Det finns några platser här i världen som man aldrig glömmer. Som har varit något extra helt enkelt. Naturupplevelser blir det ofta för oss, som ju gillar dessa allra bäst. Iguazufallen är en sån plats. Ett av världens största vattenfall beroende på hur man räknar, räknar man den längsta sammanlagda bredden på alla vattenfall, så blir det världens största med sina 2,7 kilometer av vattenfall.

Vi har tidigare utnämnt Iguazu till vårt favoritvattenfall av de största i världen. Samt utsett nationalparken som omger fallen till en av våra favoritnationalparker i världen.

Idag, något försenat får man väl ändå säga, eftersom det var 7,5 år sedan jag var där, kommer min guide till denna mäktiga sevärdhet.

Iguazu eller Iguacu?

Vi måste väl ändå börja här? För vad heter dessa vattenfall egentligen? Svaret är att det beror på om man pratar portugisiska eller spanska. På den brasilianska sidan, där man alltså pratar portugisiska, stavas fallens namn Iguacu.  På den argentinska sidan av fallen pratar man ju spanska och här blir de ju i stället Iguazu. Med z. Om uttalet är samma eller skiljer sig åt vet jag faktiskt inte. Jag pratar bara med en brasiliansk guide om fallen.

Jag väljer att skriva Iguazu när jag berättar om fallen, eftersom spanska är ett större språk än portugisiska.

Iguazufallen

Var ligger Iguazufallen och hur tar man sig dit?

Iguazufallen ligger på gränsen mellan Brasilien och Argentina. Ungefär på samma plats där dessa länder även möter Paraguay. De väldiga fallen är en del av Iguazu-floden, som utgör gräsen mellan Brasilien och Argentina längs en sträcka på flera mil.

Vattenfallen är en del av två nationalparker – Iguazú Nationalpark i Argentina och Iguaçu Nationalpark i Brasilien.

För att ta sig hit, flyger man antingen in till Foz do Iguaçu / Cataratas International Airport (IGU) på den brasilianska sidan eller till Cataratas del Iguazú International Airport (IGR) på den argentinska sidan.

Iguazufallen

Mitt besök vid Iguazufallen

Jag besöker Iguazufallen under höstlovet 2013. Det är jag och min dotter Alva som åker på vår (berömda höll jag på att säga) mor-och-dotter-papegoj-resa till Brasilien.

Vår resa innehåller 3 stycken papegoj-stopp längs vägen. Dels Pantanal, där man under safariturer har mycket goda chanser att få närkontakt med den intensivt blå hyacintaran, dels Bonito där det finns ett slukhål som blivit ett tillhåll för den röda aran.


Men sedan också orten Foz do Iguacu, belägen vid Iguazufallen. Här finns nämligen fågelparken Parque das Aves med möjlighet att träffa aror och andra papegojor på riktigt nära håll.
Förstås var min plan också att smyga in Iguazufallen som en liten treat för lilla mamsen också. Som i alla fall innan denna resa inte alls var särskilt papegoj-biten.

Läs också: Papegojor i Brasilien – en tillbakablick på vår mest udda resa

Vi anländer på förmiddagen till Foz do Iguacu. Besöker den där fågelparken först förstås. Men sedan är det dags för fallen på den brasilianska sidan. En parkentré på gångavstånd från vårt hotell. Bussning fram till fallen. Orimligt stora, färgglada fjärilar dansar i luften på alla sidor om bussen! Vi släpps av där fallområdet börjar och går sedan en slinga där vi ser olika delar av fallen på lite avstånd. Det är den argentinska sidan vi tittar mot, förstår vi. Små näsbjörnar kilar runt oss som tama katter och försöker sno till sig något ätbart ur turisternas väskor.

Näsbjörn

Min första tanke är faktiskt:
– Vackert, men var det bara det här?
Det var det naturligtvis inte utan fallen och vyerna avlöser varandra. Jag har läst att på den brasilianska sidan ser man fallen mer på avstånd, medan den argentinska sidan bjuder på mer närkontakt med dem. Vi är därför inte beredda när trailen vi går avslutas i en gång ut i mitten av “djävulens strupe”. Här blir man blöt på ett sprejande, härligt, uppfiskande sätt. Underbart!

Iguazufallen
Iguazufallen Iguazufallen

Nästa dag gör vi den argentinska sidan av fallen. Vi har valt att boka en guidad tur, eftersom det känns komplicerat att ta sig över gränsen och till andra sidan av fallen på egen hand. Det är inte gångavstånd här utan man måste åka runt en omväg på ett par mil.

Här åker man först ett litet turisttåg fram till fallen. Vi åker med en japanska äldre man och två Jehovas vittnen från USA. Det blir en intressant tur med samtal om allt från sakura till jordens undergång. Trots att vi inte ens har ett gemensamt språk med den japanska mannen.

Iguazufallen

Idag börjar vi längst bort, på ovansidan av djävulens strupe. Samma fall som vi alltså stod under igår. Mycket mäktiga vyer! På sånna här ställen kan jag stå hur länge som helst och låta blicken sugas ner i vattenmassorna. Tills guiden säger:
– Lets go, this place has bad energi, so many people has committed  suicide here!

Iguazufallen

Vi tar tåget halvvägs tillbaka och går via trails och broar ut till Salto Adam Eva och Salto San Martin.

Iguazufallen

Redan samma kväll är det dags för Alva och mig att flyga vidare mot nya (papegoj-)äventyr i Brasilien.

Att se och göra vid Iguazifallen

Den stora attraktionen är förstås att göra precis det Alva och jag gjorde. Det vill säga att promenera längs fallen på båda sidor och se alla vattenfallen på nära och på lite längre håll.

Iguazufallen

Sedan kan man även ta en båttur nedanför fallen.

Iguazufallen

Man kan också passa på att besöka Paraguay, gränsen ligger mycket nära. Om man är sån att man samlar på länder. I närheten finns också  en av världens största dammar, Itaípu, att besöka.

Bild av Frederick Moschkowich från Pixabay

Dessutom finns alltså fågelparken Parque das Aves, en fjärilspark och ett gänga andra parker och anläggningar för turister som inte direkt har med själva vattenfallet att göra.

Hur länge ska man stanna och hur lägger man uppbesöket?

Att besöka både den brasilianska och den argentinska sidan av fallen är ett måste.
Som vanligt, hade vi bråttom på vår resa. Alva måste tillbaka till skolan i rimlig tid efter höstlovet. Som det nu klarade vi oss med att ta ledigt 3 dagar för hela resan. Vi gjorde alltså hela fallområdet i två länder på 1,5 dygn. Den tighta tidsramen funkar om man nöjer sig med att bara se själva fallen.

Iguazufallen

Har man mer tid rekommenderar jag att man stannar kanske 3 dagar och tar en båtturen nedanför fallen också, samt besöker Paraguay, när man nu ändå är så nära. Samt förstås fågelparken om man är det minsta intresserad av papegojor.

Var ska man bo?

Vi bodde på hotellanläggningen San Martin, med gångavstånd till Parque das Aves och nationalparksentrén på brasilianska sidan. Jag rekommenderar att man bor här ute och inte inne i stan, Foz do Iguacu. Innuti själva nationaparken finns lyxhotellet Hotel das Cataratas, A Belmond Hotel. Bor man här kan man besöka fallen även sedan parken stängt för dagen för andra besökare.

Kommer man i stället från Argentina-hållet, bor man förstås på den sidan. Även här finns hotell med gångavstånd till fallen. Här ligger hotellet Gran Meliá Iguazú inne i nationalparken.

Fakta om Iguazufallen

  • Iguazúfallen är ett av världens största vattenfall.
  • Fallområdet består av inte mindre än 275 vattenfall i varierande storlekar och sträcker sig 2,7 kilometer längs Iguazúfloden.
  • Högsta fallhöjden är 80 meter vid Djävulens strupe.
  • Varje sekund strömmar 6,5 miljoner liter vatten genom vattenfallet.
  • Omkring 80% av vattenfallen ligger på argentinsk mark medan 20% ligger på brasiliansk mark.
  • Nationalparkernas areal runt omkring Iguazúfallen är totalt 236 000 hektar stor.

Iguazufallen

Vill läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

3 Comments

  1. Ragnar Löfdal

    Iguazu-fallen tycker jag ska beses från en helikopter för att beskåda fallens totala längd. Imponerande lovar jag!

  2. Super dåligt för alla människor.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *