Bloggen Marias memoarer har under våren kört en fotoutmaning per månad. I april var det vatten. Där blev vi inspirerade och hängde på med ett inlägg. Sedan har det varit mönster och moln också. Men vi har liksom inte hunnit med. Vi har ju så många inlägg som väntar på att bli skrivna hela tiden. Men nu i juli kände vi, att detta tema måste vi bara göra. Tema: Människor!

Alltså. Vi älskar ju att fota människor på resa. Vi kan rent av de enda kvarvarande, nu levande människorna som tycker bättre om att fota andra okända än oss själva. En utdöende ras.

Här kommer ett urval av alla våra foton på människor vi mött. Bara under det senaste året. För att på något litet sätt narrow it down.

Barnen

Barn är naturliga och obrydda. Det perfekta motivet alltså. Fast är det etiskt försvarbart att fota barn och lägga upp på en blogg? Om barnet inte är obekvämt i situationen när fotograferingen sker, om barnet inte är i någon form av beroende ställning till fotografen (t.ex. tigger pengar) och inte i en utsatt situation (fattigdom, lättklädd etc), då tycker vi nog att det är okej.

Man får använda sitt omdöme.

Detta är dottern till vår hotellägare på Ukulhas på Maldiverna. Väl medveten om sin charm poserar hon för Christofers kamera med ett oövervinnerligt leende som glänser i ögonvrån och mungipan. Väl medveten om att det är hon som är hela öns prinsessa.
Pojke i Uganda
Comosjön. Vi har alla varit där. Föräldrarna är världens tråkigaste. Och det finns ingen att leka med.

Yrkesutövare

Att fånga människor i deras yrkesutövande är roligt. Mitt i vardagen. Exotiskt för oss, en vanlig dag på jobbet för dem.

Trafikpolis i Seoul. Varför tänker man ju själv. Trafikljuset är ju uppfunnet?
Tebladen ska plockas i Ugandas vackra teodlingsområden.
Den koreanska högvakten i Seoul. Magnifikt.
Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det. Stänka vigvatten på alla palmsöndagens kyrkobesökare alltså. Kiev.
Långt hemifrån är denna kamelskötare från Sudan. I Jordanien tar han turister på ridturer i öknen.
Glasblåsaryrket är avancerat, varmt och kräver absolut koncentration. Karlsbad.
Bergsmusikanter. Med rätt att spela. På James Bonds eget berg Schilthorn.
Att följa med japanska gruppresor som deras privata filmproducent är också ett yrke. Bara det att det inte fanns med i SYO-konsulentens lilla häfte i 9:an
Han är norrman, han är dryg som fan, hälsar inte ens på oss när vi kommer. Men han flyger som en gud över Kebnekaise och när vi står på fast mark, vill Alva också bli helikopterpilot.
Så här cool kan man bara vara om man är skeppsmatros. Och italienska.

Kvinnorna

Först kvinnorna med hållning. De har allt det jag själv saknar i ryggraden. Men en ståtlig hållning bärs packningen på huvudet.


Sen har vi kvinnorna i Jordanien. De som jag aldrig vågar gå fram till och prata med. Om hur allt egentligen är. Därför är det min manliga guides ord som är min sanning. Om hur det är att vara kvinna i Jordanien.


Turister

Medturister är alltid tacksamma att fota. Chicka, överväldigare och 100% upptagna med sitt.

Snödebuten minns vi alla. Oavsett om vi är japaner eller bara en labrador.
Vackrast är medturisterna i Seouls palats. De som hyrt sig en vacker hanbok-utstyrsel för dagen.
Hur kan man inte älska (och fota!) det här paret på väg mot evig ungdom i Döda havet, Jordanien.
Vågar vi gissa på amerikaner?
Den poserande turisten.
Får jag kalla Lee för turist? Hemester-turist i så fall för han bor i Seoul och vandrar i Bukhansan National Park varje helg.
Schimpanserna där uppe fascinerar mitt eget resesällskap i Uganda.
Varför älskar jag den här mannen? Jag vet inte. Vet bara att jag vill bli som han när jag bli gammal. Sitta i en brokig hawaii-skjorta på ett berg någonstans och känna precis det där lugnet.

Läs också: I stället för en selfie – att fota den som fotar

Läs också: 5 perfekta platser att (smyg-) fota brudpar på resan

 

Tags

5 Comments

  1. Vilka otroliga människobilder, tack för fina bidrag 😍

  2. Fina porträtt! Alltid kul att smygfota folk! 😉
    Mitt favoritsmygfoto är nog karln som jag inte fick min första kyss av i det här inlägget https://www.bortugal.se/den-forsta-kyssen/

    • Gunilla Yourstone

      Bra bild!
      Och en historia som jag hoppas inte ska hända idag efter MeToo. Man hoppas ju att tjejerna som är unga nu inte blir generade utan förbannande.

  3. Pingback: Fototema juli - människor |

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *