Maldiverna eller Seychellerna. Två väldigt likartade resmål. Det ena Afrika och det andra Asien. Men geografiskt inte så långt ifrån varandra där de ligger och skvalpar i den turkosa, badkarsvarma Indiska Oceanen.

Om man söker ett paradisresmål med alla de klassiska attributen, vitra stränder, palmer, turkosblått hav. Lyx och lugn. Då är det kanske dessa två man väljer mellan. Så vilken är bäst? Här kommer en gång för alla svaret. Ja, men enligt oss då.

Läs också: Seychellerna eller Zanzibar – Bästa platsen för en perfekt paradissemester?

Maldiverna

Att ta sig dit

Båda resmålen nås med en mellanlandning från Sverige och kostar i storleksordningen 7000 kr. Ett begränsat antal bolag flyger. Tidsskillnaden är 3 timmar till Seychellerna och 4 timmar till Maldiverna. Relativt lindrigt i båda fallen alltså. Inget av länderna kräver visum.

Seychellerna

Prisnivå

Varken Seychellerna eller Maldiverna är lågbudget. Kanske snarare tvärt om. På båda destinationerna gäller att det går att bo precis hur dyrt som helst, men det finns även boende till en fullt rimlig kostnad, om än inte till backpacker-priser.

Restaurangerna på Seychellerna håller Europa-priser. På Maldiverna gäller det samma på resorterna, medan de lokala öarna är lite billigare. Men vi befinner oss fortfarande långt ifrån sydostasien-priser.

Mat och dryck

Inget av länderna är några riktiga gourmédestinationer.

Maldiverna

På Maldiverna erbjuder resorterna ofta bufféer med ett internationellt utbud. Bra, god mat, men ingenting som erbjuder inblick i den lokala mattraditionen. På de lokala öarna kan man äta inhemska currys, tex med brödfrukt eller fisk i. Det finns även gott om internationell mat som varierar mellan mainstream och kanske inte jätterolig.

På de lokala öarna är alkohol förbjudet. Även att ta med sig hemifrån eller från taxfree.

Seychellerna

På Seychellerna upplevde vi ett blandat utbud, vi hittade till några riktigt bra restauranger, men besökte också ett flertal ganska mediokra. Mycket fisk var det förstås, och rätt mycket frukt i maten.

Kulturen och människorna

Nu börjar vi ana skillnader.

Maldiverna

På Maldiverna möter man bara den lokala kulturen och lokalbefolkning om man besöker de lokala öarna. På resorterna träffar man inhyrd personal från tex Indien. Maldivernas lokalbefolkning är muslimer med allt vad det innebär. Kvinnorna täcker sig och alkohol är som sagt förbjudet.

Vi upplevde att man var mycket artiga och trevliga mot turisterna, men höll sig på sin kant.


Seychellerna

På Seychellerna härskar matriarkatet. Religionen är kristendom och stämningen mot turisterna är absolut inte otrevlig… men kanske lite avmätt. Man håller sig på sin kant och fjäskar inte i onödan om vi säger så. Och varför skulle man?

Saker att göra

På båda ställena är förstås havet och stränderna i fokus.

Maldiverna

På Maldiverna kan man väl med fog påstå att det finns zero att göra förutom havet och stranden. Varje ö är av minimal storlek och att upptäcka den tar sällan mer än en halvtimme. Många öar är dessutom omöjliga att gå runt.

På lokalöarna finns förstås lite folkliv att kika på, särskilt på fredagskvällar när man går man ur huse och umgås. På en resortö finns bara den underhållning som arrangeras av resorten att tillgå.

Sedan finns alltså havet. Oavsett om man bor på en resort eller på en lokalö ser utflykterna och möjligheterna ungefär likadana ut. Snorkling i världsklass med mängder av havslevande djur, samt utflykt till en eller annan öde ö.

Seychellerna

Seychellerna består av 3 större öar och några mindre. Det som finns att göra varierar förstås med vilken ö man befinner sig på. Ju mindre ö, desto färre aktiviteter. Men man kan hyra cyklar och upptäcka respektive ö, besöka en nationalpark med en unik kokosnöt på, träffa jättesköldpaddor och, faktiskt vandra.

Båtutflykter med snorkling, fiske mm erbjuds också.

Maldiverna eller Seychellerna
Seychellerna

Romantik-index

Nu börjar det brännas, för det är kanske därför många åker hit. För en bröllopsresa?

Maldiverna

På Maldiverna finns möjlighet till en romantisk semester på det där Instagram-sättet höll vi på att skriva. Watervilla, med privat pool på altanen och så vattnet nedanför, ni vet. Picture perfect-resorter. Och vattnet och den perfekta stranden precis utanför dörren.

Maldiverna eller Seychellerna
Maldiverna

Seychellerna

Vi var ju själva hit på vår bröllopsresa och visst är det romantiskt. Men och det ska sägas att det är på ett annat sätt än på Maldiverna. På Seychellerna finns inga watervillas och kanske inte så många resorter där man har en privat strandvilla och strandremsa till sitt förfogande heller.

Inte samma galna Instagramläge alltså. Om det är den typen av romantik man är ute efter.

Fast vi kan väl själva tycka att det är mer romantiskt att cykla och vandra till en strand utan vägförbindelse där man får vara helt ensamma hela dagen. Det kan man få på Seychellerna.

Maldiverna eller Seychellerna
Seychellerna

Stränder

Båda destinationerna har galna stränder. Vi säger det igen. Galna.

Maldiverna eller Seychellerna
Maldiverna

Maldiverna

På Maldiverna är alla öar typ en enda sandstrand. Perfekt överallt. Vi hittade flera sandtungor också. Sjukt läckra platser att ”bosätta” sig på några timmar. Ligga och skvalpa i vattenbrynet timme efter timme.

Maldiverna eller Seychellerna
Maldiverna

Seychellerna

På Seychellerna är stränderna annorlunda. De är vikar mellan Seychellernas karakteristiska räfflade stenar. De kan och måste upptäckas. Med cykel eller till fots. Och de är ofta öde. Så när som på dig då.

På Seychellerna verkar det alltid vara uppflutet sjögröns på ena sidan av alla öar. Vilken sida beror på årstiden.

Snorkling och dykning

Maldiverna

Här sopar ju Maldiverna banan. Snorklingen blir till en religiös upplevelse. Man träffar på mantor, valhaj, sköldpaddor, hajar, ja allt! Och dykningen är förstås ännu bättre.

Maldiverna

Maldiverna eller Seychellerna

Seychellerna

Här är snorklingen mer modest ändå. Visst kan man snorkla, men det är inte därför man kommer hit.

Slutsats

Vår slutsats blir att det inte går att kora en entydig vinnare. Utan vilken som är bäst beror på varför man åker. Djurlivet under vattenytan på Maldiverna överträffar vida det på Seychellerna, ja förmodligen det mesta på det här jordklotet.  Det finns också fler möjligheter till den ultimata lyxsemestern på Maldiverna. Och de perfekta lyx-Instragrambilderna, om man är lagd åt det hållet. Att få förverkliga den där drömmen om en watervilla. För den som har råd, vill säga, för det kostar.

Maldiverna eller Seychellerna
Maldiverna

Men vill man ha en mer diversifierad semester, lite kultur, upplevelser, saker att göra, kanske till och med röra lite på sig på sin semester, i form av en promenad eller en cykeltur, så överträffar Seychellerna på dessa fronter. Och vi tror faktiskt även att för den som drömmer om att tillbringa en hel dag ensam på en öde strand så är La Digue på Seychellerna det bästa alternativet.

Maldiverna eller Seychellerna
Seychellerna

Läs också: Hur gör man för att resa billigt till Maldiverna – våra bästa tips
Läs också: Så många stränder, så lite tid – Vi guidar dig till Seychellernas bästa stränder

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Kul med jämförelse, jag tror även Ladies abroad hade Seychellerna som vinnare för stränder men Maldiverna för havslivet när de gjorde sin jämförelse. (Hehe lite apropå ditt inlägg häromdagen.. ”alla andra resebloggare”.. jaja så blir det ibland 😜).
  Jag har inte varit på något och gah älskar ju djurlivet men ändå.. drömmer nog mest om Seychellerna. Hoppas få in båda, någon gång så… känns liksom som att båda måste upplevas!

  • Gunilla Yourstone

   Ja båda måste nog upplevas, så är det.
   Tänkte du att jag skrev något om ”alla andra resebloggare” i mitt inlägg i måndags? Förstås inte riktigt… Jag tänkte att jag skrev om mig själv?

 2. Susanne

  Vi älskar ju stränderna på Maldiverna. Inget går upp emot dem!

 3. Har också besökt båda och håller med om din analys. Seychellerna är ju intressantare att besöka, men att dyka på Maldiverna är verkligen fantastiskt! 🐠

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *