I september förra året ungefär presenterade Christofer en ide för mig. Han ville vinterisolera vår sommarstuga i Järnäsklubb.

Dittills var stugan bara ”duglig” under de varma månaderna och september någon gång varje år måste vi stänga av vatten och el och låta stugan ”frysa igen”. Isolering saknades både i tak och väggar och flera fönster var bara en-glas.

-Mja, sa jag, det låter som mycket jobb.

Men vi skulle ju ta in snickare och allt skulle bli färdigt supersnabbt, sa Christofer. Jag skulle knappt ens märka att det hände innan allt var klart.

Snickare anlitade vi förvisso, men sen tillstötte saker, som de så ofta gör i verkliga livet. Söderväggen, som haft ett förflutet som altanräcke en gång i tiden var murken och måste bytas ut. Ett fönster som aldrig kom. Och så tyckte Christofer som alltså är av den typen som tycker att en renovering eller två igång, det är ju bara trivsamt, att han kunde ju gott göra en del själv också. Som pyssel under sommaren liksom. Och så vidare. Men nu i oktober i år så blev den utvändiga renoveringen av vår stuga faktiskt klar. Bara ett drygt år efter start.


Nytt tak, ny isolering under taket, ny södervägg som aldrig varit altanräcke i något tidigare liv, nya fönster och dessutom fler fönster, tilläggsisolering på alla väggar, ny dörr helt utan englasfönster, en fjärrstyrd luftvärmepump och slutligen helt ny järnvitrol-panel på det.

En ny stuga har vi nästan fått. Nu kan vi ha stugan i gång hela året och kan vara där så mycket vi vill även på vintern. I och med pandemins distansarbete har vi kunnat åka ut fredag lunch och hem måndag lunch ganska många helger. Det ger en härlig känsla av förlängd helg.

Nytt hundfönster

Nya fönster åt öster har gett oss mer havsutsikt och närmare kontakt med djurlivet, våra hjortar kommer oftast insmygande österifrån och nu kan vi ha full koll på dem. Så det blev ju rätt bra det här. Även om det tog ett år. Nästa år bygger vi altan och det kommer att gå blixtsnabbt och vara färdigt redan i juni.

Nytt för i år: havsvy från soffan

Läs också: Välkommen hem till oss – idag visar vi hur vi bor i vårt radhus

 

8 Comments

 1. Ann-kristin lydig

  Underbart vacker utsikt ! Blir härligt att fira jul i denna miljö!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är fint där ute. Vi har inte riktigt bestämt än var vi firar julen, men det vore ju mysigt att vara i Klubben.

 2. Vilken liten oas ni har fått! Jo tack, renovering brukar ta längre tid än man tror, men slutresultatet blev ju toppen!
  Nu är det dags att njuta av stugan!
  Trevlig höst!

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi trivs i Klubben. Jag har svårt för renoveringar medan de pågår (och i år har det vara flera, köket också i vintras!). Men njuter när det är klart. 🙂

 3. Marianne

  Ser jättemysigt ut och blev så bra!

 4. Känns som helt rätt år för renoveringar och ett ställe som man har tid att åka till.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blev ju vältajmat, aldrig har vi haft så mycket tid för stugan som nu.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *