Svenska, europeiska, eller för den delen världsliga ytterpunkter är ju alltid lite roliga att besöka. Så pass att vi redan skrivit ett inlägg om saken.

Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset besökte vi 2019. Det är ju en väldigt ”värd” ytterpunkt, ett helt litet äventyr med vandring och/eller båtresa och en redig klargul betongklump som positionsmarkör.

Läs också: Att vandra till Treriksröset – tre länder i ett och en svensk ytterpunkt

Den sydligaste punkten har vi inte besökt än, även om Christofer faktiskt tillbringade en vecka på militär sjukvårdsutbildning bara kilometrar ifrån för ett år sedan. Men vi har sett platsen på bild och där verkar man också ha gått all-in med stenläggningar, skyltar och grejer.

Men Sveriges östligaste då? Östligast på fastlandet, ska jag tillägga innan någon blir upprörd. För skärgården utanför är rik på öar, kobbar och skär, varav flera ligger ytterligare till öster.

Svenska fastlandets östligaste punkt

Svenska fastlandet östligaste punkt ligger i Haparanda. Det kan eventuellt komma som en överraskning för den som inte studerat sin Sverige-karta ordentligt. Men Sverige lutar ju mer än man kanske tänker på dagligdags. Så ju längre norrut längs kusten man kommer desto längre österut färdas man också.

Vårt besök

Vi kommer upp med bil från Umeå. Har besökt Gammelstads kyrkstad längs vägen. I härligt sommarväder. Men när vi närmar oss Haparanda drar molnen ihop sig.

I Haparandas södra ”förorter” ligger hotell- och campinganläggningen Cape East. Ett riktigt bra namn för att locka folk, by the way. Vi kör först mot dessa skyltar, men Google Maps leder oss förbi.

En grusväg och en gallergrind som enligt anslagen redan borde vara låst och stängd. Men likväl öppen. Vi kör in. Inte ska den väl gå i lås under vårt korta besök? Tänker vi optimistiskt.

Sundholmen heter området och här finns ett reningsverk. I övrigt björkskog och sly.

Vi parkerar och går fram mot udden. Myggen är aggressiva i sommarkvällen. Ett motionsspår från hotellanläggningen leder förbi.

Sveriges östligaste punkt
Jo men typ här är allra, allra östligast.

Längst ut finns 3 saker. En gammal förfallen stuga. En minnessten av något slag. Vi får anta att den handlar om Sveriges östligaste, även om vi inte kan tyda den. Och så ö-rådet.

Sveriges östligaste punkt
En stuga och en sten.

När pandemin stängde världen, tänkte Robinson-produktionen att en sån småsak ska ju inte få hindra vårt program. Och förlade 2020 års Robinson till Haparanda skärgård istället. Örådet hamnade här, på Sundholmen, ganska långt från Seskarö, där deltagarna levde ö-liv.

Vi har inte sett programmet, så vi vet inte varför man hade öråd här. Var det för att det skulle vara närmare för filmteamet som bodde här på hotellet? Eller gjorde man en grej just av det östligaste läget? Här är det i alla fall. Man kan leka öråd så mycket man vill.

Sveriges östligaste punkt
Vi leker öråd

Sen är det klart. Vi går tillbaka till bilen, kör ut genom grinden, som haft det goda smaken att inte gå igen och låsa in oss på området. Och söker upp vårt hotell.

Sundholmen

Klockaren Björnström var den första att bebygga denna plats på 1750-talet där han hade sitt hemman Holmen. Mellan 1924 och 2003 ägdes Sundholmen av släkten Lindroth. Köpmannen Karl Lindroth bedrev räv- och minkuppfödning på Sundholmen och från 1960-talet har Sundholmen varit en campingplats.

Cape East

2006 köptes Sundholmen av nya ägare som förnyat och utökat campingverksamheten. Campingplatsen benämns numera Cape East. Här finns nu också ett hotell med samma namn med en spaanläggning med utsikt över Torne älv.

Cape East Spa

Robinson

Under 2020 spelades Örådet till 2021-års upplaga av TV4:s dokusåpa Robinson in på Sundholmen. Hotellet Cape East blev base camp för produktionsfolket. Även Finlands motsvarighet till Robinsson, som heter Survivor, spelades i här. Även andra länder var från början intresserade av att förlägga sina inspelningar hit, men pandemin och reserestriktionerna satte stopp för det.

Sveriges östligaste punkt
Sveriges östligaste punkt är ett öråd

Läs också: Struves meridianbåge – ett svårflörtat UNESCO-världsarv

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. bmlarsreseblogg

  Så skoj att få se det här inlägget just nu när vi snart passerar ert Umeå på väg norrut och har sett ut campingen på Cape East för vårt stopp vid Haparanda. Att Robinsons Öråd hade spelats in där hade vi inte en aning om men att det var östligaste punkten lockade lite.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men vad lustigt!
   Själv är jag i Stockholm just nu, precis på väg till Eksjö. 🙂
   Ha det så trevligt i Haparanda då.

 2. emolis

  Vi var där sommaren 2020 och kände oss nästan kriminella på vår väg till östra punkten. Överallt fanns förbudsskyltar och skyltar om videokameror. Så vi gick bakvägen genom skogen till stugan och stenen 🙂 Vi undrade vad det var de gömde i skogen, men kanske var det pga Robinson. De kanske trodde vi skulle gömma mat i skogen 🙂 Kunde ni bara promenera in till stugan?

  • Gunilla Yourstone

   Jo förutom att den där grinden hotade med att låsa sig, så var det rätt ohotfullt och oförbjudet. 😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *