Jag skäms faktiskt lite för att erkänna detta, men jag har aldrig riktigt djupdykt i den spanska maten förut. Visst har det blivit några tapas och så. Men inte mer ändå. Inte kunde jag väl ana att min Camino-resa skulle bli en sån gourmetupplevelse. Förstklassig mat dygnets alla timmar.

Jag förstår jag att man som pilgrim som går hela vandringen, måste hålla i plånboken och spara pengar. Så är det ju alltid när man är ute och reser en längre tid. Men då och då, vid rätt tillfällen och rätt platser. Om man vill unna sig, har jag ett helt gäng bra tips till var och när man ska slå till.


Calle San Lorenzo i Burgos – place to be för tapas

Vägen in till Burgos har rykte om sig att vara en av de allra tråkigaste sträckorna på hela Caminon. En dryg mil genom industriområden. Desto större är belöningen då när man kommer fram till denna vackra stad från 800-talet, som helt domineras av sin enorma katedral. Jag var själv tvungen att tvärstanna mitt på torget framför. Släppa ner väskan i backen och bara ta in synen ett bra tag. Fantastiskt.

När man beundrat katedralen klart, är det dock ofrånkomligen dags för tapas och ett glas rött. Denna tilldragelse sker lämpligen på Calle San Lorenzo, en smal gränd som man måste veta om innan för att hitta till. En lokal tapas-specialitet här i Burgos är den svarta korven som serveras med röd paprika till, Morcilla de Burgos.

Om man fortfarande inte är mätt efter Calle San Lorenzo finns ingen annan råd än att bege sig till restaurangen En Tiempos de Maricastana nere vid floden för middag.

Snygga (och goda!) rätter.

Hotel Real Monasteria de san Zoilo

Vi befinner oss i byn Carrion de los Condes, mitt emellan Burgos och Leon, på den fruktade ”mesetan”, det vill säga den högplatå där pilgrimsvandrare vandrar rakt fram utan skugga, eller förändringar i landskapet i flera dagar. Vissa skippar mesetan. Andra tar sig an den som en mental utmaning.

mesetan

Vad kan då vara lämpligare än att mitt i denna monotona del av caminon bryta av tristessen med ett lite bättre boende och god mat?

I ett gammalt kloster i Carrion de los Condes har man inrett ett mysigt hotell med restaurang, Hotel Real Monasteria de san Zoilo. Vi bor inte här, men stannar för en god lunch.

Barrio Humedo i Leon

I Leon är katedralen om möjligt ännu större och mer imponerade än den i Burgos. Här i den gamla staden finns mängder av lockande restauranger. Vi väljer Barrio Humedo på huvudgatan för en tapasmiddag med mängder av rätter.

Cantarina Vinos de Familia

Denna vingård i Bierzo ligger mitt på leden. Som pilgrim vandrar man genom dess vinodlingar. Det är ett litet familjeägt företag som producerar enbart ekologiskt vin i mindre upplaga. 30.000 flaskor årligen ungefär. På en kulle mitt bland vinrankorna går det att boka in sig på vinprovning med tilltugg. Det lilla huset har ingen el, men en suggestiv stämning när skymningen faller och flaska efter flaska av husets finaste viner korkas upp i skenet av stearinljus. En upplevelse man inte bör missa.

Palacio de Canedo

Vi besöker även vingården Palacio de Canedo med sitt vin Prada. Det blir storstilad mingellunch med kombinerad vinprovning. Samt även en rundtur på ägorna i golfbil. Vingårdens ägare, José Luis Prada Méndez, med en riktig moviestar-loook, är frontfugor på många av buteljerna.

Mesón Pontenova i Samos

Samos är ju inte bara en grekisk ö, utan också en av många orter som caminon passerar. Här lunchar vi på restaurangen Mesón Pontenova, som bjuder på tvättäkta pilgrimsmusslor till (not so much) tvättäkta pilgrimer. Samt, som alltid, gott lokalt vin.

Pulperia A Garnacha i Melide

I Melide, alldeles i slutet av Caminon på dess näst sista dag, kommer varje pilgrim att stifta bekantskap med denne man. Han står nämligen i en lucka i väggen till sin restaurang och erbjuder smakprov på hemkokad bläckfisk. Alla pilgrimer får sig en tugga. Efter denna smakbit ska man absolut anta erbjudandet att kliva på och äta lunch här. Pulperia A Garnacha är nämligen vida känt för sin utmärkta bläckfisk.

Här passar vi även på att beställa in padrones som en sidedish. Det vill säga grillade gröna minipaprikor. Mycket gott och en spansk klassiker som till och med jag kände till innan.

A horta do Obradoiro i Santiago de Compostela

På vägen från katedralen till pilgrimskontoret i Santiago de Compostela, där alla pilgrimer hämtar ut sitt diplom ligger en Michelin-restaurang, nämligen A horta do Obradoiro. Vi slår på stort och firar ankomsten till denna episka stad med en 7-rätters meny i bästa stil. Fantastiskt gott och trevligt och vi får till och med byta några ord med kocken på slutet innan vi bryter upp för en (spansk) tidig hemgång vid 12-snåret på natten.

O Sendeiro i Santiago de Compostela

Vi fick två kvällar i Santiago de Compostela och detta blev vår andra middag, på restaurang O Sendeiro.

Bläckfisk i fin-slicead form

Abastos 2.0 i Santiago de Compostela

För mig blev detta resans allra, allra bästa måltid. Toppen på en gastronomisk runtresa i aposteln Jakobs spår. Precis bredvid Santiago de Compostelas saluhall med allahanda färska delikatesser, ligger restaurangen Abastos 2.0 med sagolika skaldjursrätter. Och då ska man veta att jag är rätt picky vad gäller skaldjur. Faller inte för första bästa uppvaktning.

Läs också: Vinfontänen på Camino Frances – Gratis vin till alla pilgrimer

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

  1. Men så mycket gott! Den spanska maten är verkligen fantastisk. Älskar också skaldjur.

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst är det god. MSom överallt gäller det att gå till rätt restauranger.

  2. Underbar resa! Och restauranger helt befriade från turistmenyer (dvs pizza, pasta hamburgare). Spansk mat är fantastisk för de som vågar sig bort från charterorter.
    PS. Morcilla är blodkorv, tillverkad på ungefär samma sätt som vår blodpudding (fast mycket godare) och den i Burgos har visst ris i.

    • Gunilla Yourstone

      Ja men förstås, hamburgare etc är förstås bandlysta när man är ute och reser. Att prova den lokala mattraditionen är en stor del av resan, tycker jag.

  3. Kristina

    Mat är så viktigt när man reser! Vi unnar oss alltid att äta och dricka gott på resa. Det behöver inte heller vara dyrt.

    • Gunilla Yourstone

      Håller helt och hållet med! Lokal och gott ska det vara. En SÅ stor del av resan.

  4. Liselott

    Åh så många goda tips! Jag missade varenda ett av dem när jag gick ifjol, men eftersom jag skulle vilja göra det igen så har jag nu, tack vare dina tips riktigt, bra målbilder på några etapper 😋

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *