Lonely planet presenterade i veckan traditionsenligt en lista över nästa års resmål.

Som vanligt är de kategoriserade i Städer, Länder, Regioner och ”Best Value”.

Det vi gör med sånna listor, för det kommer ju några stycken från olika aktörer varje år, är att omedelbart kasta oss över dem och kolla hur många vi dels varit till och vilka av dem vi till och med redan lyckats boka in för 2018. Dvs hur trendiga är vi egentligen?

Kina - årets resmål 2018
Kina

Städer

 1. Sevilla
 2. Detroit
 3. Canberra
 4. Hamburg
 5. Kaohsiung, Taiwan
 6. Antwerpen
 7. Matera, Italien
 8. San Juan, Puerto Rico
 9. Guanajuato, Mexiko
 10. Oslo

Aj då, trend-index är typ noll. Inga av dessa städer har vi ens besökt, dvs om man inte räknar den där bilsemestern på 70-talet då jag och min familj faktiskt besökte Oslo. Men Sevilla och Atwerpen låter ju trevligt. Vem vet om man kan komma åt någondera hållet under året.

 

Malta - årets resmål 2018
Malta

Länder

 1. Chile
 2. Sydkorea
 3. Portugal
 4. Djibouti
 5. Nya Zeeland
 6. Malta
 7. Georgien
 8. Mauritius
 9. Kina
 10. Sydafrika

Även om vi måste erkänna att vi inte en känner till ett av länderna, så bränns det ju lite mer här. Portugal åker vi till i morgon. Supertrendigt med andra ord. Malta och Kina har vi inte bara varit till, de ligger också på vår topp-10-favoritländer -lista.

Kina - årets resmål 2018
Kina

Sydafrika var vi till i våras OCH återvänder till 2018!

Regioner

 1. Belfast & the Causeway Coast, Nordirland
 2. Alaska, USA
 3. Julianska Alperna, Slovenien
 4. Languedoc-Roussillon, France
 5. Kii-halvön, Japan
 6. Aeolian Islands, Italien
 7. Södra USA
 8. Lahaul & Spiti, Indien
 9. Bahia, Brasilien
 10. Los Haitises National Park, Dominikanska Republiken

Trendvarning igen, för vi har ju just bokat flyg till Slovenien och Julianska Alperna nästa sommar!

Krakow - årets resmål 2018
Krakow

Best Value

 1. Tallinn
 2. Lanzarote
 3. Arizona
 4. La Paz
 5. Polen
 6. Essaouira
 7. Storbritannien
 8. Baja California
 9. Jacksonville
 10. Hunan, Kina

Där är Tallinn och Krakow i Polen gjort, även om vi kanske inte tyckte att dessa resmål var riktigt så billiga som ryktet gjorde gällande. Och för all del Storbritannien.

London årets resmål 2018
London

Vad tar vi med oss

Fick vi några tips då, från listorna ovan? Några ställen som lockar och drar?

Jo Hunan Kina. Vi är riktigt sugna på en ny Kina-resa snart. Med fokus på natur och nationalparker. Essaouira och resten av Marocko lockar och kanske, kanske även Lanzarote. För visst ser bilderna från det där lava-landskapet rätt så lockande ut? Någon som varit där på riktigt?
Lahaul och Spiti, dvs indiska Himalaya, skulle inte vara fel och inte Chile och Georgien heller.

Vi får se vad vi kan åstadkomma under 2018.

Vilka platser har du varit till av dess och vilka skulle du vilja resa till under nästa år?

15 Comments

 1. Intressant lista!!!! Inspiration till ett inlägg åt mig oxå 😉 ja Malta sååå vackert ju!!! Varor min dröm länge som äntligen blev sann i år! Trevlig resa t Portugal. Kram

 2. Kul inlägg!
  Ganska otrendig här.. (men det skiter jag i :-)). Dock höjs trendfaktorn i december då jag ska till Hamburg (som jag köat igenom otaliga gånger då jag bodde i Holland på 80-talet o senare oxå). Någon julmarknad kanske, men huvudskälet är att se synthfavoriterna Yello live första gången . Oslo födelsestad o ett gäng besök mest som barn..

  Sydkorea check (jobbresor), även en del sådana till amerikanska södern..

  Portugal.. var i Lissabon 5 dagar i somras (guess what…Depeche Mode spelade på festival där..), men staden gav mersmak. Fado-barer, spårvagnar, LX Factory. Feira de Lada.. härliga vyer…

  Njaa.. joo Polen återvänder jag till i februari Krakow, Lodz, Gdansk för 2x Depeche Mode-spelningar.. gillar landet min mamma kommer från.. behändigt, alltid supergod mat var man än ramlar in, enkla, tydliga prisvärda kollektivsystem, hyfsad prisnivå, någon marknad o.s.v..

 3. Så rolig lista! Hamburg var min första ”riktiga” utlandsresa, måste varit übertrendig ju!? 😜

 4. Vi har varit till en del av dessa, men långt ifrån alla. Tallinn besökte vi i påskas och det var betydligt dyrare än vi väntat. Polen tycker vi däremot är prisvärt!

  • Gunilla Yourstone

   Christofer upplevde att Poznan var minst halva priset motför Krakow, så jag tror att alla turister drivit upp priserna rejält där.

 5. emolis

  Hmm, här var det ganska otrendigt faktiskt, även om det blev några poäng. Alltså, Detroit hamnar på trendlistan!? Har gjort staden, visserligen för en del år sedan, men det är faktiskt en stad som ligger i min absoluta bottenlista. En vän bodde tidigare en bit utanför Hamburg, så det blev en hel del resor dit för ett par år sedan, men nja… kan inte säga att jag längtar dit igen. Inte heller gillar jag Malta (är jag verkligen den enda?). Tallinn åker vi till i november så där ökar trendpoängen. Georgien står högt upp på önskelistan, Kina likaså.

  • emolis

   Förresten, vad negativ jag lät i min kommentar. Var ju inte riktigt meningen… får nog tillägga att jag fullkomligt älskar Nya Zeeland och Portugal 🙂

   • Gunilla Yourstone

    Detroit låter märkligt för mig också. Utan att ha varit där.
    Är väl utmaningen med en sån här lista, att hitta nytt och otippat hela tiden. Utan att det blir oinspirerande…
    Klart man får vara lite kritiskt granskande. 🙂

 6. Alltså jag är tydligen totalt otrendig. Några av Value-platserna har förvisso lockat mig på sistone. Polen, Tallinn och Madeira (Portugal) har jag besökt för en massa år sen. Men vad gör Canberra på listan? Jag känner bara en person som varit i Australien som besökt huvudstaden, och hon tyckte det var ok att spendera en dag där, men det var allt. Min allmänna bild är att folk INTE besöker Canberra, för det är inget ställe som direkt har något särskilt att erbjuda åt turister, och ingen har någonsin rekommenderat att jag ska åka dit. 😀

 7. Skall man inte göra tvärtom nu och planera en resa till ställen som inte är med på listan?

  • Gunilla Yourstone

   Det kan absolut vara ett smart drag. Det allra smartaste som jag ser det är ju precis ha varit för när listan kommer. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *