Intet ont anande, får man väl nästan säga, närmar vi oss Madeiras flygplats via flyg.

Vi kommer in över Madeira från öster, gör en gir över havet och landar från väster. Landningsbanan ligger precis vid vattnet. Det vinglar ganska rejält innan vi är nere. Men sånt har ju hänt förut. Det är först på plats på ön som vi får höra historierna.

Här är 5 fakta om Madeiras flygplats som i alla fall vi inte hade en aning om innan.

Avdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplats

1. Knivig inflygning

Madeiras flygplats räknas som världens 9:e farligaste flygplats att landa på. Eller farligast och farligast. Ett knepigt ord. Knivigast att landa på säger vi i stället. Och plats nr 3 av Europas flygplatser.


Avdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplats

2. Specialutbildning krävs

Bara piloter med specialutbildning får landa. British Airways har t.ex. bara 20 piloter som får landa här. Vi gissar att det portugisiska bolaget TAP som vi flög med, har betydligt fler.

Man landar alltid manuellt här, inte med autopilot.

Avdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplatsAvdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplats

3. Kreativ landningsbana

Landningsbanan var länge väl kort. Det blev hastiga inbromsningar. 2002 förlängde man så landningsbanan till 2781 meter. Men detta låter ju sig inte göras hur som helst på en ö helt utan plana ytor. Så man valde att förlägga förlängningen på pelare över motorvägen som leder runt till Madeiras norra sida.

För denna konstruktion fick man 2004 pris för Outstanding Structure Award av International Association for Bridge and Structural Engineering.

När vi åker här, ber jag min taxichaufför sakta in och veva ner rutan i baksätet. För detta vill jag föreviga. Min chaufför ser inte storheten alls. ”Va, det är väl inget konstigt?”, tycker min chaufför. Med en landningsbana över en motorväg. Ser man väl varje dag? Men nej, vi har inte sett det förut.

Avdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplats

4. Reservplan

Om det blåser för mycket går det inte att landa på Madeiras flygplats. Man kör alltså med en ständig reservplan. Eller rättare sagt flera. Plan B är Porto Santo, ön precis bredvid där det också finns en flygplats. Sedan följer 2,5 timmes färja till Madeira. Plan C är Teneriffa och plan D är Lissabons flygplats på fastlandet.


Avdelningen orimliga flygplatser: 5 saker du inte visste om Madeiras flygplats

5. Döpt efter en fotbollsspelare

Madeiras flygplats heter numera, sedan ett namnbyte 2016, Madeira International Airport Cristiano Ronaldo. Efter öns stora hjälte, fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo, som också förärats ett museum på ön.

Cristiano Ronaldo

Läs om vår resa till Madeira här.

Gillar du också annorlunda flygplatser? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

22 Comments

 1. Själv har jag till fots korsat landningsbanan på Gibraltar, enda sättet att nå Gibraltar landvägen (även biltrafiken går samma väg). Det var lite speciellt.

 2. Hmm, fascinerande, men vet inte om jag skulle älska att landa där 😉 Minns att flygplatsen på Västmannaöarna (Island) kändes lite sådär när jag bodde där, men det är ju längesen …

 3. Skiathos bjuder också på spännande landning, men eftersom jag själv kommer från flygbranschen tänker jag alltid att de två som sitter på första parkett med bästa utsikten de vet vad de gör och kan sin sak. Ha en fin söndag !

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju ingaen fara, olyckor är sällsynta och beror sällan på själva flygplatsen. Men lite intressant att den är så avancerad ändå.

 4. Spännande! Ser plötsligt fram emot vår Madeira-resa lite extra nu! 😆 Ska nog faktiskt boka fönsterplats för en gångs skull!

 5. Ja, minns att landningen var lite läskig på Madeira. Och den där bron. Annars har jag en tendens att förtränga lyft och landning och turbulenta flygningar. Kanske en överlevnadsinstinkt så att jag vågar flyga nästa gång igen.

 6. emolis

  Men det här skulle jag ju inte läsa. Där rök Madeira för min del 🙂 Kan nu inte låta bli att googla lite över Europas mest svårlandade flygplatser. Lite olika bud, men bla Svalbard och Färöarna finns med som exempel och de har jag ju ”överlevt”. Sistnämnda landningsplats var dock i kortaste laget för min del och slutade tvärt i typ ingenstans. Nu har vi bokat en resa till Grönland i sommar, någon som vet något om flygplatserna där?

  • Gunilla Yourstone

   Nej men, ta det inte så nu. Massor av plan landar dagligen på Madeiras flygplats och det går jättebra. Ingen fara alls. Extra säkert kanske i och med att piloterna har en extra utbildning och kör manuellt? 🙂

 7. Jo, Tack! Jag fick också berättat för mig om Madeiras landningsbana innan vi skulle åka dit (och av någon anledning tycker jag inte om landningar).
  Nu gick allt jättebra och jag brukar också tänka att piloterna förhoppningsvis också kan sin sak och vill komma ner oskadda).

 8. Marianne

  Huiiii !
  Imorgon bär det av till Madeira och jag har läst massor av tips från er !
  Kramar

  • Gunilla Yourstone

   Härligt! Det kommer att bli fantastiskt. 🙂

   • Marianne

    Hej igen !
    Vi hade en jättefin vecka på Madeira och landningen var inga problem
    Vi bodde på hotell Galomar där ni också varit och ätit och dykt
    Vi hade nytta av flera tips på bloggen och åt en jättegod måltid ( med musslor !) på Hostel Santa Maria
    Önskar dig och dottern en trevlig resa till Uganda och fortsätter att följa er !
    Kramar !

    • Gunilla Yourstone

     Åh vad härligt med Galomar. Det var verkligen ett snyggt hotell! Och musslorna på Hostal Santa Maria. Lycka! 🙂
     Vad roligt att våra tips kom till användning.

 9. Ingrid

  Nu går det väl an men innan utbyggnaden 2002 kunde det vara lite ”häftigt”

 10. Britt-Marie

  Har landat både på Madeira och Skiathos och tycker personligen att landningen på Skiathos var värre, där fick dom ju ”tvärnita” planet så fort hjulen tog i marken. Upplevde inte Madeira så, även om jag visste om hur deras flygplats var.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *