I 35 timmar har resan pågått. Från Umeå lördag morgon, via nattåg till Hamburg och sedan dagtåg genom Tyskland till München. Det har gått bra ändå. Visst, att resa så länge är småjobbigt, men belöningen är större. 3 veckors spontana äventyr i Europa! Vi vet vad som väntar sedan förra året och 35 timmar känns som ett rimligt pris att betala för att återupprepa den fantastiska resa vi gjorde då.

Nu är vi alltså framme i München. Hittar till vårt hotell i närheten av centralstationen. Som vanligt i Europa, skumma kvarter och skumt klientel. Men närheten till tågen kompenserar.

Dusch och snabbt ombyte. Sedan iväg. Ner på stan! Upptäcka!

Münchens Hauptbahnhof ligger längre ifrån centrum än vi kanske räknat med. Vi får gå en bra bit. De tyska städerna som nästa alltid är ocharmiga. Sönderbombade under andra världskriget och sedan återuppbyggda i modern stil.

Men så når vi fram. Till Marienplatz med sitt rådhus. Marienplatz som funnits här sedan 1158. Svindlande. Rådhuset med sitt “Glockenspiel”. Vi är dock alldeles för sena för det, klockan 11 och 12 kan man se skådespelat med 43 dockor i naturlig storlek som återger Münchens historia. Nu står de stilla där uppe.

Nu på kvällen är här fullt av folk på torget. Ölen flödar på mängder av uteserveringar. Vi ser dock ingen som äter, så vi fortsätter förbi torget. Mat står högst upp på listan för oss efter en heldag på tåget med vindruvor och nötter som sällskap.

Och här är den ju. Munchens mesta ölhall. Klassiska Hofbräuhaus med bomba-bompa-underhållning, lederhosen och egenbyggt öl. Vi hittar in till en biergarten i atriumformat mitt i byggnaden och får efter en stund en sittplats.

Här beställer vi det som vi längtar efter ett helt år snart nu. Klassisk tysk husmanskost och hembryggt. Vi är nog mest turister här? Vi hör amerikanska, kinesiska och spanska från borden intill. Och servicen är långsam, man är helt klart underbemannade här ikväll. Men stämningen är det inget fel på och framför allt:
Vi är framme. Hos allt det som vi längtat så länge till.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Thomas Gartz

  På tal om sönderbombade tyska städer: München tycker jag ändå att är ganska fint återuppbyggt. Men om ni vill uppleva en fin gammal tysk stad som _inte_ har bombats sönder och samman så är det bara som ni tar tåget till Regensburg (det tar en och en halv timme). Det var mest bara järnvägsstationen i utkanten av stan som förstördes under kriget. I Regensburg finns bl.a. en närmare tusen år gammal (nyrenoverad) stenbro, och tiotals kyrkor av vilka två är ca tusen år gamla. Regensburg har typ 150 000 invånare.

  I München finns bl.a. den traditionella marknaden Viktualienmarkt, fina konstmuseer, Europas största tekniska museum Deutsche Museum och den jättestora parken Englisher Garten med en stor och trevlig Biergarten. Några km utanför centrum finns OS-området från 1972 och BMW Welt & Museum (imponerande modern arkitektur).

  • Gunilla Yourstone

   Tack för tips, dit ska vi absolut försöka ta oss vid tillfälle.
   Denna gång stannade vi bara i München över natt. Vi hade så mycket i södra Bayern vi ville hinna med. Men det blir säkert fler besök.

 2. Skål! Ska bli kul att följa!

  • Gunilla Yourstone

   Ja häng med! 🙂 Här går det i rasande fart, vi är redan inne på land 3. Tyskland, Slovakien och nu Österrike.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *