Att efter den långa vandringen till slut komma fram till Santiago de Compostela är förstås stort för varje pilgrim. De sista hundra metrarna av vandringen är episka. Man passerar genom en portal i den gamla delen av Santiago de Compostela. Här står alltid en säckpipeblåsare och spelar (säckpipan är Galiciens nationalinstrument och heter här Gaita). Nu börjar vandrarna få grym feeling för de vet att säckpipan är det allra sista momentet innan katedralen. Man tjoar och hurrar, vissa har flaggor och banderoller som de viftar med här.
Så svänger man bara runt hörnet, in på det stora torget framför katedralen och så är vandringen över för denna gång. Målet är uppnått. Framför katedralen är det feststämningen i stort sett dygnet runt, alltid är det någon som precis har kommit fram. Man kramas, gråter, fotar och filmar. Torget är verkligen en härlig plats att befinna sig på. Så mycket glädje och känslor i luften!
Som pilgrim återstår nu bara 2 ”måste-moment”. Dels att hämta ut sitt diplom på pilgrimskontoret nedanför torget. Dels att gå på en pilgrimsmässa i katedralen.
Pilgrimsmässa
Pilgrimsmässa hålls minst 2 gånger per dag, klockan 12 och klockan 19:30. Vissa dagar hålls fler mässor. Om man vill ha en sittplats i katedralen bör man vara på plats minst en timme innan. Jag fick en bra ståplats precis bakom en av de tre mittgångarna och var på plats kanske 25 minuter innan för att få tag på den platsen.
Jag läser någonstans att man läser upp namnen på alla de pilgrimer som anlänt till Santiago de Compostela denna dag under mässan, men tror att de är en gammal tradition som man tvingas sluta med. Nuförtiden anländer ju flera tusen pilgrimer per dag, så det vore en omöjlighet att räkna upp alla. Dock tycker jag mig höra någon form av uppräknande av länder eller nationaliteter, så kanske att man gör så nu istället. ”Idag har pilgrimer från Portugal, Sverige och Taiwan anlänt”. Typ?
Mässan inleds i alla fall med att ett antal präster och andra kyrkliga anländer i en lång procession. Jag är inte förtrogen med formerna för den katolska mässan alls, men gissar att denna i mångt och mycket följer standard. I slutet kommer nattvarden för alla som vill. Och sedan det vi alla väntat på, Botafumeiro.
Botafumeiro
Botafumeiro är en gral, det vill säga ett kärl för rökelse. Denna gral hissas upp en bit mot taket på katedralen, av ett antal starka män. Sedan sätts den i svängning i mittgången. Inte den mittgången som är belägen mitt emot altartavlan, utan i stället de två mittgångar som ligger i 90 grader mot denna. Så vill man uppleva Botafumeiro till fullo, är det någon av dessa mittgångar som man bör positionera sig i.
Rökelsekaret väger hela 53 kg och är 1½ meter högt. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.
Seden att svinga detta rökelsekar under mässan sträcker sig tillbaka till medeltiden. Ursprungligen gjordes det för att mildra stanken från alla de lortiga pilgrimer som varit ute på vandring i månader och år i samma kläder och utan möjlighet att sköta någon form av hygien.
Under 1500-talet ersattes det medeltida kärlet till ett nytillverkat i silver. Detta rökelsekar stals av Napoleons trupper under det spanska självständighetskriget. År 1851 ersattes det stulna rökelsekärlet med det som används idag.
Detta är förstås höjdpunkten på mässan och det som alla väntar på. Dock är det inte alla mässor som Botafumeiro svingas, utan mer vi särskilt högtidliga tillfällen. Man måste därför ha en gnutta tur för att få se den.
Tur eller pengar. För genom att i förväg donera 400-500 Euro (jag läser och hör olika bud) till kyrkan kan man köpa sig en Botafumeiro-upplevelse på sin mässa. Detta blir vanligare och vanligare, att grupper lägger denna peng för att få se Botafumeiro och därigenom plockas rökelsefatet fram allt oftare på pilgrimsmässorna.
Och vi har tur, på vår pilgrimsmässa kommer karet fram och svingas. En värdig avslutning på en fantastisk resa.
Kolla in vår Botafumeiro–reel på Instagram här.
Tre tips för att optimera din Botafumeiro-upplevelse
- Kolla upp i förväg om Botafumeiro kommer att användas eller ej på någon av mässorna under dina dagar i Santiago de Compostela
- Om ni är en grupp, är det kanske till och med värt att skramla till en donation
- Kom tidigt till katedralen, gärna en timme innan eller mer
- Välj någon av de 2 sidogångarna, inte den i mitten som är mitt för altaret
Läs också: 13 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Jag fick också se botafumeiron på min pilgrimsmässa i juni i år. Mycket stämningsfullt!
Ja visst är det underbart! 🙂
En dröm! 🤩
Eller hur! 🙂