Som ett äkta och livslångt Jane Austen-fan finns det en given plats att vallfärda till, nämligen Jane Austen Center i Bath i England. Det har naturligtvis funnits på min bucketlist länge.
Jag är långt ifrån ensam. Varje år kommer tiotusentals fans från hela världen hit till centret för att frossa i spetsar, hattar och utdragna frierier.

Mest kvinnor förstås, och enstaka män som släpas med eller i bästa fall gör sällskap. Som Christofer.

Jane Austen Center i Bath

Klassiska verk

Sedan 1833 har Jane Austen aldrig varit “out of print”. Alltså i 190 år har de 6 böcker som Jane hann skriva under sitt 41 år långa liv alltid funnits tillgängliga att köpa i tryckta exemplar. Hur många av de stora klassiska författarna har klarat en liknande bedrift?

Fansen har alltså alltid funnits där. Sedan böckerna gick i tryck. Engagerade, uppfyllda. Förälskade i Mr Darcy!
Stolthet och fördom är kronan på verket förstås. Mästerverket. Karaktärerna och replikskiftena lämnar en liksom aldrig när man väl upplevt dem. Läst boken, men också sett den 6 timmar långa legendariska BBC-inspelningen. Hollywood versionen som kom 2005, tänker jag inte ens nämna.

Jane Austen Center i Bath

– Hur ofta jag tänker på romarriket? (apropå Instagram-trenden från i vintras)  Ja men typ aldrig. Hur ofta jag tänker på Stolthet och fördom? Det skulle nästan kunna vara dagligen faktiskt. Det är så många detaljer och lager i historien som aldrig slutar fascinera.
Att jag har temuggar hemma med Stolthet och fördom-citat på (Mr Darcys frieri förstås!) hjälper förstås inte till för att gå vidare med sitt liv.

Här har ni dem, gobitarna. Dem gör jag mig aldrig av med.

Om Jane

Besöket på Jane Austen Center genomförs i form av först en Jane-föreläsning på övervåningen och sedan ett besök i museet en trappa ner på egen hand. 

Vi blir mötta av en entusiastisk ung dam som presenterar sig som Harriet. Från romanen Emma givetvis.
Hon berättar med äkta inlevelse om Janes liv.

Jane Austen Center i Bath
Harriet

En sån enorm superstar som Jane. Odödlig. Fortfarande aktuell 207 år efter sin död. 

Men då. En ungmö. Smart, kvick, ständigt skrivande. En betraktare. Men hon fick aldrig se sitt namn i tryck. Det var först efter hennes död som hennes bror Henry ordnade så att hennes böcker gavs uti hennes namn.

Kanske ett porträtt av Jane

Så obetydligt blev hennes liv att inga av hennes tillhörigheter finns kvar. Inte ens ett riktigt porträtt som man med säkerhet vet verkligen föreställer henne.

Efter faderns död 1805, levde Jane, hennes mamma och syster under mycket enkla omständigheter. Precis som i Förnuft och känsla övertalades även Janes egen bror av sin fru att ge sina kvinnliga släktingar ett mycket torftigt underhåll.

Kanske Janes siluett

Att besöka centret

Efter berättelsen om Jane får vi gå ner till museet. En film med platser i Bath med anknytning till Jane Austen finns. Ett inglasat exemplar av första upplagan av Stolthet och fördom.

Jane Austen Center i Bath

Till sist det bästa. Nu får man möjlighet att ta på sig tidstypiska kläder och posera för foto. Pemberly (från BBC-inspelningen) som bakgrund. Och så en docka som föreställer Mr Darcy att posera med.

Jane Austen Center i Bath

Mer än så krävs inte för att alla vi Jane Austen-fans ska gå upp i både brygga och falsett. Sedan en butik förstås. Fast jag som befinner mig på första dagarna av en 3,5 vecka lång tågluff, får avstå.

Jane Austen Center i Bath

Att besöka som icke-fans

Det finns ju en hel del ljumma recensioner av Jane Austen Center där ute på nätet. Och det är ju inte mycket att se här. Egentligen. Men för fantasten är det värt både tiden och pengarna att få befinna sig för en stund helt innesluten i Jane Austens universum. Bland människor som också förstår. Alltså bara att mötas av en properly dressed gentleman från tidigt 1800-tal i entrén. Man dör ju nästan på kuppen.

Icke-fans? Ja de bör nog helt enkelt inte bege sig hit.

Jane Austen Center i Bath
Man får också prova på att skriva med äkta bläckpenna på Jane Austen Center i Bath

Läs också: Dag 1 – South West Coast Path: Padstow-Porthcothan

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Låter som en jättekul grej att göra! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *