Ja, jag vet att vi alla nu levande människor är veka som syltryggar i denna vår moderna motgång som kallas pandemi. Mot för vad våra förfäder fått utstå i vedermödor, 30-åriga krig, skörbjugg och digerdödar, har vi inget att komma med.
Vi har tvingats se Netflix och gå hem från krogen klockan 20, liksom.

Men ändå, i klassen vit medelklass som bara konfronterats med i-landsproblem tidigare i våra liv, är vi hårt prövade.

Och nu kommer alltså nästa prövning. Kanske den sista, men ändå. För nu ska vi vaccineras och det mitt  under sommarsemestern dessutom.

Min son fick sin första spruta den 6 maj. Vi fick direkt i handen ett förtryckt kort med tiden för 2:a sprutan. 11:e juni. Pappa hade ungefär samma tidsintervall mellan sina två sprutor, Fast i februari-mars då.

Christofer fick sin första spruta igår, den 19:e maj. Kvinnan innan i kön vågade protestera när hon fick sitt förtryckta kort:
– Jag är bortrest då!
– Jaha då får du inte den här första sprutan heller. Så. Utplockad ur kön. Nästa!

Christofer tog tigande emot sitt kort. Vågade inte annat. 30:e juni. Precis den veckan som vi tänkt tillbringa i Dalarna med pappa. Den dagen vi ska åka från Siljan och upp till Grövelsjön. Och besöka Njupeskär.

– Jag kan köra hem samma dag från Dalarna, säger Christofer. Och tillbaka dagen efter sprutan.
Orsa-Umeå är 6 timmar och 47 minuter. Umeå-Grövelsjön är 8 timmar och 19 minuter. Man kan ju få en stroke för mindre, höll jag på att säga. Och så förlorar han 2 dagar av resan.

Byta vecka för resan då?
Vecka 27 och 28 är jag ensam ansvarig chef för hela enheten och alla 5 sektionerna. Vecka 29 är det mesta uppbokat i Dalarna. Och sen åker vi iväg på min 50-årsresa. Samt att då får pappa tillbringa midsommar ensam. Om vi inte åker ner två svängar då.

Veckan innan då?
Ja det kanske kan funka, fast midsommar, ligger och blockar. Då är Dalarna trångt och uppbokat. Samt att vecka 26 var väl tidigt som det var för vandring i Grövelsjön. En vecka innan kan bli väldigt tidigt i fjällen.

Två olika resor för det som var tänkt som en?
Ja nästan att det kan vara ett alternativ nu. Eller att lägga om rutten från Hälsingland-Gävle-Siljan-Grövelsjön-Myskoxecentrum till Myskoxecentrum-Siljan-Gävle (över midsommar)-Grövelsjön och köra på veckan innan. Mer körning fram och tillbaka och inget Hälsingland. Samt att inga stugor finns i Grövelsjön då, men vi får väl bo i Idre.

Hälsingland

Jag som hade den perfekta rutten. Så som jag alltid har. Och jag hatar att få planera om till en sämre plan.

Men vet ni vad det värsta är? Att förstås, förstås kommer samma sak att hända en gång till när jag ska få min spruta. Jag hyser inga förhoppningar, utan med 100% säkerhet kommer mitt förtryckta kort att landa mitt in i min 50-års-resa i augusti!

Grattis, typ

 

15 Comments

 1. Då har vi här i Stockholm det lite bättre. Vi får gå in och boka dos 2 själva. Sen är det förstås lite oklarheter när och hur, det ska tydligen komma ett sms någon vecka innan det är dags, att nu kan man boka. Men är man inte iväg på någon långresa så kan man nog vara flexibel med lite dagar hit eller dit. Vi får se vad som händer./Hea

  • Gunilla Yourstone

   Aha, hoppas det systemet funkar bättre.
   Ja det viktiga är ju förstå att vi alla får sprutan och tar sprutan. Det andra är underordnat, men det hindrar mig inte från att bli frustrerad. 🙂

 2. Anna-Lena Fredin

  Jag läste igår att det inte gör något om det går några veckor mellan sprutorna. Det måste väl gå att få en senare tid?

  • Gunilla Yourstone

   Som det har kommunicerats, så ska man ta den tid man fått, annars kan man få vänta väldigt länge. Som med de som vägrar ta Astras vaccin typ. Och det köper vi ju fullt ut. Christofer ska prova att ringa en gång och fråga snällt. Men förmodligen blir det nej och då får vi anpassa oss.

 3. Jag tycker Umeås system med att få en tid direkt för andra sprutan är mycket praktiskt, jfr Stockholm som nu visst har stora problem med att boka, enligt medierna. Visst kan ”vårt” system krocka med ens privata planering, men det är nog bara att fortsatt gilla läget. Vi får åka 40 mil t/r för min andra spruta eftersom vi befinner oss på annan ort. Ev. även för makens andra.
  Men C bör nog inte sätta sig och köra långt ensam direkt efter vaccineringen för han kan ju få biverkningar.
  Lycka till med semesterplaneringen😉

  • Gunilla Yourstone

   Det verkar vara problem i Stockholm. Och vaccionerna är den viktigaste samhällsprioriteringen just nu. Men unnar mig ändå at bli lite lagom i-landsfrustrerad när jag ställs inför att faktum att vår efterlängtade resa till Dalarna med pappa är inställd. 🙂
   Nej att Christofer vansinneskör så som han tänkte är inget alternativ. 🙂

 4. Inte är det för tidigt att vandra i Grövelsjön vecka 26. Jag ska vandra där veckan innan, efter att jag fått andra dosen den 10/6. Ungefär den tiden vi vandrat de senaste fem-sex åren. Hur underbart som helst. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tack, kanon att veta när vi börjar spåna på nytt upplägg för resan. 🙂

 5. Var superpepp på att boka tid i morse när min åldersgrupp släpptes in. Men då kan man minsann inte försöka sig på att göra det vid 10 utan då skulle jag hängt på låset. Vilket jag i och för sig gjorde vid midnatt men då var inte tiderna ens släppta. Ser fram emot första sprutan framåt… tja, december?

 6. Signe Brockman

  Är du säker på att han inte kan ta andra sprutan i Dalarna?
  Kanske värt att kolla det.

  • Gunilla Yourstone

   Det sa de på Region Västerbotten var enda möjligheten. Han ska kolla för säkerhets skull. Men vi är inställda på att vi får boka om resan.

 7. Jag undrar också lite hur vi ska få till det faktiskt. Peter har fått spruta 1 och ska få ett sms om spruta 2. Men kommer det att komma? Kan man lite på det? Min åldersgrupp är släppt och jag har försökt boka, men det var helt kört. Jag gav upp. Kanske lugnar det sig? Men nu är jag i Kalmar, och vaccinturism är inte populärt har jag hört.

  • Gunilla Yourstone

   Tror dessutom att man måste ta båda sprutorna i samma region. Det komplicerar ju också.
   Min grupp släpptes här i Västerbotten i tisdags. Jag satt en timme och refreaschade webbläsaren, från 06:50 till 07:50. Då släpptes de äntligen och jag bokade direkt. Får första den 7/6 och andra 26/7. Så det krockar inte med min 50-årsresa. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *