Dag 2 av 2 på vår vandring längs Kullaleden i Skåne. Det är jag och min syster som firar en försenad födelsedag på detta, om jag får säga det själv, eminenta sätt.
Vi har tillbringat natten i ett glampingtält på Arilds vingård och vandrar nu vidare längs Kullahalvöns norra kust mot Utvälinge, där det är tänkt att vi ska ta bussen sista biten in till Ängelholm.

Leden följer havet. Vi växlar mellan att gå på strandängar i naturreservat till att ibland klättra lite på höjden och få utsikt. Fiskelägen, badbryggor med tillhörande badrocksbadare och kohagar avlöser varandra.

Skäret

Vi gör den korta detouren till Flickorna Lundgren på Skäret, Kullahalvöns mesta café. För tidigt för oss dock. Man har visserligen öppet och serverar frukost, men en sådan, mycket stor och välsmakade, har vi ju intagit för bara en timme sedan på Arilds vingård.
Nu är här lugnt och nästan tomt, men jag som sett Brösarps Gästgiveri i lunchrusning härom året, har lätt att föreställa mig hur här nog ser ut en solig eftermiddag i juli.

Badbryggor

Sa vi badbryggor? För detta är badbryggeland. Sandstränderna lyser med sin frånvaro och kusten känns väldigt långgrund. Perfekt då att bada från bryggor.

Själva bidar vi vår tid. Vill bli riktigt varma först. Minns ju temperaturen på vattnet från igår.

Så hittar vi vår brygga. I Jonstorp. Två kvinnor i badrock sitter redan där ute. Längst ut på en bänk.
– Något ni rekommenderar? Frågar jag och nickar mot stegen. Och jo det gör de ju. Om man gillar friskt. De ser vår vandringsutrustning och blir nyfikna. Varifrån kommer vi, hur långt har vi gått?
En lite exotisk fågel är man som norrlänning i Skåne.

Så går leden bort från havet en bit. En åmynning får forseras via en hängbro. I en kohage har vi plötsligt gått fel och ser att ledmarkeringen är utanför hagen. Vi innanför med elstängsel och allt. Men vi hittar en låst grind att klättra över . Där man kan haka loss elen medan man klättrar. Lite äventyr får vi på så sätt även i dessa domesticerade trakter.

Sandstrand!

Så kommer den. Kullahalvöns enda sandstrand, hittills på vår vandring. Men vi är färdigbadade för idag och har blivit lite bekväma. Det får bli en minirast med Snickers i lä, bara.

Tantfika

I Farhult avviker vi från leden. Vi har fått tips av Eva med bloggen Rucksack om ytterligare ett fikaställe, mer i fas med vår vandringsdag. På Albertsgården kan man köpa fika-buffé, ”ät så mycket du vill för 120 kr”. Detta är tantfika, som Eva uttrycker saken. Bra uttryck, vi håller med, mamma skulle ha varit salig här. Själv är vi minsann långt från tantåldern!

Vi avrundar vandringen för denna gång

Nu ska vandringen egentligen pågå någon kilometer till. Till Utvälinge ska vi vandra är det tänkt och sedan ta buss 225 till Ängelholm. Men bussen går bara en gång varannan timme så här på söndagar och en busshållplats finns precis utanför Albertsgården med en buss precis lagom i tid efter fikabuffen. Så vi väljer att call it a day och avrundar här.

Spa och Champagne

I Ängelholm bor vi på Hus 57 mitt i stan. Ett fräscht, nyrenoverat hotell med spa i källaren. Och det är därför vi är här. Vi vill avrunda med spa och Champagne. Som sig bör vid ett äkta födelsedagsfirande.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Kristina

    Tack för tips, Kullaleden ser mycket trevlig ut! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *