Island eller Färöarna är alltså dagens fråga. Förväntas man kunna välja mellan dem nu helt plötsligt?

Jo, men vi tänker att det ju är ganska likartade resmål och att det kan vara en högst relevant fråga, vilken av dessa ska man välja om man vill resa till en nordatlantisk ö(-grupp)?

Så här tänker vi i ämnet.

Island

Vacker natur

Både Island och Färöarna har förödande vacker natur. Om det är det man åker för, kommer man inte att bli besviken på någon av platserna.

Islands natur är mer varierad. Lavafält, böljande grässlänter, stenformationer, vattenfall. Medan Färöarnas natur är mer samma, samma, fast å andra sidan är det mer förödande vackert precis överallt på Färöarna. På Island finns transportsträckor.

Färöarna
Island eller Färöarna
Island

Saker att göra

I denna kategori är Island överlägsen. För, när det på Färöarna blir mycket samma, samma, åka till förödande vacker plats och titta på ytterligare en fågelklippa, typ, så finns det ett väldigt varierat utbud på Island. Rida islandshäst, bada i varma källor, se kontinentalsprickor, kolla in gejsrar, besöka vattenfall och vulkaner. Med mera.

Läs också: Bästa sakerna att se och göra på Island – våra favoriter

Island. Åka båt bland isflaken kan man göra.
Island eller Färöarna
Färöarna. Ytterligare en fågelklippa.

Lättillgänglighet och kvalité på vägar

Färöarna har mycket bra vägar överallt. De stora öarna är sammanlänkade med tunnlar under havet, eller broar. Till övriga går färjor. Det går lätt och snabbt att ta sig överallt. Dessutom som dagsutflykter från Torshavn, om man vill. Ingenstans behövs 4-hjulsdrift heller. Undantaget i tillgänglighet är Kalsoy, vars bilfärja snabbt blir full om man inte köar i timmar.

Läs också: Vandring till fyren vid Trollanes på Kalsoy

Island

På Island finns Ringvägen som är en väg med bra kvalité och som går snabbt att köra. Men många andra vägar är av rätt dålig kvalité och väldigt många kräver 4-hjulsdrift för att man överhuvudtaget ska få köra dem.

Färöarna

Tidsåtgång

Färöarna är litet. På 4 dagar hinner man det mesta. På en vecka precis allt, inklusive småöarna. Island å andra sidan kräver tid. Minst 1 vecka för att köra Island runt på ringvägen. Men helst mer. Lägger man på inlandet och mer perifera delar längs kusten, så är vi uppe i 2 veckor, kanske ännu mer.

Vilket av detta som är en för- eller nackdel beror ju på en själv. Om man har ont om tid och mindre än en vecka till förfogande skulle vi definitivt rekommendera Färöarna före Island. Och tvärt om då har man massor av tid, har man snart gjort klart Färöarna.

Island eller Färöarna
Färöarna
Island

Mat

Båda destinationerna har väl traditionellt ingen höjdarmat. Vi pratar lammskalle och fermenterad fisk och sånt. Men på båda håll har man numera ryckt upp sig med besked och gott om gourméalternativ finns.

Island eller Färöarna
Island
Färöarna

Att ta sig dit

Flygresa eller färja gäller för båda.

Flyg till Färöarna går via Köpenhamn, till Island direkt från Stockholm. När vi tittat just nu, direkt efter pandemin är en biljett med byte i Köpenhamn ungefär samma pris till båda destinationerna, medan en direktbiljett till Reykjavik, dyker iväg till rent galna prisnivåer.

Åker man med färja, så avgår den från norra Danmark. Det är samma färja som går först till Färöarna och sedan vidare till Island. En typ dubbelt så lång resa till Island alltså.

Island eller Färöarna
Färjan till Island och Färöarna
Flyg till Island med underbara vyer

Prisläge

Båda destinationerna är dyra. Dyrare än Sverige. Vår känsla är att Island är ännu lite dyrare än Färöarna.

Island
Island eller Färöarna
Färöarna

Slutsats

Alltså egentligen vill vi inte förorda det ena framför det andra. Båda är ju fantastiska att besöka. En resa med färjan till först den ena och sedan den andra är kanske det optimala? En hel månad av karg, nordatlantisk skönhet och lunnefåglar.

Sen beror det mycket på hur mycket tid man har tänker vi också. Har man under 1 vecka, så låt bli Island och satsa på Färöarna. Det blir bara plågsamt annars.

Men okej, sanningens minut, om vi nu måste välja? Ja då vinner ju ändå Island. På variation.

Island
Island eller Färöarna
Island. Vilka vattenfall!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

3 Comments

 1. Mats Öhlin

  Var på Island 8 dagar oktober 2019. Hann köra runt hela Ringvägen. Några dagar till hade dock inte varit fel.
  Färöarna september 2021. På 4 dagar hinner man se det mesta.
  Färöarna är generellt lite vackrare, men vi uppfattade att det regnar mer, så risken finns att man inte får se så mycket.
  Island är mer varierat; fantastiska vattenfall, is-sjöar, vulkaner, bad i varma källor (det finns fler än överprisade Blå lagunen) mm.
  Så även vår slutsats blir: Island vinner.

  • Gunilla Yourstone

   Kul att vi kommer fram till samma! 🙂
   Oavsett är båda resmålen SÅ fina och värda att åka till. 🙂

   • Mats Öhlin

    Och jag tycker inte priset ska avskräcka någon att resa till Island och Färöarna. Danmark och Norge är lika dyra (även om själva resorna dit är billigare). Vi bodde på 7 olika hotell på Island och snittade väl på strax över 1000-lappen för ett dubbelrum (mellansäsong oktober. Juli, augusti är säkert dyrare). Några av dessa boenden kvalar dessutom in på vår topplista för bästa hotell (när man väger in natur, omgivning, gästvänlighet mm). Frukost ingår oftast, lunch fixar man billigt med att köpa bröd o smör och göra egna mackor. Så då tillkommer bara middagen. Och nästan alla naturupplevelser är gratis. Så, slutsats: sett till vad man får se och uppleva är Island och Färöarna inte så dyrt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *