Redan kvällen innan får jag en dålig känsla, Air France, är inte det terminal 2? Jodå, det ÄR terminal 2 på Arlanda. Flyget avgår redan 6:20, vi stiger upp inne på vårt rum på Clarion Arlanda 4:10. Inte en minut tidigare, det får helt enkelt räcka. Vid incheckning på 2:an råder kaos. Just ja, det var ju så här det var att flyga förr i tiden. (Eller var det bara charter?) Vi får bara ut bagagetaggar ur Air France incheckningsmaskiner. Inga boardingkort. Det får duga, vi har dem i mobilen.

Innanför säkerhetskontrollen fortsätter eländet. Underdimensionerade gater, köer som blockerar vägen. Trängsel. Jodå, vi blir sena iväg också. Undrar just nu hur det går med vår anslutning till Nairobi? 1 timme och 5 minuter på Charles the Gaulle.

Vi blir Maggan och Rogge ett tag för att fördriva tiden. Rogge kallar Charles de Gaulle för ”Challe” på riktigt härlig gammal-stockholmska. Maggan har kabinväska, handväska OCH en sån där grön Harrods-kasse som handbagage.

På ”Challe” tar bara passkontrollen ut från EU 30 minuter. Gunillas  e-boardingkort går inte att öppna utan roaming. Men vår flight blinkar delayed. Frågan är bara hur länge? Flygplatsbuss i snigelfart. Ytterligare 20 minuter passerar.

Vid vår gate har Nairobiplanet inte ens kommit in än. Eftersom skyltar saknas måste alla stå i kö och fråga gatepersonalen om det finns en tidplan. Tidigast 11:30. Ok, cool. Vi tar en burgare så länge.

12 får vi boarda. 12:30 är allt klart. Sedan följer en timme av av-isning och köande till slot-tider.

Så äntligen är vi iväg 3 timmar och 20 minuter försenade. Jag ser The legend of Tarzan med magnifikt foto från Kenya och Kongo. Ser solen gå ner över Afrika genom flygplansfönstren.

Frågar personalen ”Will our flight to Zanzibar wait? Men de har inga svar.

25 minuter innan avgång för Zanzibar slår vi i marken. Om de väntar kommer vi fram i natt, annars är vi chanslösa.

Vi springer genom flygplatsen och de väntar, utan vår flight hade de snudd på ingen avgång, visar det sig.

På shuttlebussen ut till planet pratar vi med ett par från Bollnäs. Detta är ändå smidigaste vägen till Zanzibar, säger hon. Man kan åka med Etiopian också, men då är det ett byte till. Själv minns jag ärligt talat inte ens när och hur jag bokade just denna biljett.

Framme i Zanzibar finns förstås våra väskor inte med. Vi har snudd på räknat med det, fast inte båda på en gång. Har packat 50-50 i båda väskorna utifall EN skulle komma bort.

Nu är det Stig-Helmer-varning på allvar. Ett sånt där flyghangar-rum med ett skrivbord i mitten. Skarpa lysrör i taget. Två blanketter med karbonpapper emellan som ska fyllas i. Omsorgsfullt.

Ingen fotbollsplansch.

När vi kommer ut är vår förbeställda (och förbetalda) taxi inte där. Vi tar en annan. Klockan är 3 på natten. Det är nog nu. Jag sitter i bilen, en riktig skrothög faktiskt. Båda framrutorna är nere. Jag blundar.

Ser genom ögonlocken att blända av helljusen, det verkar man inte göra i någon större utsträckning här på Zanzibar. Känner hur dofterna avlöser varandra. Hav, jord, eld, mat. Och då och då en söt doft av blommor.

Undrar om någon kommer att möta oss på hotellet. Fick visst lite vaga svar om det. Skulle bara fattas det nu. Tillbringa natten på stranden med all cash på magen och ryggan som huvudkudde. Kanske lika bra att resväskorna inte kom?

Tänker på det Elisabeth Gilbert skrev i Eat Pray Love. Att om man placerar in en ny höna i hönshuset mitt i natten, kommer de andra hönorna att behandla henne som att hon alltid varit där då de vaknar.

Och vet vad jag tänkt hela vägen idag. Trots trängsel, förseningar och köer. Inte ens i lysrörsrummet, sviktade jag.

För Afrika, jag är ju galen i dig. Nu ses vi igen och jag kan inte fatta varför vi ens bryr oss om att någonsin åka till andra platser.

smidigaste vägen till Afrika

p1080954

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

21 Comments

 1. Vad härligt återberättat. Har nyligen fått upp ögonen för Zanzibar och man blev just nästan lite tveksam när ni beskrev flighten dit… En viss Dryden hade ju också otur på sin resa dit som han berättade om här i min adventskalender: http://jennifersandstrom.se/2016/12/05/lucka-5-pa-andra-sidan-kaoset-julresan-till-zanzibar/

  Men sen så när sista meningen kommer så tar nyfikenheten över igen… 🙂

  • gunilla yourstone

   Tyvärr verkar väldigt många ha strul med flighterna och bagaget. Man får nog räkna in det. Och ha gott om tid på Charles de Gaulle…
   Sen när man väl är framme blir ju allt mest till en rolig historia. ?

 2. Fast Ethiopian är väl inte särskilt krångligt ner? Fler byten? Tror inte det? Flyger direkt från Arlanda till Addis och där direkt till Zanzibar. Visst, planet går ner vid Kilimanjaro men man sitter kvar och flyger en timme senare vidare i samma plan.

  Tror dessutom att Ethiopian har blivit ännu smidigare nu när de inte ens går ner i Rom/Wien längre (likadant där, inget flygbyte). Däremot är de ju som flygbolag ganska kassa, så det är väl ett skäl att undvika dem.

  Hoppas i alla fall att allt trams är glömt nu när ni väl kommit fram. För det var min känsla, precis som Jennifer skrev här ovanför. 🙂

  • gunilla yourstone

   Som sagt det där med ”smidigaste vägen” var väl mest bara hörsägen. Själv bokade vi väl bara så billigt som möjligt. Brukar bli så… Etiopian åkte vi till Seychellerna för 4 år sedan och var inte jätteimpade av säkerhetsnivå och professionalism.

 3. Får väl reservera mig lite för Ethiopian-rabblandet där men själva resan ner var smidig för oss. Att flygbolaget sedan strular som fan är ju en annan sak. 😉

 4. Stackare! Låter inte alls roligt. Själv åker jag med Qatar Airways via Doha ikväll till Zanzibar. Ibland har de direktflyg från Doha och ibland med mellanlandning i Kilimanjaro. Kan vara ett tips till nästa gång ni ska till Zanzibar 🙂 Jag återkommer om den vägen känns lättare! 😉

  • gunilla yourstone

   Närå det är inte så synd om oss. Lite ”Keno-vinnar-reklamen-varning” på att gnälla när man är på Zanzibar. ?
   Qatar kan nog vara smidigare, kan jag tänka mig. Charles de Gaulle ska man nog försöka undvika om möjligt.

   • Ändå ska CDG vara ombyggd och fin (det var vad de sa på pressvisningen i våras iaf, hehe). Undrar hur jädra illa den var innan. 😉

    Men skit i det nu, ni är ju på Zanzibar! Hur nice! 🙂

    • gunilla yourstone

     De kunde väl ha slängt in ett sjysst mellan-terminalerna-tåg när de ändå höll på i så fall. Känns mer 2017… 😉

 5. Fantastiskt härligt inlägg! Vi hade samma start ner hit till Ecuador eftersom vi flyger KLM. 2an är verkligen hemsk! Och Challe är inte mycket bättre… Den slapp emellertid vi. Ska vi till östra Afrika tar vi gärna Qatar. Vissa av deras flighter går dessutom ner på Zanzibar om jag inte minns fel. Sådan Rur har vi dock inte haft utan varit hänvisade till Precision och då verkar det vara mer regel än undantag att bagaget inte kommer! Senast vi var på ZNZ så saknades alla våra 4 väskor som sedan behagade komma en om dagen i 4 dagar och då hade vi turen att befinna oss i StoneTown…
  Men som sagt det är det värt när man får besöka Afrika!
  Ha en härlig tid på Zanzibar!

  • gunilla yourstone

   Ja Qatar kanske är bäst. Vi hade hört massor av stories om försvunna väskor innan Zanzibar, så vi hade faktiskt räknat med att nåt skulle hända. Hade badkläder och något ombyte i handbagaget som tur var.

 6. Carina

  Jag och min man var på Zanzibar i somras. Min mans bagage kom fram efter 3 veckor ett par timmar innan vi skulle hem.
  Vi åkte med KLM och Kenya Airways. Vi gillade inte Kenya airways som tog oss den längsta sträckan.
  Så nu till sommaren då vi återvänder flyger vi med SAS och Qatar.
  Förutom dessa flygningar så va ju Zanzibar bara så grymt.

  • gunilla yourstone

   Ja det var bl.a. storyn om ert bagage som gjorde att vi förberedde oss på förlorat bagage och backade badkläder och ett ombyte i handbagagaet,så att vi klarade oss. ? Vår väskor kom efter 38 timmar, så nu är allt som det ska.
   Ja Zanzibar är superhärligt! ?

   • Carina

    Kul att min lilla historia om försvunnet bagage kunde hjälpa er att packa ”rätt”?
    Nu är jag på jakt efter ett grymt bra handbagage inför resan tillbaka till Zanzibar ?

    • gunilla yourstone

     Ja han nog vara bra med en modell ”lite större” just för Zanzibar. 🙂

 7. Pingback: Workation, Åre och förmodad inspiration | Traveler's Edition

 8. Kerstin

  Som vanligt trevlig och inspirerande läsning ?. Tack för att ni delar med er av era upplevelser.
  //kerstin

  • gunilla yourstone

   Tack själv! ? Vi försöker alltid skriva de inlägg vi själva hade velat hitta innan vår resa.

 9. Turkish Airlines: Arlanda-Istanbul-Dar el Salam t/r 3500 kr. Därifrån är det bara 20 min flyg till Zanzibar för 700kr t/r. För mig den här rutten känns smidigast, och inte heller dyrt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *