Vecka 39 skulle vi alltså ut på en resa, var det sagt. Och vecka 39 det är ju nu (i övermorgon) det. Så vart reser vi?

Vart reser vi?

Vi har bestämt oss för att resa inom Sverige. De branta uppåtgående sjukdoms-kurvorna i resten av Europa känns inte som något lockande för oss, risken är för stor att det börjar hända saker med restriktioner, stängda gränser etc. Vi väljer att stanna inom landet gränser, som det ser ut nu.

Vi har fastnat för en vandringsresa (förstås), men utmanar oss själva genom att överge fjällvärlden och även Norrland. För första gången sedan den 10:e mars lämnar vi vår glest befolkade landsände. Vi åker till Österlen, Skåne, som känns nog så exotiskt och ”långtbortistan”. Vi kommer att få förlita oss på Christofers slumrande halländska för att göra oss förstådda, är vi rädda. För min skånska är verkligen gräslig.

Skåne

Vad ska vi göra?

Vi kommer att vandra på Österlensleden under i 5 dagar. Vi vandrar från Ystad till Brösarps Backar i 5 olika dagsetapper. Resan är arrangerad av Vandra och i resan ingår B&B´s längs rutten, samt bagagetransport mellan boendena. Själva bär vi bara dagspackning under vandringarna. Känns som ett lyxigt och bekvämt upplägg för en stycken 50+ och en stycken 50-.

Vår vandring dag för dag hittar du här.

Här ska vi vandra!

När och hur reser vi?

Vi reser så klart med tåg. I kväll 21:16 stiger vi på nattåget söderut och landar i Ystad strax före 2 i morgon. Fredag kväll gör vi den omvända resan. Nattåg hem igen från Malmö och på plats hemma i Umeå vid 2-tiden på lördagen.

Tåg från Umeå station

Några förberedelser?

Konstigt nog känns packningen mer avancerad än vanligt. För det är ju en vandringsresa, men vi kommer ändå att röra oss i civilisationen så att säga. Kommer det verkligen att vara ok att stega runt i leriga och svettiga vandringskläder på gatorna och krogarna i Simrishamn liksom eller måste man ömsa skinn och se lite finkulturell ut på kvällarna?

Och det verkar ju typ vara sommar fortfarande där nere, så höga temperaturer som SMHI visat i veckan för Ystad tror vi inte Västerbotten någonsin kom upp i under hela juli liksom?  Så hur gör man? Dammar av tropikhjälmen, höll vi på att skriva?

Men det som jag gjort resan till ära, är att ha köpt nya vandringskängor. Mina Lundhags är förvisso en 22 år lång framgångssaga, men alldeles för hardcore för Österlen. Nu har jag köpt ankellåga, mjuka, gympasko-liknande kängor från Asolo, som jag redan har trekking-skor från. De behöver ju knappt gås in, men jag har ändå trampat ett gäng mil i dem de senaste veckorna. Så det blir nog bra.

Lundhags – En 22 år lång framgångssaga
Asolo – lite mjukare, lite fluffigare

Hojta om du har tips längs vägen, restauranger tex.

 

25 Comments

 1. Ni kommer att få en härlig vecka. Vi är just på väg upp genom Sverige från en vecka i Skåne, fast på andra sidan (Mölle). Vädret var som sagt otroligt varmt i början på veckan men blev svalare i slutet; bara ca 11 grader på morgonen istf 19.

 2. Barbro

  Bästa stället! Hoppas ni uppskattar det. Ser fram emot att läsa.

 3. Det där låter härligt! Ska faktiskt också till Österlen men i oktober. Har fortfarande inte bestämt oss för om det blir cykling eller golf den helgen.

  Ha en bra resa! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tack!
   Den här tiden på året kan man ju bestämma sig i sista minuten. Inge rusning någonstans. 🙂

 4. Hoppas ni får en riktigt grym vecka! 🌟 Ni kommer verkligen få uppleva massor av Österlen på den sträckan, många riktiga guldkorn – både matmässigt och naturmässigt! Vädergudarna ser i dessutom ut att vara på er sida, även om Skåne alltid är underbart! ❤️

 5. Dagsvandring

  Det är väldigt mycket kustvandring på den sträckan – Skånes svar på kalfjället – så ni bör lätt komma in i lunken. Men det finns också några riktiga guldkorn så att ni får uppleva hur varierande en kort sträcka i Skåne kan vara, en av de stora skillnaderna mot fjällen enligt mig.
  Var inte orolig för språket, Österlen är mest befolkat av en massa ex-”Stockholmare”. Speciellt de glassiga orterna.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, det var ju en intressant liknelse mellan kustvandring och kalfjäll. 🙂 Tänkte mer att det kanske liknar Rota Vicentina längs Portugals Atlantkust.
   Ja just det, kan tänka mig det att det är mest Stockholmare i denna del och i Stockholm har vi ju bott båda två så det tugget kan vi. 🙂

   • Dagsvandring

    Nja, det är nog mer i nordvästra Skåne i sådana fall som har lite mer klippkust.
    Kanon vandringsväder på eftermiddagar och kvällar verkar ni ha fått i alla fall 🙂
    Enjoy!

 6. Välkomna till vårt vackra sydkusten ! Vi Skåningar förstår mer än Skånska så det kommer säkert gå bra 😊

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Ja det kommer nog att gå bra. Om vi har några kommunikationshinder så ligger de nog på min sida. Att förstå. 🙂

 7. Låter som en kanonfin vandring. De delarna av Skåne är så fina även om vi inte varit där när hösten börjar närma sig. Vi köpte vårt vandringspaket från Santiago de Compostela ut till kusten, förra hösten, av Vandra.se och vi tyckte det fungerade perfekt.
  Ha det riktigt skönt!

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂 Är supersugen på någon av Santiago-vandringarna. Hur lång var den vandringen? (har förstått nu att det finns flera alternativa leder)

   • Vi beslutade oss för att börja i Santiago och gick sex dagar ut till Muxia vid kusten. Etapper mellan 17 och 33 km (den längsta rekommenderade de 10 km transfer, som bara jag använde). Vi skrev lite om vandringen och de olika etapperna på vår blogg i september 2019. (bmlarsreseblogg.blogspot.se). Det var ett enkelt och njutbart sätt, för oss 65+, att vandra när vi bara bar en dagsryggsäck och kom fram till inbokat boende.

    • Gunilla Yourstone

     Aha det är så långt ut till kusten. Jag tittat lite å Camino Primitivo. Den ursprungliga.

 8. Härligt bra val. Var där i juni och sprang/gick. Underbart vackert. Bästa fikastället var Kivik.

 9. Marianne

  Låter så härligt!
  Ser fram emot bilder och text!

 10. Åh, där finns allt som behövs för lyckad vistelse! Gillar ju Haväng / Vitemölla strövområde alldeles extra, och omgivningarna vid Kivik. Trevlig resa, Skåne kan aldrig bli fel…

 11. Ingmar Kroon

  Glöm inte badkläder! Säsongen är inte slut. Jag badade i tisdags nära Sandhammaren (Tyge å) men där behöver man förstås inga badkläder…
  Hoppas ni gillar min hembygd.

  • Gunilla Yourstone

   Badkläder är med! 🙂 Idag var det lite dimmigt, men nu ska det visst blir kanonväder med uppåt 20 grader i några dagar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *