Resan genomförs i samarbete med Evaneos

Hur lägger man upp sin resa till Jordanien? Vilka platser ska man besöka? Och vilka kan man kanske skippa?

I dagens inlägg försöker jag reda ut allt detta.

Arrangör och resrutt

Jag bokade resan via Evaneos, en svensk arrangör som vidareförmedlar skräddarsydda, privata rundturer med lokala researrangörer. Med förbokade hotell och guider och en chaufför som följde med mig på hela resan. Det kändes tryggt i den något ovana resesituation jag befann mig i.

Jag reste runt i Jordanien i 9 dagar. Att besöka Petra, ett av världens 7 nya underverk var förstås ett måste. Jag valde att stanna här två nätter för att säkerställa att jag kunde starta tidigt och på så sätt undvika den värsta turistanstormningen så här under högsäsong. Men också för att hinna se Petra by night, dvs när Skattkammaren i Petra tre kvällar i veckan tänds upp med hundratals levande ljus.

Det var också viktigt för mig att besöka Döda Havet och öknen Wadi Rum med en tältövernattning.

Sedan hade jag hittat ett väldigt spännande hotell på nätet, Feynan Ecolodge med ett tilltalande koncept. Enbart vegetarisk mat och inget elektriskt ljus. Istället massor av tända stearinljus efter solnedgången. Hit ville jag också.

Sedan ville jag gärna svänga förbi kuststaden Aqaba, mest av nyfikenhet egentligen, eftersom det är hit de flesta svenskar reser med charterbolagen.

Jerash med sina romerska lämningar var jag lite nyfiken på, men prioriterade sedan bort detta, eftersom det också ligger åt fel håll motför de andra sevärdheterna.

Amman prioriterades också bort, men återkom i planeringen igen när Ukraina Airlines ställde in mitt flyg och jag fick stanna en natt extra i landet.

Så här blev min ”itinerary”:

Måndag: Ankomst och Döda Havet

Mitt flyg från Kiev landar strax efter midnatt. Min chaufför hämtar upp mig på flygplatsen och kör mig sedan direkt till mitt hotell vid Döda Havet. Incheckning mitt in natten och landa med huvudet på kudden vid 3-tiden på natten ungefär. Sedan är det skönt att inte ha något program inbokat under måndagen, utan bara kunna relaxa och bada i Döda Havet.

Läs om min dag vid Döda Havet här.

Tisdag: mot Petra

En dags slappande räcker ju, eller hur? Sen vill man ju upptäcka landet. 9:00 står min chaufför redo att hämta upp mig. Vi besökte Ash Shawbak, en borg från 1100-talet med synnerligen strategiskt läge för var och en som någon gång känt behovet av att kontrollera och beskatta denna del av Mellanöstern.

Vi hinner också med Lilla Petra. Även denna en stad belägen i en kanjon och uthuggen ur berget av det arabiska folkslaget nabateerna. Fast långt ifrån lika grandiost förstås. Likväl en trevlig upptakt till Petra liksom. Härifrån ska det gå att vandra till Petra. 4 timmar tar det lilla äventyret, men vi hoppar tillbaka in i bilen och fräser över på 20 minuter.

På kvällen provar jag nattlivet i Wadi Musa, staden precis bredvid Petra, i form av en myntajuice och en klassisk kofta.

Onsdag: Petra

Den stora dagen är här. Äntligen får jag stå öga mot öga med en 25-årig dröm. 3-5 timmar ska det ta att göra Petra, uppger min chaufför. Själv dyker jag upp vid entrén igen 8 timmar senare. Svettig, hungrig och med riktigt ömma fötter. Men det var det ju värt. På kvällen återvänder jag ytterligare en gång för Petra by Night.


Torsdag: Wadi Rum

Jordaniens vackraste öken heter Wadi Rum och omges med en hel del film-romantik. Först var det Lawrence of Arabia och sen ramlade the Martian in från Hollywood härom året ovanpå det. Klart man måste åka hit, rida kamel kolla in solnedgången och stjärnorna och leka beduin i största allmänhet. Jag bor vackert och bekvämt i Wadi Rum Dream Camp.


Fredag: Wadi Rum och Aqaba

Jag inleder förmiddagen med en jeeptur i Wadi Rum. Sedan bär det åter av till civilisationen och charterorten Aqaba. Jag äter en sen lunch på Kempinski Hotel och badar på samma ställe.


Lördag: Aqaba

Tala Bay heter det område 30 minuter från Aqaba, där de bästa stränderna ligger och de flesta utländska turister tillbringar sin semester. Idag provar jag Mövenpicks faciliteter under dagen.

Söndag: till Feynan Ecolodge

Feynan är min egen lilla okända skatt som jag hittat helt på egen hand i Jordanien. Förväntansfull som en litet barn är alltså jag när jag nu äntligen får åka hit. Här ingår allt från lunch till lunch. Jag anländer alltså vid ett på dagen för att inte missa något av mitt dygn här.

Läs mer om Feynan Ecolodge här.


Måndag: Vandring i Wadi Ghwayr och vidare till Amman

Innan jag lämnar Feynan, vandrar jag den 4 timmar långa vandringen i Wadi Ghwayr. Läs om min vandring här. Vägen tillbaka till Amman bryter vi av med Mount Nebo. Vad vore väl en resa till denna del av världen utan en redig bibel-sevärdhet? Här stod Moses, enligt legenden efter sitt långa återtåg från Egypten och Gud talade till honom och visade honom Det Heliga landet.

Hade Moses bestigit berget just idag, hade nog Gud Fader fått omformulera sig något. I stället för ”Framför dig ser du Det Heliga Landet som ditt folk ska få av mig”, hade det blivit mer ”Här får du nu visualisera Det Heliga Landet så länge, för det ska visst finnas där bakom molnen.” Nåväl.


Vi avrundar dagen med en äkta arabisk festmåltid i Amman.

Tisdag: Amman

Min bonusdag på resan. Jag använder den till att nöta skosula i huvudstaden Amman. Sju kullar finns det och åtminstone 6,5 av dem är jag nog uppe och snurrar på.


Vad jag eventuellt skulle ha gjort annorlunda

Så vad tycker jag så här i efterhand om rutten? Finns det något som jag skulle ha gjort annorlunda? Med facit i hand så att säga?

Att lägga två nätter i Wadi Musa vid Petra var helt rätt beslut. En natt i Wadi Rum, respektive Feynan likaså. På Feynan gäller det verkligen att man har planerat det så att man kan komma vid 1-tiden första dagen och stanna till 2 andra dagen. Annars bör man hellre boka två nätter på Feynan Ecolodge, så att man hinner uppleva och delta på allt som arrangeras där.

Även Döda havet är ett obligatoriskt stopp i någon form. Eftersom jag landade på Ammans flygplats mitt i natten, var det helt rätt val för mig att bo på en av de lyxiga resorterna och att lägga två nätter här. Ett alternativ som man kan tänka sig är annars att bara stanna en natt eller att bara stanna till vid någon av de publika badplatserna på vägen mellan andra destinationer. Beroenden på hur mycket man gillar sol, bad och relax.

Aqaba är det stopp på min rutt som jag tycker att man kan skippa. Beroende på hur intresserad man är av snorkling eller dykning. Nu blåste det för mycket på min Aqaba-dag för att jag skulle kunna snorkla, men det ryktas att undervattenslivet är riktigt bra här. I övrigt tycker jag att orten Aqaba inte tillförde så mycket.

Om jag skulle ha gjort något annorlunda så skulle det nog ha varit att stryka Aqaba och lägga den tiden på att se Jerash och norra Jordanien i stället. Kanske hitta en trevlig vandring där uppe i norr.

Läs alla mina inlägg från Jordanien här.

Gillar du att läsa om resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

7 Comments

 1. Anneli S

  Vad roligt att läsa! Jag och en väninna håller på att planera en resa med Evaneos till Jordanien och Israel i höst. Så smidigt! Vi kommer lägga till Jerusalem, Betlehem, Nasaret och norra Jordanien. Tyvärr blir det nog svårt att få till Petra by night. Tycker du att Petra by night är värt att göra? I så fall blir det omplanering av rutten. Aaqba faller bort då jag och mitt sällskap inte känner att det passar oss den här gången.

  • Gunilla Yourstone

   Petra by night var ärligt talat lite sämre än jag trodde innan. Tack vare att de tryckte in så otroligt mycket folk. Hade de släppt ett visst antal biljetter hade det varit en bättre upplevelse. Men absolut fortfarande sevärt. Bra nog att boka om för? Svårt att säga, kanske inte om ni redan har ett schema…

   • Anneli S

    Okej, tack för svar. Blev först lite besviken över att inte kunna se Petra by night men vi har så mycket annat spännande så det blir nog en bra resa. Måste säga att vi har blivit oerhört väl bemötta av företaget vi kontaktat via Evaneos. Väldigt kul att läsa dina inlägg om en plats jag snart ska få uppleva.

 2. ann beutler

  Vilken välplanerad resa du har gjort Tack för att du delar med dig!

 3. En lite annorlunda Jordanienresa än det som jag gjorde för några år sedan. Jag skippade Aqaba och åkte till Jerash istället, vilket jag tyckte var rätt val för mig. Strandliv hade jag ju redan fått vid Döda havet. Sen tycker jag det är synd att du missade staden Madaba. Själv missade jag dock hela Wadi Rum-upplevelsen, så jag har definitivt en anledning till att åka tillbaka. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja du tipsade ju om Madaba innan, minns jag, men det ville sig inte riktigt med en utflykt dit denna gång. Men som sagt, allt missat är en anledning att åka tillbaka. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *