Jordanien är verkligen ett jättespännande land och faktiskt ganska nära. Här finns alla förutsättningar för en spännande och lite annorlunda resa. Dessa är de bästa upplevelserna som jag rekommenderar att se och göra i Jordanien under en resa.

1. Petra

Klippstaden Petra, grundad av Nabatéerna århundradena före Kristi födelse. Tillika framröstad som ett av världens sju nya underverk. Förstås är och förblir Petra Jordaniens sevärdhet nummer 1. Läs här om när jag besökte Petra och hur man bäst lägger upp besöket.

se och göra i Jordanien - Petra

2. Wadi Rum

Jordaniens mest kända öken Wadi Rum, är förödande vacker. Dessutom fullproppad av mystik och historia. Det var tex här igenom de tre vise männen kom ridande en gång. Med alla sina gåvor.

Här har man chansen att bo en natt i beduinläger. Rida kamel, äta bbq och se solen gå ner.

se och göra i Jordanien - Wadi Rum

3. Dana Reserve Och Feynan Ecolodge

En upplevelse som kommer att stanna kvar länge hos mig. För på Feynan Ecolodge i Dana Reserv har man lyckats skapa en upplevelse som känns rakt igenom genuin och äkta. Från kaffeceremonin hos den lokala beduinstammen, till stjärnskådningen på kvällen, till de där bären, Eskadenia. De som jag fick smaka av min chaufför. Jag kan inte nog rekommendera att boka in sig här ett dygn.

se och göra i Jordanien - Feynan Ecolodge

4. Döda havet

Ett måste är förstås att bada i Döda Havet när man är i närheten. Lyxigast är att ta in på någon av resorterna något dygn och bada från deras faciliteter.

se och göra i Jordanien - döda havet

5. Lilla Petra

Petra är en världskändis. Men 20 minuter med bil därifrån finns Al-Beidha, även kallas Lilla Petra. Detta är ytterligare en stad uthuggen ur klippan av samma folk som byggde Petra. Långt ifrån lika storslaget som Petra förstås, men också med betydligt färre besökare.

Little Petra - se och göra i Jordanien

6. Amman

Jordaniens huvudstad Amman är inte landets största sevärdhet, men ändå värt ett besök. Det finns en imponerande amfiteater och intressant att se hur de mer moderna innevånarna i landet lever, efter att mest ha träffat beduiner under resten av resan.

se och göra i Jordanien

7. Jerash

Jerash hann jag själv inte med att se, men hade jag hunnit hade jag gärna velat besöka de imponerande romerska lämningarna.

BIld av falco från Pixabay

8. Snorkling i Röda havet

Min dag i Aqaba blåste det för mycket för att snorklingsbåtarna skulle gå ut. Men dykningen och snorklingen vid Tala Bay sägs vara mycket bra.

Om man åker till Aqaba/Tala Bay är det utan tvekan för snorklingen. Själva orten får inte jättebra betyg av mig.

se och göra i Jordanien
Bild från Pixabay

9. Mount Nebo

Vad vore väl ett besök i denna del av världen utan en redig bibelsevärdhet? Nej just det. Man bör absolut ta tillfället i akt och besökta åtminstone någon av de kända platserna. Själv besökte jag Mount Nebo, platsen där Gud enligt berättelserna pekade ut Det Heliga Landet för Moses. Det som hans folk skulle få.

Mängder av amerikanska bibelgrupper med matchande orangea kepsar och så en kyrka med mosaiker på det. Samt, förstås, vid klart väder utsikt över Israel.

Kristi dop-plats är en annan populär bibelsevärdhet i Jordanien.

Där är det. Det heliga landet!

10. Ash Shawbak eller andra borgar och slott

Ruinerna av ett korsriddarborg beläget på toppen av en klippa mitt i den jordanska öknen. Häftigt på håll och ett trevligt stopp på vägen. Jordanien har ett flertal både korsriddarborgar och ökenslott. Under ett besök i landet är det trevligt att besöka åtminstone någon av dem.

Vill du veta mer om vad man kan se och göra i Jordanien?

Läs mer om vad man kan se och göra i Jordanien här.

Vill du läsa om fler av våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Vi ser verkligen fram emot vår inbokade resa till Jordanien i november. Det verkar som om vi kan bocka av punkterna på din lista förutom Feynan Ecolodge och Röda Havet under våra nio dagar. Det är en riktig resedröm som ska bli verklighet!

    • Gunilla Yourstone

      Jag tycker att man kan skippa Röda Havet. Syrran sa att det var bra snorkling, men snorkling finns ju på massor av ställen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *