Ja det är ju en charterresa vi åker på till La Gomera. Fast det är ärligt talat inte så mycket som påminner om det klassiska charterkonceptet.

Av ett helt stort flygplan som tar 350 passagerare, är vi bara 6 personer som kliver av transferbussen vid hamnen i Teneriffa och som sedan ska vidare till La Gomera.

På La Gomera finns ingen charterservice, utan resan är helt på egen hand så att säga. Dessutom, det kanske allra viktigaste, Vi har hittat ett hotell som inte på något ledd alls andas charter, nämligen Parador de La Gomera.

Parador de La Gomera

Om Parador-hotellen

Parador kan närmast översättas med Gästgiveri, det vill säga en plats där man kan erhålla mat och logi.

Paradores de Turismo de España är en statligt ägd hotellkedja som finns över hela Spanien. Många av hotellen är historiska byggnader, t.ex. slott, gamla kloster eller till och med fängelser. De flesta av dessa hotell är 4-stjärniga och de är ofta inredda i en rustik äldre stil.


Parador de La Gomera

Parador de La Gomera

På kanarieön La Gomera finns alltså ett av dessa hotell, Parador de La Gomera och det känns givet att inkvartera sig just där på vår vandringsresa.


Parador de La Gomera

Detta Parador är byggt gammal stil som ett klassiskt spanskt palats från 1500-talet. Vi tror inte att vi tidigare har stött på ett hotell med så många sällskapsytor som detta. Hela hotellet är fyllt av olika salonger och gemensamhetsutrymmen. Dessutom en vacker trädgård och ett poolområde.

Parador de La Gomera

Själva är vi ju ute på vandring hela dagarna och hinner väl ärligt talat inte utnyttja alla faciliteter. Vi skäms lite, men vi hinner inte ens bada i poolen. Eller hinner och hinner, vi väljer helt enkelt varje eftermiddag att sitta och slappa på balkongen timmarna innan middag i stället för att bege oss ner till poolen.

Parador de La Gomera
Utsikt från balkongen.

Vårt enda besök vid poolen blir en morgon innan dagens vandring när vi ser oss omkring i trädgården.

Parador de La Gomera

Läge

Vårt hotell ligger i San Sebastian, det vill säga La Gomeras huvudort, där också färjan från Teneriffa inkommer.

Vi tror innan, när vi kollar kartan att det är gångavstånd till hamnen, men på plats visar sig hotellet ligga högt uppe på en klippa och vägen upp gå via serpentinvägar. Ett litet projekt alltså att ta sig upp och ner till stan på trötta vandringsben.

Men utsikten där uppe är förstås fenomenal. Vi har unnat oss ett rum med havsutsikt och har sol på vår balkong från tidig morgon till någon gång mellan 5 och 6 på kvällen. Utsikten är , förutom själva havet då, även hamnen. Vi tillbringar många timmar med att iaktta båt- och färjetrafiken till och från ön. Från hotellets trädgård ser man även Teneriffa med sin vulkan Teide.

Parador de La Gomera
Parador de La GomeraParador de La Gomera
Parador de La Gomera

Restaurangen

Vårt hotell har en restaurang och den rankas faktiskt som den bästa i San Sebastian av Tripadvisor. Vi äter här flera gånger, trötta av allt vandrande som vi är mest på kvällarna. Framför allt deras räkor är fenomenala. Man har även mycket trevligt lokalt vin på menyn. Lite förvånande att det finns tycker vi som ser ön som rätt karg. Men tydligen finns vingårdar på norra sidan.

Parador de La Gomera

Vad vi tycker om Parador de La Gomera

Vi tycker att detta är ett superfint hotell. Ingen charterkänsla alls utan genuint. Utsikten från rummet är toppklass och en av de allra bästa sakerna med hotellet. (men då måste man boka rum med havsutsikt förstås)

Parador de La Gomera

Sedan kanske man bor ännu mer praktiskt till om man bor mer norrut på ön, i och med att de flesta vandringarna fanns där. Vi körde ofta någon timme från vårt hotell till vandringsstart.

Vi tyckte att det var konstigt att personalen på hotellet inte hade någon koll alls på vandringar och inte kunde ge några råd i den vägen. Det är vi vana vid från andra vandringadestinationer, att man kan få mycket hjälp och tips på plats. Det gick inte alls här.

Boka Parador de La Gomera här.

Parador de La Gomera

Läs också: Vandring i Imada-dalen på La Gomera

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Vilket fint hotell.
  Finns ”guldkorn” på charterresor!
  Otroligt vacker utsikt.
  Bara 8 som skulle till Las Palmas i början av november!!
  Dit reser jag gärna igen framöver, när det inte känns så ”oroligt”.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jättefint! Kände inte till dessa Paradors innan, men de verkar lika fina allihopa. 🙂

 2. Marianne

  Såå fint hotell- en riktig pärla !

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *