Min nationalparksjakt går vidare i det allra sydligaste av Sverige. Efter Söderåsen har jag och min syster skilts åt och jag jagar ensam.

Jag kör söderut. Mot Dalby Söderskog. Detta är den skånska odlingsslätten. Kornbod och monokultur. Fält, gårdar, någon allé kanske. Av planterade träd.

Mitt i detta en plätt nationalpark. Så liten att rundan runt, där kanterna på parken hela tiden anas, inte är mer än 2,3 kilometer.

Det är lätt att tänka ”töntigt”. Vad ska de med en sån här liten dunge till nationalpark till? Men det är ju mot bakgrund av allt det andra jag just kört förbi den ska ses. Som en livboj mitt i monokulturen. En chans för växt och djurliv till lite respit där människan och hennes intressen helt tagit över.

Dalby Söderskog
Dalby Söderskog

Även respit för människan kanske, en chans till lite skugga någonstans. En lång het sommar?

Jag tar mig tid. Går långsamt. Undersöker. Omkullfallna träd, döda stammar. En fågel någonstans som jag gör en utvikning för att försöka få syn på. Någon joggare springer förbi. En hund med sin ägare på promenad. En nationalpark som nyttjas helt klart, en klämdag i juni som denna.

Dalby Söderskog

Jag är färdig med min runda i Dalby Söderskog och går mot parkeringen och bilen. Skånes nationalparker är check och bock. Europas minsta nationalpark, check och bock.
Men nu kommer jag ju på… Sveriges sydligaste punkt…? Hm, den ligger väl inte så långt bort? När man nu ändå är i Skåne. Kanske att man skulle svänga förbi… ?

Läs också: Smygehuk – Sveriges sydligaste punkt

Dalby Söderskog

Fakta om Dalby Söderskog

Med sina 36 hektar är Dalby Söderskog inte bara Sveriges utan faktiskt hela Europas minsta nationalpark. Parken bildades 1918 och man trodde då att detta var rester av en urskog, någon som senare visade sig felaktigt. Detta område har en historia som gammal betesmark med ett glest bestånd av ekar. Det var Augustinerklostrets hästar som betade här. Ekarna finns fortfarande kvar och man röjer runt dem för att de inte ska slås ut av omgivande lövträd.

Förutom ekarna finns här ask, alm och bok. Parken är omgiven av en jordvall som kan vara resterna av en fornborg.

Tillsammans med det intilliggande naturreservatet Dalby Norreskog bildar nationalparken området Dalby hage.

Dalby Söderskog

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *