När man är ute och reser, funderar man ju också mycket på resor. I alla fall jag. Dessa tre saker har jag funderat på den gångna veckan.

1. Vad ska man med SAS Eurobonus Silverkort till?

Jag har SAS Eurobonus Silverkort. Av och till i alla fall. Vissa år åker jag ut och ett nytt tråkblått standardkort skickas ut. Andra år passerar jag nålsögat och får ett glättigt silvrigt nytt kort med posten.

Men liksom, vad ska jag ha det till?

Ja man får checka in en extra väska på max 23 kg. Men hur ofta händer det? Min väska väger vanligen 12-14 kg när jag reser. Min enda väska. När skulle jag rimligen behöva två väskor á 23 kg?

Men Fast track då? Det borde väl come in handy att cruisa förbi köerna? Jo fast då gäller det bara mig. Och jag reser ju aldrig ensam. Och att glassa förbi familjen som står i vanliga kön och trökar sig, för att sedan segt vänta in dem i tax-free-butiken, känns ju inte aktuellt.

I tisdags hade jag så chansen. Jag reste till Berlin i jobbet och var den enda som började resan på Arlanda. Nu skulle äntligen, äntligen min chans komma att få lite Silver-Eurobonus-valuta för alla insatta resor. Nähä, nu var det nämligen ändrat, så Silver får inte längre gå i Fast track. Det var bara att vända tillbaka till trök-kön.

Så frågan kvarstår; vad sjutton ska man med SAS Eurobonus Silverkort till?

2. Håller Arlanda på att bli för litet?

Visst blir det mer och mer vanligt, att det inte finns någon gate för planet att landa i på Arlanda? Plötsligt blir det bussning och en massa ståhej i stället för en gate. Håller Arlanda på att växa ur Arlanda, så att säga? Någon som är insatt och vet om det är så och vad planen i så fall är?

3. Berlins flygplats – en huvudstads ansikte utåt

Vi ska definitivt göra ett samlingsinlägg om flygplatser endera dagen när vi får tid. Bästa och sämsta flygplatserna ni vet. Inom Europa ligger Charles de Gaulle redan pyrt till för sämsta-listan och nu kanske även Berlin-Tegel kvalar in.

Bara flygbussen liksom. En vanlig kollektivtrafiks-buss utan hyllor för resväskor. Tåg förblir en ouppnåelig dröm. Flygplatsen sen! Första gången som jag efter att jag checkat in väskan inte kan hitta till security.
-Var är skylten med ”Departures”?

Nej det finns ju ingen sån, varje gate ligger istället precis bakom sin respektive incheckningsdisk med en diskret ”lönndörr” precis bredvid. Spännande upplägg.

Varje flygplats är ju sin stads och sitt lands ansikte utåt. Det första intrycket. Kommer att tänka på den där spök-flygplatsen som tydligen ska finnas någonstans utanför Berlin, Brandenburg Airport. Skulle ha blivit Berlin stolthet får man förmoda. Inga gater bakom lönn-dörrar där inte. Men något gick fel, flygplatsen som skulle ha öppnat 2012 står fortfarande tom och övergiven. Så kan det gå, det är svårt att bygga flygplats. Tydligen.

Hm, får återkomma med det där flygplatsinlägget känner jag.

En till som gått igång på Tegels lämplighet som Berlins ansikte utåt, är bloggaren Flyingdryden i inlägget Besvikelser i Berlin.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

18 Comments

 1. Jag har också silver, av och till… Och vad har jag använt det till? Hmmmm, säg det?!

 2. SAS gjorde om programmet för några år sedan och då blev Silver ganska meningslöst. Dessutom sänkte de poängintjänadet, iaf på i inrikes, från 500 till 250 per enkelresa. Däremot ger silver möjlighet till Fasttrack och loungehäng under vissa tider på året, under juli-augusti-nånting och under julhelgen. Plus att man alltid, så vitt jag vet, får checka in specialbagage, typ golfbag. Och är du Silver får du också boka en SAS Go Light och fortfarande checka in bagage enligt Silver-reglerna.

  Och ja. Berlin Tegel är en mycket mycket hemsk flygplats. Usch!

  • Gunilla Yourstone

   Det är det där med ”vissa tider på året”. Svårt att hålla rätt på för en förvirrad själ som jag.

 3. …och vad passande att jag postade kommentaren ovan kl 7:37! 😎

 4. Använder silverkortet endast för fast track och åtkomst till loungen under sommar och jul. Samt att få med någon väska om jag åker SAS Go Light. Kom i skrivande stund på att jag tog med en extra väska hem då Maxime skulle flytta hem från NYC. Är nog enda gången jag har checkat in två väskor.

  • Gunilla Yourstone

   Måste erkänna att jag faktiskt använt dubbla väsk-incheckningen också en gång när jag flög hem från Malta med min dotter och hon hoppade av i Stockholm, men Malta-väskan skulle hem.

 5. Brukar, som Dryden nämner, boka Go Light och ta med väska som ingår för silver-medlemsskapet. Men ja, utöver det vet jag inte heller vad jag ska med det till…

  Har funderat på om ett SAS kreditkort kunde vara en bra idé – men sen kom jag på att jag bor i Finland och att det nog inte funkar då. Kanske borde skaffa ett Finnair istället och satsa på att flyga mer med dem med tanke på var jag är placerad… 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tror på Finnair. Vi har blivit medlemmar nu och kommer börja flyga mer med dem Dvs om de fortsätter med så bra priser som de haft nu.

 6. Med silver har man lite fler alternativ för sittplats på flyget då man checkar in via appen – i alla fall hos Finnair. Jag blev för ungefär sex månader sen guldmedlem och DET känner jag man har nytta av. Silver var mer en teaser till att flyga ännu mer för att uppnå guld kändes det som 😉

  • Gunilla Yourstone

   Tror att det är stor skillnad på silver och guld. Och kanske lite skillnad på villkoren mellan bolagen också. Vi ska resa mer med Finnair 2018 pga deras braiga förbindelse till Umeå. 🙂

 7. Förr var det bra med Silver-kort för man tjänade fler Eurobonuspoäng på resorna när man hade Silver-kort, men sedan de tog bort det så blev det ganska meningslöst. Det är också sällan jag flyger under de perioder som man har tillgång till Fasttrack, och precis som du skriver så vill man ju inte gå där själv och låta resten av familjen stå i vanliga kön och vänta.

 8. Nu är det förvisso år sedan jag var silver (är gold sen flera år). Men fördelen med silver är främst möjligt till businessincheckningen samt extra bagage. Sen är TXL en flygplats som är eftersatt p.g.a BER som aldrig verkar öppna.

 9. Sen gällande fasttrack/lounge så är det upp till 4 familjemedlemmar. Så har en av er EBS så gäller det övriga familjen med.

  • Gunilla Yourstone

   Nej tyvärr inte. Min man får inte följa med mig på Fast track (när jag har fått använda det).

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *