Köerna till säkerhetskontrollen på Arlanda är ett elände just nu. Och då har vi själva inte ens drabbats av dem än.

De gånger vi flugit ut i världen hittills under 2022, har vi flugit från Umeå med en sammanhållen biljett. Och i och med att inrikesflygen numera håller till på terminal 5, precis som utrikesflyget, så har vi sluppit gå igenom säkerhetskontrollen igen på Arlanda.

Läs också: Welcome to Schiphol – the hell on earth

Yourstone-Arlanda rond 1

I förra veckan var jag ute på min första tjänsteresa sedan pandemin. En heldag i Stockholm på konferens. Jag sneglade en sekund på 17:45 flighten hem. Fastade i den gamla tidens tänk. ”Om jag går lite tidigare, småspringer upp till Arlanda Express. Då är jag uppe 17:00 på Arlanda och då hinner jag ju.”

Innan jag minns. Det är nya tider nu. De marginalerna gäller inte längre. Nu vet ingen hur långa köerna till säkerhetskontrollen är.

Jag bokar 20:45 i stället. Får 3 timmar till att promenera på Djurgården. Inte så tokigt det heller. Även om den unga pojken som säljer en rödingfilé till mig på Djurgårdsbrons Sjöcafé talar långsamt och extra tydligt till mig:
– Så får du den här… (och ger min en sån beeper, ni vet) … och så kommer den att… ja men typ pipa. Och då betyder det att din mat är färdig och att du kan hämta den där i luckan.

Men gott var det.

Ser jag redan ut som 85 år? Eller är det min norrländska som gör att han idiotförklarar mig? (eller är han bara stockholmare?)

Nåväl tillbaka till Arlanda. Jag anländer redan 19:00. För säkerhets skull. Säkerhetskontrollen mot Skycity ser avskräckande ut. Men jag är rävig och viker av mot F istället. Och där är det ju lugnt. I alla fall den tiden på kvällen.

Men varför har det blivit så här?

Köerna till säkerhetskontrollen beror på personalbrist. De som var utbildade för jobbet före pandemin har fått sluta och gått vidare till nya yrken. Och nyanställda måste utbildas först. Gott så. Men hur lång är en sån utbildning egentligen? Ni vet ”hur svårt kan det vara? -frågeställningen”. Den gamla goda.

Och så läser jag det. I DN faktiskt. Det är ju vårt fel visar det sig. Transportstyrelsens alltså. Min arbetsgivare. För innan Swedavia kan börja utbilda så måste personen i fråga säkerhetsprövas av Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen. Och det tar minst 5 veckor. Innan dess kan ingen anställning eller utbildning påbörjas.

I en ny post-corona-värld, där massor av branscher nu skriker efter folk, så tenderar de arbetssökande att då ta andra jobb i stället. Där man kan börja jobba direkt. Utan säkerhetsprövning.

Säkerhetsprövad personal på ”insidan” på Arlanda, det vill man ju ha, eller hur? Det är hur bra grejer som helst. Fast å andra sidan måste tydligen den som jobbade innan pandemin och redan är säkerhetsprövade och nu vill tillbaka till sin gamla arbetsgivare, vänta lika länge. Och det kanske kan effektiviseras lite grann? Vad vet jag. Jag jobbar ju bara med vägtrafik.

 

Tags

7 Comments

 1. I söndags mitt på dagen var det bara ca 30 minuters kö vid F (såg längre ut vid D). I helgen gick det inte heller att se kötider på Swedavias app, men idag är det igång igen.
  Den 15 juni öppnar terminal 4 igen, så köerna vid T5 borde minska men flyttas ju delvis över till T4. För antalet personal ska ju nu fördelas på 3-4 säkerhetskontroller.

  • Gunilla Yourstone

   Ja man får se hur det blir när 4:a öppnar. Det behövs ju som sagt personal som bemannar där också. Hoppas de kör bussen emellan i alla fall så att man slipper säkerhetskontrollen på 5:an om man ska vidare.

 2. De ska bli gång mellan T4 och T5 istf buss. Den öppnas 15 juni. Kan ta sig mellan terminalerna åt båda håll utan att passera säkerhetskontroll. Så det låter bra

 3. Lotten

  Ha ha, det är alltså ert fel! Ja, det är mycket med det jordiska. Men det är väl ändå inte så dumt att man har en ordentlig procedur för den här typen av personal. Det ordnar sig snart.

  • Gunilla Yourstone

   Nej det är verkligen inte tokigt med säkerhetsprövade personer i säkerhetskontrollen. Men hoppas ”vi” kan korta handläggningstiderna något. 🙂

 4. Pingback: Ovälkomna och välkomna förseningar | bara brittiskt

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *