Aldrig hade vi väl trott för några år sedan att vi skulle göra flera långdistansleder i Skåne. Norrlänningen i oss hade fnyst nästan föraktfullt, inte har de väl någon vandring att tala om i södra Sverige. Utanför fjällområdet liksom!

Men en pandemi ville annorlunda, plötsligt var Skåne ett exotiskt äventyr. Vi åkte ner för en veckas vandring på Österlenleden 2020 och blev överväldigade. Inte alls som fjällvärlden. Men fantastiskt på sitt eget sätt.

Mersmak alltså och i våras var det dags igen för vandring i Skåne. Denna gång längs Kullaleden.

Vad är Kullaleden?

Kullaleden är en del av Skåneleden. Skåneleden som är hela 1300 kilometer lång och går över precis hela Skåne. Just Kullaleden är den del av Skåneleden som går runt Kullahalvön. Från Helsingborg till Utvälinge. SL 5 kallas den också. Förutom Kullaleden.

Kullaleden är 70 kilometer lång och består av 4 dagsetapper:

  • Helsingborg-Höganäs 22 km
  • Höganäs-Mölle 12 km
  • Mölle-Arild 17 km
  • Arild-Utvälinge 21 km

Vår vandring

Kullaleden vandrade jag tillsammans med min syster. Detta var en försenad 50-årspresent från mig till syrran. Jag hade köpt ett vandringspaket med övernattningar och bagagetransport. Enkelt, lättsamt och lyxigt. Vi gick här första helgen i juni i ett härligt försommarväder. Det blev många tillfällen till bad längs vägen.

Läs också: Vandring från Mölle till Arild längs Kullaleden

Läs också: Vandring Arild – Utvälinge längs Kullaleden

Hur är Kullaleden att gå?

Kullaleden är enkel att gå. Just längst ut på udden vid Kullaberg blir det lite nivåskillnader, men annars är leden rätt flack. Man går på stigar eller ibland små grusvägar. Leden är välskyltad med Skåneledens orangea skyltar. Vill man kan man även komplettera med en app, tex Naturkartan.

Höjdpunkter

Kullaberg

Kullaberg med sina klippor och sin fyr är förstås höjdpunkten på hela Kullaleden. Dramatik och mystik, samt en vidunderlig havsvy. Denna del är kanske för många huvudanledningen till att man väljer just Kullaleden för sin vandring?

Nimis

Lars Vilks lika berömda som olagliga konstverk är en spännande höjdpunkt en kort detour från Kullaleden. Ingen skyltning finns och ingen officiell stig leder hit till detta byggnadsverk av drivved.

Sofiero

Sofiero tjänade som kungligt sommarresidenset för såväl kung Oscar II som hans sonson Gustav VI Adolf. Nu är det främst en parkanläggning med en fantastisk trädgård. Samt ett mycket populärt utflyktsmål sommartid. Skåneleden går förbi precis nedanför.

Arilds vingård

Detta med svenska vingårdar är ju inget nytt, de har funnits i ett helt gäng år nu. För oss som norrlänningar är det dock fortfarande både exotiskt och nytt och fräscht. Vi tyckte att det var en jättespännande upplevelse att bo på svensk vingård och prova svenskt vin.

På Arilds vingård har man dessutom superhärliga glampingtält som inkvartering. Ett av årets mysigaste boenden tyckte vi. Boka här.

Mölle

Mölle är en härlig gammaldags badort med stänk från förra sekelskiftet. Man riktigt ser sig själv skrida ut i vattnet iförd en sån där heltäckande randig sekelskiftesbaddräkt, ni vet. Vita hus, badhotell, en hamn, en världsberömd räkmacka är attribut som bidrar till stämningen.

Helsingborg

Helsingborg är inte en stad som jag känner jätteväl. Men de gånger jag har varit här, får jag alltid en upprymd pulshöjning. Det är något med Helsingborg. En kontinental känsla. Coolt alltså att börja (eller sluta) vandringen just här.

Skåneleden går liksom genom en grön korridor större delen av vägen ut ur Helsingborg. Genom parker och förbi Pålsjö kallbadhus och Pålsjö naturreservat.

Att tänka på

Alltså det här är ju ingen avancerad vandring, det är inte mycket man behöver tänka på så där. Det ska vara säsong då. Man vill nog inte gå mitt i högsommaren. Vi tänker oss att det är väldigt hektiskt här då. Massor av folk, badgäster, timslånga köer till restauranger och caféer.

Men man vill heller inte gå i total lågsäsong. Få kallt, ruggigt och blåsigt väder istället för sol och värme. En sån här vandring längs havet bygger ju mycket på det, tänker vi. Att vädret är trevligt. Mellansäsong, blir alltså slutsatsen. Den tid vi gick, just runt början av juni, vid nationaldagen, känns på många sätt optimalt. Så det blir vårt stalltips.

Nästa sak att tänka på är att för allt i världen inte glömma badkläderna. Badmöjligheter finns överallt. Det är knappt man hinner med.

Mat och fikaställen finns förstås, detta är ju bebodda trakter. Men vi tyckte faktisk inte att vi hittade dem just där vi som bäst behövde dem i någon större utsträckning, så medhavd matsäck får bli vårt sista tips.

Boenden

Elite Hotel Mollberg i Helsingborg

På denna plats har det funnits gästgiveri eller sedemera hotell sedan 1300-talet! Elite är dessutom min favorithotellkejda i Sverige, så här skulle jag själv definitivt bo om jag fick välja fritt i Helsingborg.

Du bokar Elite Hotel Mollberg här.

Hotel Kullaberg i Mölle

Ett härligt gammaldags badortshotell med personlighet. Jag minns att detta hotell var med i Sköna hem i ett stort reportage en gång på 90-talet och det var också vid den tiden som jag själv för första gången var här.
Numera är man kända för sin goda (och stora) räkmacka.

Boka Hotel Kullaberg här.

Vingården i Arild

Så charmigt med glamping, tyckte vi och bokade omedelbart in oss här för en natt. Väl på plats blev det förstås läge att prova deras eget vin Solaris också.

Du bokar Arilds vingård här.

Best Western Plus Hus 57 i Ängelholm

Detta hotell mitt i Ängelholm ser rätt standardmässigt ut på utsidan, man har väldigt trevlig inredning och ett mysigt spa i källaren.

Boka Best Western Plus Hus 57 här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

One Comment

  1. Åh vad roligt att läsa! Detta är ju mina hemtrakter.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *