Öluff på Maldiverna, är det verkligen något man kan göra? Ja men självklart. Vi gjorde själva en liten mini-luff till 3 olika öar. Men det finns några saker man måste tänka på och känna till.

Var kan man öluffa på Maldiverna?

Alla öar som det bor folk på på Maldiverna har någon form av sjöflygs- och/eller båtförbindelse med huvudstaden Malé och flygplatsen. Däremot inte lika ofta med varandra. Om man ska kunna luffa runt bland öar behöver man därför bestämma sig för en båtlinje (som i regel servar en atoll) och sedan hålla sig till öarna i den. Annars blir det både rejält långt och dyrt att ta sig emellan.

Båtlinjer från Malé

Dessa båtlinjer utgår från Male:

307 Malé-Gaafaru-Kaashidhoo
309 Malé-Gulhi-Maafushi-Guraidhu
303 Malé-Rasdhoo-Ukulhas (eller Thoddoo) och 301 vidare från Ukulhas-Bodufolhudhoo-Mathiveri-Feridhoo-Maalhos-Himandhoo
306 Malé-Maafushi-Fulidhoo-Thinadhoo-Felidhoo-Keyodhoo-Rakeedhoo

Utöver dessa finns en uppsjö av speedboatlinjer och även färjelinjer som inte angör Male utan vid någon av de nämnda öarna. (och kanske fler linjer som vi inte har hittat?) Men utgår man från någon av dessa ovan nämnda färjelinjer och väljer öar i dess närhet, har man goda möjligheter att kunna sätta ihop en öluff med flera öar.

Läs mer här.

Maafushi, Maldivernas eget Lloret de Mar?

Ju närmare Malé en ö ligger och ju lättare att ta sig dit, desto mer exploaterad är ön, som en tumregel. Maafushi är, by far, den mest exploaterade ön. Här finns massor av hotell och restauranger, massor av turister och till och med en bar-båt en bit ut i havet, dit törstiga besökare kan ta sig för en drink, något som annars är förbjudet på Maldiverna. Flera hotell med pool, ser jag också, nu när jag kollar in utbudet på Maafushi. Galet, vulgärt och ett slöseri, tänker jag, på en liten ö mitt i Indiska oceanen!

Onödigt, tycker i alla fall vi, havet är ju en enda stor pool!

Vilka öar ska man välja för sin öluff på Maldiverna?

Det är lätt att krokna när man kollar runt på olika öar på Maldiverna. För vilka ska man välja? De är ju ärligt talat ganska lika. Sand, bikinibeach, några hotell.

Våra tips är att fundera på dessa saker:

 1. Hur exploaterad vill jag att min ö ska vara?
 2. Måste det finnas en bikinibeach på ön, eller tänker jag ändå att jag ska åka på utflykter hela dagarna?
 3. Är det viktigt med ett riktigt bra housereef invid min ö?
 4. Vilka utflykter vill jag göra och finns dessa i utbudet på denna ö?
 5. Finns det en resort-ö i närheten?

När vi valde öar, ville vi att det skulle finnas en riktigt bra bikinibeach på minst en av öarna, att en ö skulle vara mer exploaterad så att det fanns fler restauranger etc, men att den andra skulle vara mindre exploaterad då och mer genuin. Vi vile också ha en resortö i närheten eftersom vi ville göra en dagsutflykt till en sådan.

Det som vi inte tänkte på innan, men väl på plats, var vilka djur man kunde se på snorklingsutflykterna. Mantorna är fantastiska att snorkla med och de finns på lite olika ställen i havet beroende på säsong. Vi hade tur, de fanns i närheten av just vår ö, men läget hade förstås kunnat vara det motsatta också.

Valhajar kan man bara uppleva i vissa delar av Maldiverna. Vill man se dem gäller det att hålla sig i sydöstra delen av önationen.

Läs mer: Fantastisk snorkling på Maldiverna – mantor, sköldpaddor och vackra fiskar

Övrigt tänka på innan ö-luffen

Färje- och speedboatlinjerna går bara till de bebodda öarna där lokalbefolkningen bor, inte till resort-öarna. Att öluffa mellan resortöar blir därför en mycket svårare (och dyrare) historia.

På de lokala öarna serveras ingen alkohol och sharialagar och påklätt gäller. De är bara tillåtet att vara lättklädd på bikinibeach. Alla öar som har guesthouses har inte någon bikinibeach.

Boka boende innan. Hotellet hjälper till att boka transport, möter alltid upp vid båten och hjälper till att transportera väskor.
Alla hotell och guesthouses på Maldiverna hittar och bokar man här.

Hur såg vår egen öluff ut?

Vi öluffade med speedboat och inte färja. Vi åkte först till Ukulhas och sedan till Bodufolhudhoo. Från Bodufolhudhoo gjorde vi dagsutflykter till dels resortön Gangehi Island och dels till en obebodd ö, i stort sett sammanväxt med Mathiveri.

Ukulhas är en ganska turistvan ö, här  hade man en sagolik bikinibeach, ryktet säger att det är den bästa på Maldiverna. Ett flertal restauranger att välja mellan och en lite mer avslappnad stämning till turisternas klädsel rådde här.

Bodufolhudhoo hade bara ett fåtal guesthouses, här var vardagslivet hos lokalbefolkningen betydligt mer framträdande. Housereefet här var superfint. Här fanns egentligen inga restauranger förutom guesthouset där man bodde.

Läs också: 10 saker du måste veta innan du åker till Maldiverna

Vill du läsa fler resetips från oss? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Elisabeth

  Så avslappnande med lite turkosa havsbilder som dyker upp i flödet helt oväntat, när man just kommit in från en rätt ruggig januaripromenad. Välbehövligt! Tack!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är en kontrast mot snöstormen vi har här i Umeå idag. På Maldiverna hade man knappt skor på fötterna på en hel vecka. Det vore nåt nu det! 🙂

 2. Åh, tack så hemskt mycket för ett så intressant och inspirerande inlägg! 😀

 3. Anette Nilsson

  Så härligt att åka iväg så. Ser fantastiskt ut. Trevlig resa!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *