Kan covidvaccin bli obligatoriskt vid resor?
Vaccinet mot Covid-19 är mer eller mindre här nu. Storbritannien har redan börjar vaccinera, Sverige kör igång efter helgerna.

Tidigare har budskapet varit att riskgrupper och samhällsviktiga funktioner kommer att vaccineras före sommaren, medan vi ”vanlig dödliga” bör ställa in oss på att det kan dröja till någon gång under hösten innan vi får vår dos.
Men nu i veckan gick socialminister Lena Hallengren ut och sa att alla vuxna ska vaccineras (eller kommer att få erbjudande då, om man ska vara petnoga med formuleringarna) före sommaren.

covidvaccin bli obligatoriskt
Kan covidvaccin bli obligatoriskt vid resor?

Det ändrar ju spelplanen en del ändå till det positiva. Vi är ganska överens, Christofer och jag, vi kommer att vaccinera oss vid första tillfälle som ges.
Många andra tänker inte vaccinera sig. Och basunerar ut det i social medier. Att inte vilja vaccinera sig är en sak, men att känna behov att att skriva det i DN-s kommentrasfält en annan. Man kan undra lite över agendan?

Jag vet att jag läst någonstans att det krävs 90% vaccinerade i en population för att hindra en sjukdom från att få fäste. Är det färre vaccinerade än så, kommer utbrott att ske.

Det australiska flygbolaget Qantas gick i slutet av november ut med ett pressmeddelande om att man kommer att kräva vaccinationsintyg av alla sina passagerare när ett vaccin blir allmänt tillgängligt. Qantas talesperson tror i intervjun jag läser, att andra flygbolag kommer att följa efter.

Och det känns väl som ett troligt scenario. Att både flygbolag och länder kommer att kräva vaccinationsintyg för medresa och inresa. Som man gör med Gula febern-vaccinet redan idag i vissa länder.

covidvaccin bli obligatoriskt

Kanske kan det även bli obligatoriskt med vaccin för vissa arbetsplatser, universitet, för att komma in i en nöjespark, för att delta på vissa evenemang etc?

Inom WHO pågår för fullt ett arbete för att titta på alternativ för digitala vaccinationspass som på ett rationellt och logistiskt hållbart sätt kan intyga att en person är vaccinerad.

Läs också: Därför är det så svårt  – allt det här med Corona

Vad tror du, kommer vaccination att krävas för resor och annat i framtiden och hur tänker du själv runt att vaccinera dig?

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

18 kommentarer

 1. I Finland har jag haft förhoppningar om att kunna bli vaccinerad före sommaren/i början av sommaren, men jag vet inte om det hinns eller om vården behöver en andningspaus/vänta på mer vaccin efter att riskgrupper, vårdpersonal m.m. är färdiga. Jag lär nog ta vaccinet, i synnerhet om det krävs för att få resa vilket jag misstänker det kan göra iallafall det första året efter att inreseförbuden och andra restriktioner hävts?

  • Gunilla Yourstone

   Vi har ju samma plan i Sverige, men de har ju inte ens startat än, så man vet ju inget om planen håller.
   Vi hoppas på vårt dos så snart som möjligt.

   • Angelica Au

    Jag kommer vaccinera mig så snart det är tillgängligt för mig. Ingen tvekan. Jag vill kunna återgå till ett mer normalt liv där vi kan gå på större tillställningar, konserter, kunna umgås med äldre släktingar utan oro för att jag ovetandes ska smitta, kramas igen och inte minst resa igen. Längtar!

 2. johanna

  När man vaccinerats tror du man kan börja leva på mer som vanligt då? j

 3. Ja, jag står redo när det är min tur i kön, och hoppas att de flesta gör likadant. Har aldrig tidigare tagit influensa-sprutan, men gjorde det nu i höst när erbjudande om gratis kom i brevlådan (hade nog gjort även om jag behövt betala). Har inte heller Twinrix, men kommer nog ta det innan nästa resa till Thailand e.d… man är ju mer än måttligt resesugen nu…

  • Gunilla Yourstone

   Jag tar de vacciner som rekommenderas, även svininfluensan det året. Det finns många otäcka sjukdomar där ute som man inte vill ha.
   Även osjyst mot de som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl att inte ta om man kan. Då utsätter man ju dem för en risk.

 4. Längtar efter att ta vaccinet, blir ju livrädd när man löser om alla konstiga, okända bieffekter av Covid. Kroniska lungförändringar, lukt- och smakbortfall, domningar och galen trötthet… Är övertygad om att vaccinationsintyg kommer bli obligatoriskt på många många flygbolag, inresor i länder mm

  • Gunilla Yourstone

   Ja eller hur, riskerna det detta virus är många även om man är ung och frisk.

 5. Jag/vi kommer att vaccinera oss när möjlighet ges.
  Maken riskgrupp.
  Influensavccinerat oss i många år.
  Känns som det kommer bli obligatoriskt på många flygbolag och för inresa i många länder, Thailand t.ex..

  • Gunilla Yourstone

   Ja definitivt ö-nationerna, Thailand, USA. Indien kanske med sin enorma befolkning och kaotiska ordning.

 6. Jessica

  Är riskgrupp och kommer ta vaccinet så fort jag bara kan.. oron över att bli smittad som mamma med barn i skolåldern är inte alltid kul..
  är isolerad men kan inte isolera familjen…

  Längtan efter att uppleva nya platser på jorden, att känna alla de nya lukterna när man stiger av flygplanet på en ny destination..
  Jag tror absolut att det kommer bli något typ av ”Corona pass”.
  Ska bli intressant att se vilka platser som blir trygga nog att åka till och vilka platser som kommer dröja innan det tar fart igen. Tror vi kommer se nya typer av ”trygga resmål” och tankar vad vill vill att resmålen ska ha för att det ska kännas säkert.

  • Gunilla Yourstone

   Intressant spaning, ja resevärlden kommer att förändras även sen ”det öppnar” och det kommer nog ta lång tid innan vi är tillbaka till den öppna värld vi en gång hade. Om någonsin.

 7. Har haft corona och det gick bra, lider tyvärr fortfarande av svåra biverkningar efter svininfluensavaccinet, kan säga att mitt liv förändrades radikalt så är inte helt trygg med att spruta i mig ett nytt vaccin. Känner en oro om jag blir ”tvingad” för att kunna resa igen men har en viss förståelse, tror på en ödmjukhet i debatten, allt är inte svart eller vitt och man behöver inte vara en antivaxer för att fundera ett varv eller två på om man vill ta vaccin.

  • Gunilla Yourstone

   Tack för att du nyanserar. Har full förståelse för att man tycker att det känns otäckt med detta vaccin som är snabbt framtaget. Fruktansvärt förstås att drabbas av bestående biverkningar som det blev för dig med svininfluensavaccinet.

 8. johanna

  När tror du man kan börja resa igen

  • Gunilla Yourstone

   Man kan ju resa inom EU som det är nu, även om storleken på smittspridningen just nu kanske inte gör det lämpligt.
   Tror nog att det kan funka bra att resa i Europa i sommar. Senast när man själv är vaccinerad, när nu det blir. Men man får nog räkna med att det inte är som vanligt då.
   Själva avvaktar vi och bokar inget tills vi vet mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *