Passeländet har ju alla hört talas om vid det här laget? Det vill säga att det blivit nästan omöjligt att skaffa ett nytt pass.

Nästa lediga tid i Sverige för att skaffa ett nytt pass finns typ i oktober. Och då typ bara i Lycksele.

Vi hade själva ”turen” att bli av med våra pass i Italien 2019. Det var hotellet som tog dem vid incheckningen och sedan helt enkelt behöll dem. Detta upptäckte vid först vid incheckningen hem på Milanos flygplats. Och skrev inlägget Kan man flyga utan pass inom Europa? efteråt. (jodå, det gick bara utmärkt)

På så sätt var vi tvungna att skaffa nya pass i augusti 2019 och har numera pass som går ut 2024. Klockrent, så här efteråt.

Det här var det sista vi såg av våra pass. Typ. Skönt att veta att de fick en bra sista tid ändå.

Passeländet

Det som hänt är alltså dels att nästan ingen förnyat sitt pass under de två år som pandemin varade. Så nu i vår har passexpeditionerna fått ta emot 3 gånger så många besökare som ett vanligt år. Den här tiden, precis före sommaren är ju alltid hektisk, alla år och innehåller ingen luft.

Sedan har det tydligen varit strul med tillverkningen. Först materialbrist. Både det lim och det papper som används vid passtillverkningen tog slut. Sedan en passmaskin som gick sönder. Ett elände kommer sällan ensam.

Rariteter

Åtgärder

På myndighetsnivå verkar man inte ha gjort något alls åt saken. Förmodligen inte kunnat heller om maskinerna är flaskhalsen. På individbasis har man varit desto mer uppfinningsrik.

Passtider har sålts vidare svart. Man måste ändå le åt människan som koncept. Överlevnadsinstinkt och födgeni som en kackerlacka. Eller silverfisk.

De provisoriska passen har en guldålder nu förstås. Både bland de som bokar resan först och kollat passets giltighetstid sen. Och bland dem som beställde ett nytt pass i början av maj och fyllda av självförtroende och tillförsikt sedan bokat en resa. Men som ännu inte fått sitt nya pass en månad senare.

I Facebook-gruppen Vi som köar för provisoriskt pass på Arlanda, kan man närstudera eländet. Folk som sover i solstolar utanför Polisen på Arlanda i 40 timmar i ösregn. Typ.

Kön på Arlanda

För att få ett provisoriskt pass utställt måste man kunna visa att man har en resa bokad mindre än 72 timmar från besökstillfället. Passet kostar 980 kr och gäller bara för en specifik resa. Provisoriskt pass ställs bara ut på några få platser i landet.

Vårt eget specialtips

Vårt eget lilla finurliga specialtips i sammanhanget, för alla som inte gillar att köa och sova utomhus i alla väder och vindar, är att i stället åka till Umeå. Bil från Arlanda till Umeå tar 6 timmar och 40 minuter. Tåget tar 6 timmar. Promenaden från järnvägsstationen till Polishuset tar 15 minuter. Här får man ett provisoriskt pass fixat på mindre än 2 timmar. Sammanlagd tid: 16 timmar.

Umeå. Inte är det så jädra tokigt inte?

Eller att helt enkelt resa utan pass. Om man nu får ge ett sånt råd. När vi rest inom EU i vår och checkat in i automater, har ingen tittat på våra pass. Så det så.

Hamburg. Ingen var intresserad av vårt pass.

Passeländet trendar

Men just som eländet är helt kompakt och inga lösningar och ljusningar kan anas, så händer det. Att vara passlös blir hippt, trendigt och inne. Rent av exklusivt.

Det kommer upp i mina flöden. Med Elite Hotels som avsändare. De har kommit på att alla som kan uppvisa ett utgånget, ogiltigt pass i sommar ska få 30% rabatt hos dem.

Jag tänker på Elite Hotel Wood i Skellefteå. Som jag har på min bucketlist och allt. Kan jag gräva fram ett av mina gamla utgångna pass tro? Sista datum 2017? Kan det funka? Eller går det att köpa ett ogiltigt pass någonstans? Kan det finnas en svart marknad för det? Oss kackerlackor emellan.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

7 Comments

 1. Ska du bara resa inom EU så är det ju ok med Nationellt ID som fortfarande går snabbt att fixa bara du får den där passtiden…

 2. Något vanskligt att tipsa att resa utan pass. Det kanske kan fungera på flygplats, men under vistelse måste man kunna identifiera sig vid kontroller. Skrämmande många verkar tro att körkort är godkänd id. Pass eller nationellt id bör absolut finnas med i packningen.

  • Gunilla Yourstone

   Jag tänker att mina läsare var och en själva inser vad resande utan pass kan innebära.

 3. Margareta

  Det gick ju alldeles utmärkt att skaffa nytt pass även under pandemin – men det vågar man knappt säga…. 🙃

  • Gunilla Yourstone

   Problemet med oss människor tycks ju vara att vi har otroligt svårt att förställa oss ”hur blir det om alla samtidigt?”. Vi tror på något sätt alltid att det bara är vi som kommer att komma på iden att åka utomlands för första gången på 2 år. 🙂

   • Margareta

    Jo så är det. Personligen skulle jag dock inte kunna tänka mig att inte ha ett giltigt pass vare sig det är pandemi eller ej 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *