10.000-kronorsfrågan vad gäller Maldiverna måste väl vara just den; Hur gör man för att resa billigt till Maldiverna?

Maldiverna är ju sinnebilden av ett semesterparadis. Vita stränder, turkosblått hav, strålande sol och en färgglad drink i en lyxig miljö. Honeymoon-drömmen. Och drömmen för alla andra också för säkerhets skull.

resa billigt till Maldiverna
resa billigt till Maldiverna

Går det att resa billigt till Maldiverna?

Men priserna är sinnessjukt, löjligt skyhöga. Även om man går in offensivt med inställningen att det här ska få kosta, så kroknar man snabbt nog ändå. För 10.000-20.000 per dygn liksom? Man blir provocerad, för vem har rimligen råd att bo så? Ens once-in-a-lifetime?


resa billigt till Maldiverna

Länge var det så det var. Tills 2009 närmare bestämt. För efter tsunamin behövde Maldivernas ekonomi kickstartas igen och man bestämde sig för att tillåta turister och hotell även på öarna för lokalbefolkningen. Tidigare hade turister endast tillåtits att bo på egna öar, i övrigt obebodda.

Nu finns gott om billiga boenden på Maldiverna, och antalet guesthouses tycks öka för vart år. Ok, sydostasien-priser med boenden för några tior, kommer man kanske inte i närheten av. Men ca 500-700 kr per natt och dubbelrum är fullt realistiskt.

Så ja, det går absolut att resa billigt till Maldiverna.


Så hur gör man för att få till den där billiga resan till Maldiverna?

Flyg

Att flyga till Maldiverna kostar ungefär som att flyga till Asien i stort. 7000 kr betalade vi för våra biljetter ungefär 3 månader innan. Om man är ute i riktigt god tid, letar erbjudanden och t.ex. åker i lågsäsong, går det säkert att komma ner någon tusenlapp till.

Det som brukar komma som en chock för plånboken på Maldiverna är att det sedan tillkommer ett gäng tusenlappar för att flyga till rätt ö. Detta undviker man genom att åka till en ö dit det går lokala färjor. Och gärna inom ett rimligt tidsavstånd från flygplatsen. Längre bort från Malé än 8-9 mil kommer förmodligen att kräva ytterligare en flight, eller en mycket lång färjeresa.

resa billigt till Maldiverna
Kan man resa billigt till Maldiverna?

resa billigt till Maldiverna

Båt

Om man värnar om priset är det viktigt att åka just färja och inte speedboat. Till de flesta lokala öar går det både färja och speedboat. Färjan kostar storleksordningen 5 dollar, medan speedboaten kostar kanske 50-60 dollar. Eftersom färjorna avgår sällan, inte varje dag, gäller det att anpassa sin resa efter dem.

Två exempel på billiga och trevliga lokalöar som det går att åka färja till är Ukulhas och Bodufolhudhoo.

resa billigt till Maldiverna
Kapten på skutan.

Boende

Sedan ska man alltså bo på en lokal ö om man vill få till en billig resa. Om man hyr ett enkelt rum utan balkong kan man komma undan med typ 60 dollar per natt för ett dubbelrum.

resa billigt till Maldiverna

Mat och dryck

Mat kan vara både dyrt och billigt. Att äta currys av lokala råvaror kostar 5 dollar per måltid ungefär. En rätt med biffkött kan däremot kosta 30 dollar. Man dricker vatten om man vill spara pengar. Läsk och även fruktdrinkar blir ganska dyrt.

Hur gör man för att resa billigt till Maldiverna?

resa billigt till Maldiverna

Utflykter

Utflykter är dyrt på Maldiverna. Vi betalade mellan 50 dollar och 100 dollar per person för våra utflykter. Snorkling, snorkling med mantor, besök på resort-ö, besök på sandbanks-ö m.m. Att snorkla med valhaj skulle kosta 800 dollar för oss alla tre, men det valde vi bort.

Vill man få till en billig semester på Maldiverna bör man alltså välja bort eller snåla med utflykterna. Till exempel är det smart att välja en ö där det finns bra snorkling direkt från stranden. Och där bikinibeach är tillräckligt trevlig för att man ska vara okej med att stanna där.


resa billigt till Maldiverna

Så vad är vår slutsats?

Slutsatsen är att det inte går att få till en riktig budget-semester a´la Asien-backpacker, men väl en resa till vanliga ”svensson-priser”. Men då gäller det att tänka sig lite för och välja smart. Annars är det lätt att det ändå springer iväg prismässigt väl på plats.

Så ja, det går att resa billigt till Maldiverna.

resa billigt till Maldiverna

Läs alla våra inlägg från Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Tags

6 Comments

 1. Therese

  Är det värt det ❓Maldiverna har aldrig legat på min önskelista, missar jag något unikt?

  • Gunilla Yourstone

   Djurlivet under ytan är fantastiskt. Jag dyker inte och hade aldrig tidigare upplevt en riktigt bra snorkling, så för mig var det detta som gjorde resan unik och ”värd”.

 2. Hur funkar det med kläder på de lokala öarna? Kan man som kvinna klä sig som man vill och bada i bikini på stränder generellt? Är det totalt alkoholförbud eller kan man få sig ett glas vin till maten (troligen inte då muslimskt?)
  Vi funderar med men jag tvekar pga klädkoder etc plus att jag vet att korallerna helt blekta (även om djurliv fantastiskt)

 3. Annika Ekblad

  Har ni färdats med sjöflyg mellan någon av öarna? Denna eller vid en ev tidigare resa? Vet vad det kostar, så det är ju på tvärs med hela inlägget..men min familj drömmer mer om upplevelsen med sjöflyg över övärlden än något annat! Speedboat är inte att tänka på..så detta med lokala färjor är bra att ni tipsar om <3

  • Gunilla Yourstone

   Nej det har vi inte gjort. Som sagt vi försökte hålla ner kostnaderna på vår resa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *