Vi har varit på några riktigt stora flygplatser. Där man åker tåg eller buss ”i evigheter” mellan terminalerna. Chicago, Hong Kong och Heathrow skulle jag spontant nämna bland dem som i alla fall har känts störst. Men vilka är egentligen världens största flygplatser? Vi bestämde oss för att ta reda på svaret.

När man mäter hur stor en flygplats är utgår man inte från antal landningsbanor, eller antal kvadratmeter flygplatsen ifråga upptar, utan man utgår i från antalet passagerare per år.

Vilka som är störst förändras förstås över tid, när flygplatser bygger om och till, eller helt ersätts av nya flygplatser, förändras listan.

Men så här ser den ut just nu:

1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, Atlanta, Georgia, USA (ATL)

Överlägset störst är Atlantas flygplats. 2018 hanterade man smått sinnessjuka 107,4 miljoner passagerare. Och siffran verkar stiga varje år. Hartsfield-Jackson har varit störst i världen sedan 1998.

Här bytte vi flyg i vintras på väg hem från Mexiko. Vi fick då inte känslan av världens största, men måste ha rört oss inom en och samma terminal bara.

världens största flygplatser
På väg att lämna Atlanta

2. Beijing Capital International Airport, Beijing, Kina (PEK)

100 miljoner passerar varje år genom denna flygplats. Här var vi 2010, men minns ärligt talat inte så mycket av flygplatsen.

3. Dubai International (DXB)

Ur ett svenska perspektiv känns det naturligt att Dubais flygplats finns med på listan. Var och varannan flight till Asien och Afrika tycks gå den vägen. 89,1 miljoner reste här 2018. Vi har passerat flygplatsen vid ett antal tillfällen, senast nu i mars då vi inte bytte flyg utan tillbringade sportlovet i Dubai.

världens största flygplatser
Dubai International Airport

4. Tokyo International Airport (HND)

87 miljoner passagerare. Vi reste in till Japan här 2013.

5. Los Angeles International Airport (LAX)

LAX var ett tag sedan, 1990 närmare bestämt. Nu för tiden är detta världens 5:e största flygplats med sina 85 miljoner årliga passagerare.

6. O’Hare International Airport, Chicago, USA (ORD)

83,4 miljoner passagerare har Chicagos flygplats. Här bytte vi flyg på vägen hem från Florida 2012 och även 1995 för min del när jag jobbade i Boston några månader.

7. London-Heathrow, London, Storbritannien (LHR)

världens största flygplatser
London

En shopping-galleria med landningsmöjligheter, sa man lite elakt när Heathrow nyöppnade för ett antal år sedan. Men några flyg verkar de uppenbarligen få iväg också mellan alla affärstransaktioner. 81 miljoner passagerare åkte här 2018. Vi har bytt, landat och lyft här ett antal gånger.

8. Hong Kong (HKG)

Vad var det vi sa, Hong Kong platsar på listan också. Här var vi härom året tillsammans med 74,7 miljoner andra entusiastiska passagerare.

världens största flygplatser
Inför landning på HKG

9. Shanghai Pudong (PVG)

Kina igen. 74 miljoner årliga passagerare räcker till en 9:e plats. Här landade vi under vår Kina-resa 2010.

10. Charles de Gaulle (CDG)

En extremt tragisk flygplats. Rörig, trång, kaotisk och dessutom sliten och ful. 72,2 miljoner människor tvingas varje år lyfta eller landa här. Själva undviker vi i det längsta, sedan Zanzibar förra året.

världens största flygplatser
Charles de Gaulle

Uppstickare att hålla ögonen på bland världens största flygplatser

Istanbuls nya flygplats, Atatürks ersättare, har nu öppnat norr om Istanbul. Turkish Airlines flyger till hela 120 länder, fler än något annat flygbolag i världen och kostymen blev för trång. Den första terminalen kommer att kunna hantera 90 miljoner årliga passagerare. När hela flygplatsen är igång är antalet möjliga årliga passagerare 150 miljoner. Detta kan alltså blir världens största flygplats i framtiden.

Atatürk har vi annars haft ett särskilt bra öga till på grund av den stora möjligheten att snika till sig lite gratisprover av Turkish delight i flygplats-shoppen. Hoppas att det kommer att gå bra även på nya flygplatsen.

världens största flygplatser
Turkish delight

Arlanda då?

Hur står sig Arlanda i konkurrensen bland världens största flygplatser undrar man ju nu? Jo vi ligger ju förstås en bit efter giganterna. 26,6 miljoner passagerare reste 2018 via Arlanda.

världens största flygplatser

Världens farligaste flygplatser då?

Madeiras flygplats brukar finnas med på de listorna. Läs mer om den här.

Läs fler inlägg om flygresor, flygplatser och inflygningar här.

Gillar du också stora flygplatser? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

7 Comments

 1. Vilken intressant lista. Jag visste att Atlanta var störst och att O’hare var bland de största men resten hade jag inte riktigt koll på. Har varit på LAX, ORD, LHR och CDG av dessa. Håller verkligen med om Charles de Gaulle, jag är beredd att göra typ vad som helst för att aldrig mer behöva mellanlanda där. Eller landa där överhuvudtaget (känner mig ganska klar med Paris så förhoppningsvis ska jag lyckas hålla mig undan flygplatsen också).

  • Gunilla Yourstone

   Det var intressant att googla och gå till botten med det här. Trodde kanske att fler asiatiska flygplatser skulle platsa. Och kanske att Frankfurt var större än ”Challe”.

 2. Intressant.. jag har passerat 8 av dessa.. och de 2 som återstår finns högt på min lista : Hong Kong o Tokyo :-).
  Kommer ihåg tjänsteresorna till Savannah, Georgia på 80-talet.. var så fascinerad va de förarlösa tågen med dataröster på Atlantas flygplats..första gången jag kom i kontakt med sådana…

  • Gunilla Yourstone

   Ja toppenstäder båda två, särskilt Hong Kong. I morgon publicerar vi faktiskt ett inlägg om de bästa sakerna att göra i Tokyo. Kanske blev vi också inspirerade av detta inlägg.
   Jag har ett liknande minne med de förarlös tågen på Orlando flygplats 1990. 🙂

 3. Oj haha tur att man inte läste det om Madeira flygplats innan vi åkte dit, jag hade aldrig fått med mitt resesällskap 😀 Nu måste jag förvisso säga att jag inte tyckte att landningen var något speciellt, ja en skarp kurva, men piloten var kanon 🙂

 4. Tycker att CDG får alldeles för mycket skit. Ja, nej. Drar man bara inom Europa så är den delen av flygplatsen inte särskilt spännande, men vilken annan är det? Hänger man på 2E och ska flyga långt är den betydligt trevligare. Tycker att CDG var betydligt roligare än exempelvis DXB. Men en av mina favoriter, som dock är långtifrån störst är DOH. Ny, fräsch och lätt att hitta på trots sin storlek.

  • Gunilla Yourstone

   Min erfarenhet av CDG var kaosartad passage mellan Europa och resten av världen, oändligt långsam transferbuss mellan terminalerna och bristande skyltning både vart man ska och tikka tider som gäller.
   Det räcker för att min uppfattning ska vara klar. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *