Varje gång vi går genom säkerhetskontrollen på en flygplats blir vi lite nyfikna på hur det jobbet är, om det händer mycket incidenter och hur vanligt det är att man faktiskt hittar vapen eller andra farliga saker på passagerare eller i deras väskor. Vi tog kontakt med Emma som jobbar med säkerhet på Arlanda och passade på att ställa alla våra nyfikna frågor.

Berätta lite om jobbet på Swedavia och om dig själv

Jag jobbar på Swedavia som Operativt ansvarig för säkerhetskontrollen på Arlanda. Jag har bl.a. hand om det operativa arbetet som sedan vår bevakningsentreprenör Nokas utför i kontrollen.

Krävs det några särskilda formella meriter för att få jobba i säkerhetskontrollen på en flygplats? Vilken typ av utbildning får man av Swedavia?

Det är Nokas som utbildar sin personal som jobbar i säkerhetskontrollen. Dessa krav finns.

Man ska:

 • ha fyllt 20 år
 • ha svenskt medborgarskap
 • vara ostraffad och laglydig
 • ha mycket god kunskap i svenska och engelska
 • ha god hälsa och fysik
 • ha gymnasiekompetens

Förutom det tittar vi på att de haft ett (helst flera) arbeten innan, säkerhet och service är
meriterande.

Alla nya medarbetare i säkerhetskontrollen genomgår en 60 timmar lång teoretisk utbildning som kompletteras med c:a 40 timmar praktik i säkerhetskontrollen. Under utbildningen lär man sig de lagar, regler och rekommendationer som gäller för personal, passagerare och deras tillhörigheter.
Under utbildningen får även säkerhetspersonalen lära sig HLR (Hjärt- och lungräddning) men även att hantera en ”hjärtstartare” som finns strategiskt utplacerade runt om på Stockholm Arlanda Airport.

Stresshantering, konflikthantering, service och bemötande är även ämnen som ingår i den kompletta utbildningen. Under praktiken går man med en erfaren handledare och får öva på alla moment tills man känner sig säker i rollen. Röntgenutbildning påbörjas under utbildningen men det tar flera månader av träning innan man kan arbeta självständigt.

Hur noga kollas ni i personalen på en flygplats? Måste ni också gå genom säkerhetskontrollen varje
dag på jobbet?

Ja, vi som jobbar här måste genomgå säkerhetskontroll varje gång vi rör oss in på området bakom säkerhetskontrollen.

Har man rabatt på flygbiljetter som anställd på Swedavia?

Nej det har man inte.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör i säkerhetskontrollen?

Jag skulle säga att det är att man inte plockar ur sina vätskor ur handbagaget eller sin dator/iPad.

Vanligaste saken folk tror att man får ta med i handbagaget, men som inte är tillåtet?

Även här blir svaret vätskor. En vätska är inte bara vatten eller läsk utan även kanske lingonsylten man fått i present eller hårsprayen man har för att fixa frisyren i sista sekund.

Hm, minns själv en olycksalig flaska teriyakisås där i vätskeförbudets barndom…

Varför måste dator och iPad tar upp ur väskan och läggas i en separat back?

Det är för att det annars kan vara svårt att se vad som finns under datorn.

Varför är det inte (längre) tillåtet med en genomskinlig necessär för toalett-artiklarna? Vad är skillnaden mot flygplatsens plastpåsar?

Det som är tillåtet är en påse som är en liter och genomskinlig. Det kan vara väldigt svårt för flygplatskontrollanten att avgöra om en necessär är just en liter, varför man då får packa över till en av flygplatsens påsar.

Nu råkar jag ha noterat att plastpåsarna på flygplatsen inte heller är av samma storlek alltid. Har några olika ”prover” själv här hemma. Men, men, vi går vidare.

Hur är det egentligen med mat, får man ta med det genom säkerhetskontrollen?

Ja det får du så länge det ej är flytande.

Har du varit med om någon “skarp” situation där det varit allvar säkerhetsmässigt? Vad hände i så fall?

De flesta som tar med sig farliga föremål till kontrollen gör det av misstag. Kanske att en kniv blivit liggande i väskan sen senaste fisketuren. Dock är det ju inget som personalen i kontrollen kan veta vid första anblick varför det är viktigt att vi behandlar det som skarpt tills motsatsen är bevisad.

Hur skulle du och dina kollegor vilja att varje passagerare uppförde sig på flygplatsen/i säkerhetskontrollen?

Vår önskan är att man har gott om tid för att undvika stress. Det är inte trevligt att börja sin semester med stress och irritation. När man kommer till kontrollen så önskar vi att man är förberedd när det blir ens tur i kontrollen. Då bör man redan tagit upp sin dator, tagit av sig skärpet och plockat av sig sin jacka. Och tittat en extra gång i väskan att man inte har någon behållare med vätska där. Det tar alltid längre tid när personalen måste dubbelkolla väskor och plocka ur sådant man hittar med röntgen.

Vad är det knasigaste/äckligaste/perversaste ni beslagtagit i säkerhetskontrollen? (eller bara plockat ur väskan och kikat på?)

Eftersom jag inte jobbar aktivt i kontrollen själv så har jag inga egna erfarenheter av det. Dock får jag rapporter om vad personalen hittar och det kan verkligen innehålla precis allt. Från levande hundar till hemmabyggda telefoner.

Ok nu är vi lite klokare i alla fall. Tack så mycket Emma.

Läs mer: Vanligaste misstagen på flygplatsen.

Har du också en massa reserelaterade frågor som du längtar efter att få svar på? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

13 Comments

 1. Kul intervju. Har en bekant som jobbar i kontrollen så var faktiskt inget jag redan inte visste.

 2. Ja, det där med att förbereda sig inför säkerhetskontrollen verkar vara något som många inte förstår. De står där och i panik packar upp saker ur väskan, samtidigt som den håller på att åka iväg på rullbandet. Herregud, det är ju bara att preppa i kön innan? Jag själv brukar ta av mig skärpet och klocka redan i kön och packa ner det i väskan. Ju färre lösa prylar jag har i lådan efteråt desto bättre. Datorfordralet förberett så att jag vid bandet bara kan dra datorn ur väskan och vätskepåsen ligger överst så att även den bara är att lyfta ur.

  Alltså. Det är ingen rocketscience direkt. Men som jag sagt förut. När folk gör entré på en flygplats så är ofta vett och förstånd kvarglömt i taxin/på bussen/tåget. 😉

  • Gunilla Yourstone

   Nej det är helt klart görbart för den normalintelligente. Dock tycker jag att fler säkerhetskontroller kunde ha ”förlängd bana” före med plats för att i lugn och ro stuva upp för den lite långsamme. Umeå har bra sånna, men inte Arlanda.

   • Ja, jag håller helt med! Många gånger är det ju inte så mycket utrymme efteråt heller, för att samla ihop grejerna. En lounge direkt efter bandet där man får lite kaffe och annat kanske? Eller snarare dos lugnande tabletter? 😉

   • Catrin

    Varför släppte du frågan om påsarnas storlek de senaste är långt från en liter och senast idag fick jag slänga vätskor…

    • Gunilla Yourstone

     Jag är ju inte en heltidsjournalist som åker och träffar mina intervjuoffer på plats. Jag skriver bloggen på min fritid och en sån här intervju genomför jag genom att skicka frågorna per mejl och någon vecka senare får jag svar. Så inte så lätt att följa upp frågor. De fick i alla fall en chans att ge ett bra svar. 🙂

 3. Jahaaa, kul att få veta orsaken till det där med datorn. Jag har klurat på den faktiskt 🙂

  Men hon var allt lite snål med smaskiga historier. Det har hon säkerligen ett antal på lager av.

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Tycker jag också. Klart att det finns en del dråpliga grejer som hänt. 🙂

 4. ann beutler

  Det som stör mig är att olika kontrollanter släpper iväg olika stora plastpåsar med olika mängd saker i. Tex när jag reste till Villnius förra september, så hade jag en 3 l egen plastpåse med ganska många saker i , alla under 100 ml såklart. Inga problem att få igenom den Landvetter. När jag sedan kommer hem fr Villnius och ska gå igenom kontrollen på Arlanda då är det bom stop. Då fick en hel del kasseras, Visst jag var medveten om att den möjligheten fanns,,nu var ändå de flesta flaskor halvtomma så ingen stor förlust

  • Gunilla Yourstone

   Ja det görs generellt ofta olika. Minns tex att jag hade en gammaldags stegräknare för ett gäng år sedan (när man hade dessa). Frågade artigt i första kontrollen; ”Ska jag ta av denna?” och de sa nej. I nästa säkerhetskontroll skällde man ut mig för att jag hade en stegräknare fäst på byxan när jag gick genom kontrollen… 🙂

 5. Marianne

  Haha kommer osökt att tänka på en situation då en herre tappade byxorna när han tog ur skärpet.

  Bra att veta är att man kan ta med flytande medicin i större förpackning såvida det finns receptlapp på den. Jag åkte hit till Spanien den 20 februari med en halv liter hostmedicin. Hälsningar Marianne

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, snacka om för stora byxor! Jag brukar om möjligt försöka att åka utan skärp, så man slipper den biten.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *