Vi har extremt lätt att fastna i den grekiska salladen när vi reser till den delen av världen. D.v.s. Grekland och länderna runt omkring, Albanien, Kroatien etc, där denna rätt även serveras.

En liten tzatziki till, ett glas vitt, och så behöver man inte så mycket mer här i livet för att känna friden sprida sig inombords och tycka att man har det nog inte så tokigt ändå.

Mat i Grekland

Och inget fel med det förfaringssättet i sig. Halva meningen med att resa är ju att äta gott och njuta.

Men om andra halvan av nöjet med att resa består i att prova och uppleva nytt, bör man efter några grekiska sallader vidga sina vyer och gå vidare i livet.
Här kommer våra bästa förslag på vad man bör ge sig på då.

Spanakopita – spenat och fetaostpaj är förföriskt gott. Varianter finns med t.ex. bara fetaost.

Mat i Grekland

Keftedes – grekiska köttbullar i sås är en given del av den grekiska husmanskosten. Tomatsåsen är förstås kockens hemliga recept.

Souvlaki – det klassiska grekiska fläskkötts-spettet kommer man förstås inte undan så lätt. Här är tillbehören viktiga. Man vill ju inte bara äta kött och pommes.

Mat i Grekland

Gemista – ugnsbakade fyllda tomater och paprikor är en klassisk och god rätt.

Mat i Grekland

I Grekland äter man ju gärna meze, dvs många små plockrätter. Några bra förslag där att fylla på med bortanför tzatzikin är:

Dolmades (vinbladsdolmar), dakos (typ grekisk Bruschetta), kolokythakia (zucchiniplättar) och feta filo (filodegsinbakad fårost med honung).

Mat i Grekland

Sist men inte minst, har vi förstås Kalimera-Jannes egen favorit som vi fick tips om i ett tidigare inlägg, som vi förstås aldrig hann till på vår resa:

Kleftiko – som är lamm med potatis, vitlök, örter och ost som tillagas långsamt i ugn. Vanligast är att rätten tillagas och serveras portionsvis i smörpapper, men den kan även tillagas i en liten keramikform, eller i folie.”

Nästa gång. Definitivt.

Mat i Grekland

Mat i Grekland
Bästa måltiden i Grekland denna gång: dolmades, feta filo, keftedes. (i Aten)

Blir du också sugen på en Greklandsresa nu? Vi också faktiskt, bara av att skriva inlägget. Att resa med TUI till Grekland är faktiskt en riktigt bra och hållbar idé. Från och med 1 maj klimatkompenserar TUI din resa – här kan du läsa mer om TUIs resor till Grekland.

Läs om var vi hittade den bästa grekiska måltiden här.

Läs alla våra inlägg från Grekland här.

 

 

 

6 Comments

 1. Marina

  Åh, så gott det ser ut! Det påminner värdigt mycket om den mat som serveras i Bulgarien, och jag antar att det är väldigt mycket likartat, fast ändå olika, i den delen av Europa. Det är så väldigt länge sedan jag var i Grekland, så jag kan egentligen inte jämföra mer än utifrån dina beskrivningar.

  • Gunilla Yourstone

   Bulgarien och Grekland gränsar ju till varandra, så de har förmodligen en liknande matkultur också. Det känns logiskt. Gott är det i alla fall! 🙂

 2. Vilket passande inlägg, för jag ska precis boka julresa till Aten!

  • Gunilla Yourstone

   Perfekt!
   Kolla in vårt Aten-inlägg, där står namnet på restaurangen med resans bästa mat.
   Vi skulle kunna resa tillbaka bara för att få äta deras fetaostpaj igen!

 3. Grekisk mat är gott 🙂 Jag som är fast bosatt på Kreta måste förstås lägga mig i lite. Stifado är mums! Det är köttgryta med kanin eller nötkött som kokas tillsammans med massor av smålökar. Kryddningen är bland annat kanel och lagerblad. Moussaka är ju en klassisk ”turisträtt” men grekerna äter den faktiskt ofta själva. Grekerna äter mycket bönor och linser hemma och ibland på typ lunchrestauranger. Fast det är mer en mat för vintern så den ser ofta inte turisterna på restaurangerna. Briam! Den har vi haft några gånger på vår restaurang och även turisterna gillar den. Dessutom är det en vegetarisk rätt. Squash, aubergine, tomat, lök, paprika som ugnsbakas och mot slutet strör man över feta ost om man vill. Kallas ibland imam baldi. Oj, nu blev jag hungrig…idag blir det kokkinisto som liknar stifado fast det är inte så mycket lök och den är ”rödare”, dvs med mer tomatpure.

  • Gunilla Yourstone

   Briam låter som något jag vill prova!
   Moussaka finns ju förstås också. Anledningen till att jag ”glömmer” den hela tiden är att jag själv aldrig riktigt fallit för den rätten. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *