Vi har hört om Nimis, sett någon bild. Verkar rätt spännande, något man definitivt måste se någon gång. Så när vi upptäcker att vår vandring på Kullaleden går tätt förbi, bestämmer vi förstås att vi ska ta omvägen ner till konstverket. Det får det vara värt.

Vårt besök

Vi har vandrat hela dagen. Genom get- och kohagar. Över klippor och förbi dramatiska stup. Förbi Kullabergs berömda fyr. Ner till grottor vid havet, till gömda badvikar med turkosfärgat vatten. Nu är det eftermiddag och dagen börjar ta ut sin rätt.

Nimis finns på Google Maps. Men går inte att rutta ända fram till. Ingen stig fram finns angiven, vi vet inte säkert från vilket håll det är tänkt att man ska komma.

Vi vill ju inte missa och behöva gå tillbaka. Irra och leta. Inte så här i slutet av dagen. Vi har flera kilometer kvar också innan vi är i mål. Så kliver vi in i ytterligare en bokskog. Läser någonstans på telefonen att det ska finnas ett N målat i gult på ett träd. Inte mer än då.

Det är klart, illegalt byggnadsverk och allt det där. I rättsprocess med Länsstyrelsen. Fast vi har nog ändå tänkt att det där numera är mest för syns skull. Nu är ju detta en känd plats, en turistattraktion?

Så ser vi N:et. Och en bred tydlig stig ner mot havet till. Andra vandrare börjar strömma till. Vi går snart på led. Stigen är brant och rätt besvärlig. Inte för vem som helst att forcera. Så börjar konstverket i form av en snickrad gång. Tunnel, om man så vill. Hopsnickrad av drivved. Som Alfons Åbergs koja på amfetamin?

Vi har läst innan att man ska vara försiktig. Att klättring här sker på egen risk. Men det känns rätt stabilt ändå?

Vi kommer ner på stranden. Ser hela Nimis i all sin prakt. Ett helt gäng olika torn, massor av gångar. Många besökare som klättrar högt, högt upp. Det vill vi nog inte göra ändå. För vem vet? Och underhålls det alls nu när Lars Vilks själv är död?

Kanske inte…

Absurt ställe. Fast coolt. Ett måste att ta sig hit och se ändå. Hoppas att det får vara kvar, tänker vi. Det måste de väl ordna. För en sån här grej får ju inte bara gå förlorad? Vi klättrar uppåt stigen igen. Det är sen eftermiddag och vi behöver fortsätta vår färd.

Om Nimis

Nimis är latin och betyder för mycket. Ett passande namn på ett galet bygge. För detta ha konstnären Lars Vilks snickrat på från 1980 och ända fram till sin död 2021. 41 år alltså. Ett livsprojekt!

Verket är byggt utan bygglov, och dessutom i ett naturreservat, vilket resulterat i en utdragen juridiskt process mellan konstnären och Länsstyrelsen. Vilks såg själv Nimis som konceptkonst och de juridiska processerna som del av konceptet.

Nimis sträcker sig 100 meter på längden och vissa av tornen är 25 meter höga. Man uppskattar att 40.000-60.000 personer besöker konstverket varje år.

Ladonien

Området där Nimis står har Lars Vilks utropat till den självständiga mikrostaten Ladonien, ett området på 1 km², på ”ockuperad svensk mark”.

Ladonien har en egen flagga och två nationalsånger. Landet har även en egen valuta, örtug. Huvudspråket är latin, men även ett flertal andra språk accepteras. Ladonien ger ut egna frimärken. Postväsendet består i att man får tillstånd att leverera brevet själv.

Medborgarskap i Ladonien är gratis. Vill man bli adlig så kostar det 30 USD. 2010 var antalet medborgare enligt uppgift 15 000. Alla Ladoniens medborgare är nomader som besöker konstverken Nimis och Arx när de är i landet.

Arx

Arx är ytterligare ett konstverk av Lars Vilks som står bredvid Nimis.

Arx är även det latin och betyder ’fäste’. Skulpturen består av 150 ton sten och betong och bygget påbörjades 1991. Stenarna är markerade med sidnummer och bildar den så kallade boken Arx: en bok om det outsägliga, vilken fått numret ISBN 91-88248-47-X och finns katalogiserad i bibliotekskatalogen Libris.

Arx

Om Lars Vilks

Lars Vilks är en svensk konstnär född 1946. Han är förstås känd för just Nimis, men även för sin teckning av Muhammed som rondellhund. Efter publiceringen av denna har Lars Vilks vid flera tillfällen utsatts för hot och attacker.

Vilks omkom i en trafikolycka på E4 vid Markaryd den 3 oktober 2021. Han färdades i en civil polisbil, tillsammans med två poliser som agerade livvakter och som även de omkom, när fordonet kom över på motsatta sidan av motorvägen och frontalkrockade med en lastbil.

En framtid som byggnadsminne

Efter Lars Vilks död har försök gjorts för att göra Nimis legalt. Konstverket är nu faktiskt säkrare och bättre underhållet än under Vilks liv. Det är föreningen Nimis vänner som står för underhållet. Lars Vilks minnesfond äger och förvaltar Nimis och de vill göra ett byggnadsminne av verket. Frågan är bara om de lyckas, Länsstyrelsen verkar nog fortfarande ha några horn i sidan kvar till konstverket.

Läs också: Vandring från Mölle till Arild längs Kullaleden

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

One Comment

  1. Pingback: Ett annat långvarigt svartbygge | Ulsans kultur och kuriosa

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *