Vi är i Hohenschwangau, det är ju alltså den lilla by i Bayern där det världsberömda slottet Neuschwanstein ligger. De flesta av de 1,3 miljoner besökare som årligen kommer hit till slottet ger ju inte så mycket av sin uppmärksamhet till själva byn och dess omgivningar. Ett kort tillslag bara och så är man borta igen.

Alpsee

Men vi bor två nätter här och hittar en rätt mysig by bortanför den värsta turisthysterin med fastfoodkiosker och parkeringsvakter.

Längst in i byn, så att säga, ligger den vackra turkosa sjön Alpsee, med berg runtom.

Alpsee

Vår avresedag har vi utcheckning klockan 10 och vår buss till Garmisch-Partenkirchen avgår först 13:13. Vi väljer att använda tiden till att vandra (eller promenera om man så vill) runt Alpsee.
Leden innehåller även en utvikning till sjön Schwansee, men då blir vandringen dubbelt så lång och vi har begränsad tid idag. Alpsee får räcka.

Alpsee
Alpsee

Vi startar redan 09:30 på morgonen. Går raskt genom byn och ner till sjön. Till en börjar går leden längs en cykelväg, rätt trafikerad med cyklar som kommer i hög fart. Men efter en bit svänger vandringsleden ner på mindre stigar närmare sjön och vi går nu relativt ensamma.

Alpsee
Alpsee

Stigen går i skön skugga under träden, hela tiden med sjön i blickfånget. När vi kommer på andra sidan sjön, har vi nu både slottet Neuschwanstein och det mindre kända slottet Hohenschwangau i blickfånget.

Alpsee

Med endast 20 minuter kvar av varvet runt sjön, kommer vi nu till Alpsees officiella badplats. Här finns en lång badbrygga och en stor gräsmatta. Här kostar det 3,5 Euro att gå in, så badplatsen är relativt glest befolkad. Många badar gratis på andra platser i stället. Men vi gillar lugnet och vyn och betalar in oss.

Alpsee
Alpsee

Jag hinner nog med åtminstone 3 dopp i det klara, perfekt uppfriskande alpvattnet innan vi måste bryta upp för dagen och bege oss.
Bege oss till vår väntade packning på vårt guesthouse, till en snabb korv med bröd i kiosken och så 13:13 till buss 6909 vidare till Garmisch-Partenkirchen.

Alpsee

Fakta om vandringen runt Alpsee

Vandringen runt Alpsee är 6,5 kilometer lång. Man går 120 meter uppför och 120 meter nedför. Den tar 1,5-2 timmar att gå. Ta med badkläder.

Läs också: Neuschwanstein – allt du behöver veta inför besöket

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Det ser fantastiskt vackert och rogivande ut!

  2. Stefan

    Södra Bayern har många fina pärlor. 😊

    • Gunilla Yourstone

      Ja det var ett område vi verkligen trivdes i, vi kommer gärna tillbaka och upptäcker mer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *