Jag tror inte att jag varit i Haparanda före denna sommar. Under min barndom svängde vi alltid inåt land före Haparanda. Då det alltid var Malmberget som var huvudattraktionen för våra resor. Men denna sommar ger vi Haparanda två dagar.
Haparanda är en liten stad. Eller inte ens en stad faktiskt enligt gällande definition. För en stad är ju en tätort med över 10.000 innevånare. Och Haparanda landar på 9400 för hela kommunen. 6500 för tätorten.
Men ändå med rätt många och stora grejer att se för besökaren. Om man jämför med många andra små samhällen i Sverige? En nationalpark, ett världsarv och en svensk ytterpunkt liksom. Hur många städer kan skryta med det? Samt en landsgräns och en av Sveriges största älvar? Nej, men tänkte väl det.
Så nu kör vi, detta ska du inte missa som turist i Haparanda.
1. Haparanda skärgård
Haparanda skärgård är en av Sveriges 30 nationalparker. En av de mer besöksvärda tycker vi. Och rätt exklusiv. För hit kommer man bara med egen båt eller med turbåten som bara går några veckor under högsommaren och bara tar 20 passagerare per dag. Vill man komma med på denna tur, gäller det att boka sina biljetter direkt när de släpps i juni.
Naturen här ute är unik och storslagen. Och full av älgar, fåglar och andra djur.
Läs också: Haparanda skärgårds nationalpark – på vandring med älgar
2. Kukkolaforsen
En och en halv mil uppströms från Haparanda längs Torne älv ligger Kukkolaforsen. En 3,5 kilometer lång och 14 meter hög fors med perfekta förutsättningar för att håva sik när denne leker i forsen, eftersom siken inte orkar hela den långa forsen på en gång, utan måste stanna och vila.
Siken börjar sin vandring uppför älven helgen precis efter Jakobsdagen och det är alltså då håvandet börjar och den traditionsenliga sikfesten hålls. En tradition med anor från medeltiden. En normal dagsfångst är under denna period upp till 1000 sikar.
För att kunna håva effektivt byggs långa bryggor ut till forsen mitt. Skrangliga ser de ut för en besökare och det är också förbjudet att gå ut på dem för vanliga dödliga.
Här finns också ett jättetrevligt hotell, Kukkolaforsen Turist & Konferens, som vi kan rekommendera.
3. Struves meridianbåge
Struves Meridianbåge är ett UNESCO-världsarv av de ovanligare slaget, för det sträcker sig över ett stort område i hela 10 länder. Samtidigt som det inte finns så mycket att se på varje plats. Det är mer iden med världsarvet och det arbete som en gång utfördes som är det häftiga.
Dock, en av mätpunkterna för Struves meridianbåge finns utanför Haparanda. Och ytterligare en tvärs över Torne älv, i Nedertorneås kyrka.
Läs också: Struves meridianbåge – ett lite svårflörtat UNESCO-världsarv
4. Sveriges östligaste punkt
Sveriges östligaste punkt på fastlandet ska vi tillägga, för kalenderbitaren. Den finns längst ut på udden, ”bakom” hotellet Cape East. Man måste passera en grind och sedan ett reningsverk.
Sedan pandemin finns det ett Robinson-öråd här ute på udden. Inspelningarna av 2020 års Robinson förlades hit när det inte gick att resa utomlands.
Den allra östligaste punkten i Sverige ligger ute på en ö, Kataja, i skärgården. Dit kan man ta sig med chartrad båt, ryktet säger att det går att boka men kostar en avsevärd slant.
Läs också: Cape East – Sveriges östligaste punkt
5. Spaa på Cape East
Cape East som sagt. Detta är ett hotell med en trevlig spa-anläggning med utsikt över Torne älv och Finland.
6. Upplev Tornedalen
Tornedalen har en egen unik kultur och mycket vacker natur. I området pratas språket meänkieli. Ta en tur uppåt längs älven och upplev denna mycket speciella del av Sverige.
7. Åka över till Finland
Haparanda och finska Torneå tycks så sammanflätade i vandradra att det är svårt som besökare att fatta att gränsen var stängd genom hela pandemin. Detta är helt klart ett och samma område både språkligt, kulturellt och geografiskt. Om man besöker Haparanda är det en självklarhet att även åka över älven till Finland.
8. Promenera längs Torneälv
Genom hela Haparanda löper en promenadväg längs älven. Här finns konstverk och informationsskyltar om historien i området. När vi promenerar här söndag kväll pågår även en bilbingo. På svenska och finska förstås.
9. Första världskrigets Haparanda
Dels uppe vid Stadshotellet och dels nere vid även hittar vi informationsskyltar om Haparanda under 1:a världskriget. På grund av krigets omständigheter blev Haparanda en av få öppna gränsstationer under detta krig och den enda vägen att fly från öst till väst. ”Hela Europa” passerade därför igenom här. Prinsar, prinsessor, grevar och baroner. Spioner, agenter och smugglare.
Samt mängder av varor, paket och personliga brev.
Hela staden levde upp under dessa år och alla som kunde hjälpte till vid gränsen. Efteråt var det många Haparandabor som saknade aktiviteten under krigsåren.
10. Ståtlig arkitektur
Den lilla staden med de ståtliga byggnaderna. Så känns det när man promenerar genom Haparanda. Redan innan de där informationsskyltarna om 1:a världskriget anar man en svunnen storhetstid i alla vackra byggnader från början av 1900-talet.
Även den rätt nybyggda kyrkan tycker vi är stilig, vi blir förvånade när vi får höra att den röstats fram som ”Norrlands fulaste byggnad”?
11. Seskarö
Om man vill uppleva Haparanda skärgård utan att åka båt, ska man ta sig till Seskarö, en ö som går att nå med bil. Här finns en camping, fin natur och stränder.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Vi blev så positivt överraskade av Haparanda när vi kom dit på vår husbilsresa mot slutet på augusti och de flesta av era punkter fick vi också uppleva när vi sedan fortsatte norrut och över till finska sidan. Vår stora miss blev att båtarna ut till skärgården hade slutat gå för säsongen fem dagar tidigare (trots högsommarväder), så tyvärr blev det inget nationalparksbesök. Den finns visserligen kvar till nästa år men nu är det vår tur att ha en lång väg till målet…
Ja den norrbottniska sommarsäsongen är tyvärr kort.
Haparanda min barndoms stad. Förändringarnas stad men varför vårdas inte de gamla trähusen som ligger centralt. Det ger ett dåligt intryck speciellt det gula huset korsningen Storgatan Fabriksgatan synd o skam
Håller med, man borde ta bättre hand om det fina man har.