Vilket är egentligen världens största vattenfall, vi kanske börjar där?

Det beror på hur man räknar. För ett vattenfall kan vara störst på flera olika sätt. Det kan vara högst fallhöjd, bredast och största vattenmassorna som passerar per tidsenhet. Man kan också mäta vattenväggens sammanlagda yta. Dvs höjd gånger bredd på samtliga delfall.

Världens största vattenfall baserat på fallhöjd är Angel Falls i Venezuela med sina 807 meter (men har inte många meters bredd), medan Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe har den största vattenväggen, med sin bredd på 1,7 km och högsta fallhöjden 105 meter. Iguazufallen mellan Brasilien och Argentina, har den längsta sammanlagda bredden med sina 2,7 kilometer. Niagarafallen å sin sida har den största vattenmängden.

Världens största vattenfall niagarafallen
Niagarafallen foto: Eva Sollén

Helt klart är att det är Niagarafallen, Victoriafallen och Iguazufallen som sinsemellan tävlar om titeln världens största, världens mäktigaste, världens häftigaste osv när det gäller vattenfall. Sen har vi ju i och för sig kategorin världens vackraste också, men den kategorin får vi kanske återkomma till i ett separat inlägg.

Jag har haft förmånen att kunna besöka dem alla tre. Niagarafallen var jag till så tidigt som 1994. Vi var fyra studenter som besökte New York och bilade runt i trakterna under någon vecka i februari/mars. Inget var planerat eller uppstrukturerat, utan mer på formen: ”Kolla det står Niagara Falls på skylten där, coolt, ska vi åka dit och kolla?”

2013 var jag och min dotter Alva till Brasilien på papegoj-skådningsresa. Iguacu (olika stavning beroende på om man pratar spanska eller portugisiska) besöktes eftersom det där finns en fågelpark. Den var vår papegojförsäkring ifall turen skulle svika oss under den vilda papegojspaningen. Naturligtvis besökte vi fallen också från både den brasilianska och den argentinska sidan när vi väl var på plats.

Iguazu!

I maj 2018 reste jag och Christofer till Victoriafallen och därmed var vattenfalls-sviten komplett. Jag har sett dem alla tre.

Här kommer mina personliga reflektioner över dem, hur det var att besöka dem och vilket jag tycker är mest sevärt.

Niagarafallen

Kommers och turism big time omger Niagarafallen. Souvenirshoppar, Starbucks, casinon, stora hotellkomplex. Asfalterde vägar, inte så mycket äventyrskänsla. Och då var det ändå 25 år sedan jag var där. Det kan bero på tiden på året och vattenmängd, men jag upplevde inte fallen lika wow-häftiga här som på de andra vattenfallen och man kom, då i alla fall, inte lika dyblöt-nära på land. Det blev liksom inte en upplevelse för alla sinnen. Absolut häftigt och sevärt men inget som fullständigt tog andan ur en liksom.

Kanske beror det på tid på året. Kanske finns det fler ”häftigheter” att uppleva nu, men det var min upplevelse då.

Niagarafallen. foto: Eva Sollén

Vi var som sagt studenter, så att betala för en massa flashiga sidoaktiviteter fanns inte på vår karta. När jag kollar nu hittar jag båtturen nedanför fallen, helikopterturer, ett högst observationstorn bredvid fallen. På kvällen tänds fallen upp och kör häftiga ljusshower.

Världens största vattenfall niagarafallen
Niagarafallen. foto: Eva Sollén

1994 som sagt. Pappersbilderna är nog borttappade befarar jag, efter en flytt för mycket. Digitalkameran förstås knappt uppfunnen. Eva Sollen med bloggen People in the Street har därför varit snäll nog att låna ut sina bilder till mig. Läs hennes inlägg om Niagarafallen här.

Niagarafallen. foto: Eva Sollén

Victoriafallen

Ett bevis på att tiden på året för ens besök verkligen har betydelse. Vi besökte Victoriafallen den tid på året då vattenmängden är som störst. Dessutom ett år när vattenmängden var ovanligt stor. Mäktigt är bara förnamnet på det vi upplevde här. Vi blev totalt genomblöta varje gång vi närmade oss fallen och fick, vid vindpustar, oss en spray även på platser långt bortanför fallen. Mäktigt ja, men också en liten besvikelse att vi p.g.a. all mist inte kunde få en helhetsbild av fallen. Det var mest bara en vit dimma över allt, som ibland lättade för någon minut och då såg man tillfälligt mer.

Världens största vattenfall victoriafallen  

Vi åkte en helikoptertur och fick då möjligheten att se helhetsvyn uppifrån. Ett måste om man kommer hit på våren.

Världens största vattenfall victoriafallen

Betydligt mer äventyrskänsla här än i Niagara. Regnskogsmiljö, smala naturstigar nära fallen. En smal hängbro som måste passeras. Sedan vinner ju Victoriafallen stort i min bok på att det ligger i Afrika. Vi mötte elefanter på gångvägen upp tillbaka från fallen, såg zebror från helikoptern, flodhästar i Zambezifloden osv. Riktigt exotiskt!

Här kunde man inte åka båt under fallen, eftersom de faller ner i en smal canyon där krafterna är alldeles för stora för sånna tilltag. Dock fanns det bungyjump, rafting och en sunset båtkryssning en bit ovanför fallen. Ingen dramatik, men mycket Afrika-känsla på den. Helikoptertur också, som sagt. Och om man kommer rätt tid på året, den berömda Devils pool, för den som vågar.

Själva orten man bor i, Victoria Falls är riktigt charmig och det finns massor av sidoaktiviteter. Vi ångrar att vi inte stannade längre.

Världens största vattenfall victoriafallen

Läs vår stora guide till Victoriafallen här.

Iguazufallen

Här finns riktigt gedigna nära-inpå-upplevelser. En båttur under fallen som enligt uppgift ska vara bättre än den i Niagara. På Argentinasidan kan man stå ovanpå vattenmassorna i Devil’s Throat och se hur vattnets sugs ner (utan att bli blöt). På den brasilianska sidan kan man gå ut på gångar så att man hamnar mitt i fallen och på några sekunder blir totalt genomblöt.

Fallområdet är stort och mäktigt och kan beses både på håll, från sidan och ovanifrån. Möjligheten att beskåda fallen känns oändliga, de många gångvägarna likaså.

Omgivningarna är vackra. Intensiv grönska och stora vackra fjärilar. Miljön känns som filmen Avatar.
Små söta mycket oblyga näsbjörnar som kommer att försöka stjäla allt du har i väskan.

Så vilket av fallen är bäst?

Med reservation för att upplevelsen skulle kunna bli annorlunda om jag besökt respektive fall andra tider på året, Iguazu vinner tävlingen för mig. Vackraste vyerna i kombination med bästa möjligheterna att även få närkontakt. Och utan enerverande kommersialism, utan en ganska genuin sevärdhet ändå, för att tillhöra de allra främsta i världen.


Världens största vattenfall iguazu

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook om du vill läsa om flera galet fantastiskt naturupplevelser och fler av världens största vattenfall.

 

6 Comments

 1. Jeg har ikke besøkt Niagara Falls, men ser for meg at det blir litt for turistifisert for min smak. Victoriafallene har jeg besøkt to ganger, begge gangene i september, med forholdsvis lite vann i fossen, men med gode muligheter for å ta bilder. Skulle gjerne sett fallene med litt mer vann. Iguazu Falls er nok min favoritt blant store, mektige fosser, av de samme grunnene som du nevner her. Utrolig vakre omgivelser!

  • Gunilla Yourstone

   September anses annars som den allra bästa månader för Victoriafallen, läste jag. Vi skulle gärna återvända under en annan årstid också.
   Ja med visst är Iguazu bäst! 🙂

 2. Magiskt! Har själv besökt Niagara och Iguazu, men Victoria hoppas jag ännu en dag få se. Vattenfall är så mäktiga <3

  • Gunilla Yourstone

   Ja vattenfall är speciella. Alltid en fantastisk upplevelse. Victoriafallen hade så mycket sevärt runtomkring också.

 3. Vattenfall är så himla mäktigt, snacka om naturens krafter! Kul att ni varit till så många av de stora 🙂 Vi roade oss i somras under vår Kanadaresa att räkna vattenfall, men vi tappade faktiskt räkningen, de är så många. Men nu blev jag ju lockad och inspirerad att se ännu fler efter ert fina inlägg …

  Ha en fin söndag!

  • Gunilla Yourstone

   Jag kan stå hur länge som helst och titta ner i ett vattenfall. SÅ fascinerande!
   Island är ju också en bra plats om man gillar vattenfall.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *