Andalusien. Ett klassiskt resmål och en vacker del av Spanien och Europa med massor av sevärdheter. Men vilka är egentligen de allra bästa sakerna att se och göra i Andalusien? Våra tips kommer här.

1. Caminito del Rey

Leden var från början ett sätt för arbetarna vid en kraftstation, belägen i en djup ravin, att transportera sig själva och material mellan olika delar av ravinen. Leden förföll och blev en farlig lekplats för äventyrare och ”daredevils”. Sedan ett gäng år tillbaka är denna led nu restaurerad och ett helt säkert, 2 timmar långt äventyr som bjuder på massor av häftiga passager och vyer. Biljetterna behöver köpas i god tid i förväg.

Läs också: Caminito del Rey – kungens led

göra i Andalusien

2. Alhambra

Den moriska borgen från 1300-talet är en verklig världssevärdhet och tillika ett UNESCO-världsarv. Särskilt är det Nasrid-palatset som lockar besökare och biljetter hit måste bokas månader i förväg.

Läs också: Vår guide till Alhambra

göra i Andalusien göra i Andalusien

3. Ronda

Ronda är en söt liten stad i Andalusiens inre som blivit känd för sin dramatiskt belägna bro. Puente Nuevo (nya bron) från 1793, är byggd över en 120 meter djup ravin.

göra i Andalusien

4. Andalusiens vita byar

Andalusien är känd för sina vita byar. Gör en rundtur en dag och besök ett gäng av dem. De flesta ligger i provinsen Cadiz och några bra förslag på byar är Zahara de la Sierra, Olvera, Benaojan och Casares.

göra i Andalusien

5. Museo Picasso Málaga

Pablo Picasso föddes i Malaga innan han i unga år flyttade till Barcelona, och sedan till Frankrike. Picasso-museet som öppnade 2003 tillhör Spaniens stora turistattraktioner.

6. Nerja

Nerja är en kust- och strandort öster om Malaga med en skön stämning. Nerja är på intet sätt oexploaterad, men orten har ändå lyckats bevara sin personliga charm.

göra i Andalusien

7. Granada

En vacker stad med 2000 år gamla anor och en lite orientalisk känsla. Här finns vindlande gränder, utsiktspunkter och massor av god mat.

göra i Andalusien

8. Juzcar – den blå smurfyn

Mitt bland alla de vita byarna i Andalusien dyker plötsligt en katt upp bland hermelinerna. Juzcar är den före detta vita byn som målandes blå. Som en pr-grej för filmen Smufs. Förstås måste man hit och fota.

Läs också: Juzcar – den blå smurfyn – att skapa en sevärdhet

göra i Andalusien att skapa en sevärdhet - Juzcar

9. Malaga

Malaga är en kuststad och huvudort i Malagaprovinsen i Andalusien. Det är en rätt stor stad med över en halv miljon innevånare, som gått från ruffig hamnstad till kulturstad. Den gamla staden, Centro Historico, är värd ett besök.

10. Frigiliana

Underbart söt by på höjden ovanför Nerja, en promenad eller en kortare busstur upp.

göra i Andalusien

11. Setenil de las Bodegas

En helt galen by ju! Här har man liksom byggt delar av byn under ett enorm klippblock om liksom svävar över byn.

göra i Andalusien

12. Bo i en grotta

I Guadix finns mängder av grottor. Här har människan genom århundradena valt att bosätta sig. Grottorna gav skydd och svalka. Numer kan man boka i sig på en natt på en rad olika grott-hotell, tex Casa Cueva Guadix, El Guindas verdaderamente un pedacito de paraíso tranquilo eller Cuevas Pedro Antonio de Alarcon.

göra i Andalusien

13. Tapas och sangria

Viktigaste av allt, glöm inte att äta tapas och dricka sangria. Ofta och mycket och så sent på kvällarna som möjligt.

14. Sevilla

Vackra Sevilla med Plaza de España, Alcázar, Gamla stan och katedralen är förstås ett annat måste. Vi har själva inte hunnit hit än, men vid nästa besök står det definitivt högst upp på listan.

göra i Andalusien

15. Gibraltar

Ytterligare en todo på vår egen lista. När man är så nära måste man förstås också besöka den brittiska enklaven Gibraltar med sin, ska vi säga oväntande planlösning av flygplatsen, samt även klippan och de många och ettriga aporna.

göra i Andalusien

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *