Nationalparken, ett drygt 100-årigt påfund för att skydda naturen från oss själva. Liksom.
Vi själva älskar vacker och orörd natur och följaktligen också nationalparker. Lyckas nästan alltid pressa in någon i schemat på resa. Men vilka är världens bästa nationalparker? Ja men dessa väljer vi av dem vi hittills besökt.

1. Bwindi National Park, Uganda

En av de nationalparker i Uganda där vilda gorillor ännu finns. En dagsresa från civilisationen, bland böljande gröna kullar och dimhöljda dramatiska berg. Hit kommer man för gorillorna förstås. För att trekka upp i bergen och när man når sin flock, tillbringa en underbar, flyktig timme med dem. Så nära det gammaldags klassiska äventyret man kan komma på 2000-talet.

Bwindi - världens bästa nationalparker

2. Albanska Alpernas nationalpark

I en avlägsen del av Europa, som tiden tycks ha sprungit förbi och som kanske mer påminner om Asien, hittar man de Albanska Alperna. Dessa är numer en nationalpark och skyddad natur. Vi vandrar i väglöst land här. Rakt över bergskedjan från Valbona-dalen till Theth-dalen. Den enda förbindelse som finns mellan orterna är just denna enda stig. En suverän vandring vi aldrig glömmer.

3. Horton Plains National Park, Sri Lanka

På Sri Lanka finns faktiskt gott om fina vandringar. En av de mer kända går till Worlds End i nationalparken Horton Plains. Worlds End är helt enkelt ett 1 kilometer djupt lodrätt stup. Utan räcken förstås, det vore ju fusk. I entrén till nationalparken visiteras alla besökare, plast är nämligen förbjudet att föra in i parken. På så sätt hålls nationalparken ren, snygg och oskräpig.

4. Grand Canyon National Park, USA

USA har ju hur många fantastiska nationalparker som helst, det var också här som själva idén att bilda nationalparker föddes 1872 och världens första nationalpark, Yellowstone, såg dagens ljus. Grand Canyon National Park är en av de mer kända och en väldigt speciell plats att besöka. Själv har jag vandrat ner till botten av kanjonen och så upp igen en gång mitt på dagen i juli och det var väl inte det smartaste man tagit sig för med här i livet. Hett, var bara förnamnet.

5. Iguazu National Park, Argentina/Brasilien

Iguazufallen är ett av världens största vattenfall. Det är också en nationalpark som sträcker sig över gränsen mellan de två länderna, Brasilien och Argentina. Båda sidor av fallet är lika vackra och mäktiga att besöka.

Iguazu - världens bästa nationalparker
Iguazu – en av världens bästa nationalparker

6. Kilimanjaro National Park, Tanzania

Afrikas högsta berg, 5895 m.ö.h. och även en nationalpark. Berget är en gammal vulkan och naturen är spöklik och drömsk om vartannat. Här vandrade jag en vecka 1998 när jag besteg Kilimanjaros topp.

7. Plitvice National Park

Plitvice National park i Kroatien är verkligen en helt bedårade nationalpark fylld av intensiv grönska, porlande vattenfall och små grön-turkosa sjöar.

Plitvice – världens bästa nationalparker

8. Kappadokiens nationalpark, Turkiet

Kappadokien i Turkiet är en gammal eroderad vulkan som lämnat efter sig ett bergs- och klippområde med de mest fantastiska (och fantasieggande) formationer. Vi tillbringade några dagar här i maj för några år sedan och vandrade, flög ballong och upptäckte detta fantastiska område.

Kappadokien – en av världens bästa nationalparker

9. Yosemite National Park, USA

Yosemite är en nationalpark i Kalifornien, berömt för sina vattenfall, sina klippor och sina vilda djur. Vi hinner själva inte vara mycket mer än några minuter i parken innan en grey fox står vid sidan av vägen och tittar på oss.

10. Krüger National Park, Sydafrika

Sydafrikas fantastiska wildlife-park med alla de stora savanndjuren på plats i riktig mängd. Elefant, lejon, leopard, noshörning, buffel, giraff, zebra. Och så vidare.

Kruger – en av världens bästa nationalparker

11. Bukhansan National Park, Sydkorea

Seouls egen city-nationalpark. Ingen ödemark precis, för här är det mycket populärt bland invånarna i 25 miljonersstaden att vandra. Vi bestiger parkens högsta topp en solig dag i början av november, men dramatiska höstfärger i träden.

Läs om vår vandring i Bukhansan National Park här.

Bukhansan – en av världens bästa nationalparker

12. Sareks nationalpark, Sverige

Sveriges egna magnifika nationalpark. Orörd fjällmiljö utan vägkontakt och utan stugor, markerade leder etc. Den ultimata drömmen för varje vandrare.

Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

 

Vilka tycker du är världens bästa nationalparker?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

 

11 Comments

 1. Fantastiska foton!!! Blir sugen på att se många av dessa! Roligt att vi skriver om ungefär samma ämne samma dag igen 😉

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ja jag såg det. 🙂
   Kanske är det så att ämnesområdena börjar smalna av efter så lång tid utan eget resande?

 2. Margareta

  Underbara foton från fantastiska platser!
  För egen del är Torres del Paine – med omgivning – i Patagonien, Chile, en av de mest fantastiska platser jag varit på. Tänker ofta att jag ska resa tillbaka till platser men det blir sällan av – det finns ju så mycket nytt att upptäcka. Men dit ska jag resa tillbaka så snart det känns ok, för den magiska naturen och pumorna!
  Bwindi ligger också högt på listan liksom Kilimanjaro – har också ”gjort berget” 😊
  En färsk favorit är Singalila i Himalaya där de ljuvliga röda pandorna finns. Det är något visst med berg.
  I dessa pandemitider tänker jag faktiskt ofta med tacksamhet på allt jag haft möjlighet att uppleva. Men hoppas förstås på mer 😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är härligt att drömma sig tillbaka. Och nu finns gott om tid. 🙂
   Torres del Paine ser fantastiskt ut på alla bilder man sett.

 3. Jag har väl egentligen inte besökt så jättemånga nationalparker, de flesta är nog i Australien, där blev det åtminstone många. Kanske borde skriva ett blogginlägg om mina egna favoriter där 😊

  • Filippa Lj

   Super inspirerande, coola platser och jättefina bilder, tack för att du delar, hoppas man kan få göra resor snart☀️🙏🏻

   • Gunilla Yourstone

    Ja visst är det fina platser. Hoppas, hoppas, att man kan resa igen snart! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja men gör det, Australien verkar ju ha så oerhört mycket fin natur! 🙂

 4. Pingback: Europas bästa nationalpark | bara brittiskt

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *