Vi har märkt att när vi väl sätter upp platser på någon lista här på bloggen, dröjer det ofta inte länge innan vi slår till och faktiskt besöker just den platsen. Till exempel lyckades vi, nästan utan att vi själva märkte det, besöka hälften av de svenska fynd som de andra svenska resebloggarna servade oss med under förra sommaren.

Hit kom vi till exempel

För att pusha oss själva, tänkte vi att det kanske är bra att göra en ny bucket-list för Sverige. Så att vi inte tappar fart under 2022. Om nu världen öppnar på riktigt igen och börjar konkurrera med Sverige om uppmärksamheten.

Så nu kör vi. Listan med allt som vi tänkt, men som inte blivit av än.

1. Låktatjåkko fjällstation

Fjällstationen i väglöst land ovanför Björkliden. Dessutom Sveriges högst belägna bar. Hit har vi velat sedan vi insåg att platsen fanns. Men de fåtaliga bäddarna blir snabbt uppbokade för säsongen, så det gäller att ha framförhållning och veta vad man vill med sommaren.

2. Bohusläns kust

Bohuslän gav mersmak i sommar. Nu har vi samlat på oss en lista på platser vi vill besöka nästa gång.

Tjurpannan, Koön, Koster, Bohus Malmön, Härmanö, Munkkyrkan, Kärringön, Gullholmen, Väderöarna. Så ser vår långa lista ut.

3. Kinnekulle

Kinnekulle har vi redan tjatat om några varv nu och satt upp på ett par listor vid det här läget. Men vi ger oss inte, så länge det är osett åker Kinnekulle upp igen.

Vi vill vandra här när ramslöken blommar och så vill vi åka Sveriges vackraste järnvägssträcka.

4. Padjelanta

Padjelanta sköt vi upp i år, på grund av ett erbjudande om en pressresa till Bulgarien. Så denna nationalpark får fortsätta att bubbla på våra listor.

foto: Mikael Svensson/Johnér

5. Västra Skåne, Kullahalvön med mera

Har jag berättat att vi var nära att boka om Öland till västra Skåne i våras? När det såg ut som att Öland skulle få superkallt och att Skåne skulle få bra väder.

Nu blev det Öland i alla fall och riktigt fint väder dessutom. Men en itinerary för västra Skåne, med betoning på Kullahalvön, kom till i det läget. Så det vore ju synd att inte använda den någon gång?

6. Helags

Helags är ett tvådagarsäventyr som vi är väldigt inställda på att göra någon gång. Frågar är bara när?

Ser ni Helags? Där är det!

7. Bo i STF´s Kolarbyn i Västmanland

Att bo i kolmilorna i skogen längs med Bruksleden i Västmanland verkar otroligt mysigt. Men kanske ska det göras när myggen gett sig för säsongen? Undrar vi försiktigt.

STF´s Kolarbyn i Västmanland. Fotograf: Mikaela Larm

8. Söderåsens nationalpark

Vi ska ju besöka alla Sveriges nationalparker vad det lider. Men Söderåsen ska dessutom besökas just när höstfärgerna är som praktfullast. Ett precisionsuppdrag alltså som bör ha störst chans att lyckas under de sista dagarna av oktober.

9. Grisslehamn och Roslagsleden

Vi vill gärna vandra Roslagsleden och har fått för oss att sista etappen från eller till Grisslehamn ska vara något extra.

10. Tornedalen och Haparanda

Vi har flera saker vi vill uppleva i Haparanda-trakten. Skärgården, Sveriges östligaste punkt och att köra väg 99 utmed Torneälv.

Haparanda skärgård. Foto: Lst Anna Berhan

11. Östra Silversberg

Det finns ett antal gamla gruvor på olika platser i Sverige, som alla nu blivit till turkos- och grönfärgade badsjöar. Att besöka en sån, tex Östra Silversberg i Dalarna står definitivt på önskelistan.

12. Björnupplevelse

Det finns ett par ställen i Härjedalen och Hälsingland som erbjuder björnsspaning. Det går till så att man inkvarteras i en stuga i skogen där mat läggs ut regelbundet till björnarna. Björnarna förväntas då dyka upp under kvällen, natten eller morgonen. Själv ligger man inne i stugan och spanar.

Dessa ställen är inte billiga, men kanske värt det?

13. Inlandsbanan

Vi har stått på alla upptänkliga platser längs Inlandsbanans väg och iakttagit och vinkat åt tågen när de svischat förbi.

Men vi vill nu ta vår Inlandsbaneupplevelse ett steg längre och åka med själva också.

Inlandsbanan vid Storstupet norr om Orsa

14. Borgafjäll

Borgafjäll ligger ju nära oss. Bara 4 timmars körning från Umeå. Ändå har vi inte varit där. Vi har vandrat i Hemavan, Ammarnäs och i Saxnäs-trakten. Borgafjäll är helt enkelt den Västerbottniska fjällort som saknas.

15. Sara kulturhus

Nu är Sara kulturhus i Skellefteå klart. Ett av världens högsta trähus, ska det visst vara. Här finns både hotell och spa. Så visst vore det roligt att åka upp till Skellefteå och provbo. Och provspa´a.

Du bokar Elite Hotel Wood här.

Fotograf: Jonas Westling

Så där ja. Då var listan gjord. Nu får vi se hur många som har realiserat sig själva när 2022 är slut.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

18 Comments

 1. Linda Karlsson

  Inspirerande lista, tack! Om ni besöker Grisslehamn så passa på att ta båten till Åland (2 timmar) och upplev några dagar. Särskilt skärgården är jättefin, ca 6700 öar.

  • Gunilla Yourstone

   Tack för tips! 😊

   • Ja Söderåsen i höstskrud är fin med utsikten in i Småland från Kopparhatten men nästan lika fin på våren med bokar i ljusgrönt. Det är norrlandsnatur om man fortsätter den rundan. Sjungande sprängstenar björk och mossor och drickbart vatten i bäcken. Lite längre bort finns hjortron. Som reselitteratur rekommenderas Edith Unnerstads (hon med Pip-Larssons) klassiska barnbok Farmorsresan.

    • Gunilla Yourstone

     Det känns ju bra att vi även kan besöka på våren. Ger lite fler öppningar och möjligheter.

 2. Fin lista! Kul att ni fick till Dalslands kanal tillslut och jag kan också rekommendera Låktatjåkko fjällstation! Gjorde ett vinterbesök dit i april med bandvagn från Björkliden. Kalasväder och väldigt goda våfflor (till skillnad från när vi försökte vandra dit en septemberdag och fick vända i snöstorm). Så, att ta sig dit på sensommaren står fortfarande kvar på listan men det kommer väl tänker jag.

  • Gunilla Yourstone

   Dalslands kanal var ju en höjdare faktiskt. Ingenjör som man är och allt. 🙂
   Vi vill gärna sova över på Dalslands kanal också om möjligt.

 3. AnnikaB

  ”Borgafjäll ligger ju nära oss. Bara 4 timmars körning från Umeå. ” Ha! För en skåning uppvuxen just på Kullahalvön är 4 timmar verkligen inte ”nära”!!! Vi kommer ju till Linköping på den tiden och Linköping ligger ju Låååångt bort. 😄😆 tror vi har lite olika perspektiv 😉
  Nu bor jag inte längre på Kullahalvön men älskar verkligen Kullaberg och besöker så mycket jag kan när jag hälsar på släkten. Fantastiskt ställe och jag är glad ni har det att se fram emot. Grattis!

  • Gunilla Yourstone

   I det lilla pyttelandet Nederländerna tappar man nästan kontakten med en släkting som flyttar 2 timmar bort. För så omänskligt långt kan man ju inte köra mer än någon enstaka gång per år. Så perspektiven på vad som är långt och inte förskjuts av hur långt man själv har till saker och ting och är van att köra tror jag. 🙂

 4. Visst är det kul att göra en bucketlist även på resmål här hemma. Vi gjorde en i vintras och kan nu efter sommaren bl a pricka av
  – båtfärd på Dalslands kanal och akvedukten i Håverud
  – cykeltur på Brommö (utanför Torsö i Vänern)
  – Stendörren
  – Tjurpannan naturreservat
  Däremot gick det inte att åka och bo över på Gotska Sandön och inte heller ta sig till Treriksröset så de ligger kvar på listan till nästa år.
  Kinnekulle och Munskänkarna i månadsskiftet maj-juni rekommenderas!

  • Gunilla Yourstone

   Härligt! Visst är det lättare att komma sig för om man har en lista att bocka av på. 🙂

 5. Så mycket fint! (Kullahalvön, Kinnekulle, Bohuslän och Söderåsen är favoriter allihop…) Hotellet i Skellefteå pratade vi om här hemma för bara några dagar sedan, är väldigt sugen på det!

  • Gunilla Yourstone

   Kul att höra att de besökt och gillar flera av platserna. Sara hus verkar fint. 👍

 6. Doris Fröberg

  Inlandsbanan är en av de bästa resor vi gjort med familjen. Vi åkte -94 med en elvaåring och en nioåring. Om jag räknat rätt måste vi ha varit ute i två veckor. Storsjöyran, islandshästridning i Ammarnäs, forsränning i Pärlälven med utgångspunkt från Jokkmok, besök på Vuollerim 6000 var några av sakerna vi gjorde.

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att det var en så bra resa! 🙂
   Låter som fantastiska aktiviteter också.

 7. Vilken inspirerande lista, tack! Bucketlistan bara sväller och sväller 😄

  • Gunilla Yourstone

   Ja men visst gör den!? Man skulle kunna tillbringa ett helt liv med att bara resa i Sverige.

 8. Kul att läsa! Vi har också upptäckt vad mycket det finns att se och uppleva i Sverige! Kullahalvön gillade vi mycket. I de norra delarna av landet har vi mycket kvar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *