Denna kanjon hittade jag ju för evigheter sedan. På en av mina många irrfärder på Google. Markerade i minnet. Och glömde sedan bort, då inget tillfälle uppenbarade sig.

Till Garmisch-Partenkirchen kommer vi i andra ärenden. Vi vill åka upp på Tysklands högsta berg. Tågnostalgiker och ytterpunktsromantiker som vi nu är.

Det är då jag hittar Partnachklamm för andra gången.
Även nu möts våra vägar på Google. En vindlande kanjon, förödande smal. Men en brusande alpfors i botten förstås. Och en vandringsstig uthuggen ur berget bredvid.

Det är efter vår tur till Zugspritze. Värmen på över 30 grader driver oss tillbaka till hotellet för en kortvila. Gubbvila om ni prompt vill.

Men sen är det ju obönhörligen ”på´t igen” som gäller. Vi har väl inte kommit till Alperna för att vila heller?
Buss 2 avgår precis utanför hotellet. Har ändstation vid Olympia-hoppbacken. Den klassiska nyårshoppningen ni vet? Vi gör ett kort men intensivt besök på stadion. Fotar de hela tre hoppbackarna. Främst för att liva upp pappa där hemma i Sverige. En av få sportintresserade i familjekretsen.

Men här börjar även vandringen. Man får gå en halvtimme längs en mindre landsväg. Den där alpforsen har man bredvid sig hela vägen, men nu under beskedligare och mindre dramatiska former.

Sedan en biljettlucka, för detta kostar pengar. Och sen börjar det. Men besked dessutom. Stigen är alltså uthuggen (eller utsprängd ur berget, vad vet jag om hur man gör sånt här) Ibland en avsats i berget, ibland en tunnel.

Bergväggarna på båda sidor är lodräta 80 meter rakt upp. Vi där nere strax ovanför vattenytan. 3 meter mellan bergväggarna ungefär. Kanjonen är 700 meter lång.

Vi kommer vid halv fem på eftermiddagen och vid denna tid är det inte så många som besöker denna annars mycket populära turistattraktion. Vi kan förställa oss att det kan bli rätt trångt här i högsäsong och mitt på dagen, men nu får vi nästan ha kanjonen för oss själva. En fantastisk plats som verkligen förtrollar oss.

Vi är så glada att vi hittade hit. Igen.

Att besöka Partnachklamm

Kanjonen har öppet juni-september 8-20 och resten av året 8-18. Det är förbjudet att gå i kanjonen utanför öppettiderna. Under snösmältningen kan det hända att man måste hålla stängt några dagar på grund av vattenflödena.

På Partnachklamms hemsida råder man besökarna att undvika helger och att helst komma före 10 eller efter 15 och vi kan bara hålla med. Denna plats gör sig bäst i någorlunda enskildhet.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

10 Comments

 1. Häftigt! Aldrig hört talas om. Lägger på minnet😅

  • Gunilla Yourstone

   Ja lägg den på minnet. Mycket värt att besöka om man är i området. 👍

 2. Nej men wow så häftig plats! Har aldrig hört talas om Partnachklamm tidigare, men nu ligger det helt klart på min bucket list 🙂

 3. bmlarsreseblogg

  Vilket häftigt ställe, som vi aldrig hört talas om. Vi gillar den här sortens naturupplevelser och besökte bl a Vintgar Gorge när vi var i Bled.
  Tack för fint tips till ”Att-höra-listan”!

 4. Riktigt coolt. Lägger INTE på minnet … utan in i arkivet. Använder mapmarker. Hur bra som helst. I det här fallet. Kopiera ”Partnachklamm” och klistra in i Google maps. Välj dela plats, välj mapmarker. Jag lägger den i mappen sevärdheter stt besöka. Tillbaka till bloggen och kopiera länken. Över till mapmarker igen och klistra in bloggvänner. Då kommer jag att hitta det när vi är i krokarna

  Tack för ett bra tips

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, jag stjärnmarkerar i Google Maps när jag hittar något intressant som jag vil besöka. 😊

 5. Den platsen är fantastisk och det verkar som om många inte känner till den när man pratar om den. Helt klart värt att besöka

  • Gunilla Yourstone

   Nej det känns som att den är ganska okänd. Men fantastiskt fin! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *