Skulle du också vilja koppla bort världen en stund?
Vi tycker att öar är oslagbara på det sättet. De skapar en väldigt reell distans till övriga världen. Gör det lättare att koppla bort och slappna av. Tänka på annat för en stund. Eller kanske inte tänka alls?
Det är såna öar vi gillar, där man får den känslan av att befinna sig på avstånd från världen. Sönderexploaterade öar med go-cart och krokodilshower är inget för oss. The less the merrier? Typ.

Här kommer 8 av våra favoritöar världen över. För att koppla bort en stund.

Skönaste öarna

La Digue, Seychellerna

Mmmm, var börjar vi? Med de folktomma palmbekantade, bakpulvervita stränderna? Med oxkärrorna som (förhoppningsvis) fortfarande rullar längs öns enda väg? Med jättesköldpaddorna som spankulerar fritt och obrydda i norra änden av ön? Med det faktum att de vackraste stränderna, de som gång på gång utses till världens vackraste, har bevarats? Inga hotell, inga restauranger, inte ens en väg. Man får vandra på stigar.

Skönaste öarna

Ukulhas, Maldiverna

En sandö, med Maldivernas största och kanske vackraste turiststrand. Palmerna som sträcker sina blad, nästan ända ner till vattnet. Och vilket vatten sen, blått, turkost och på kvällarna rosa, den timmen när solen går ner. Dagarna tillbringas djupt där nere i vattnet, kvällen andäktigt framför allt det där rosa. Och sen vidare till vår favorit-thailändare med en härlig fruktdrink.

Läs mer: Ukulhas på Maldiverna – en populär lokal ö med fina stränder

Skönaste öarna

Milos, Grekland

En förunderlig ö i grekiska Kykladerna. Stränder i alla regnbågens färger, härliga små bergsbyar med ”The million-dollar view”. Den söta byn Klima, belägen precis i vattenbrynet, med vågornas skvalp ända upp mot husfasaderna. Och grottan där Venus-staty en gång hittades. Märkligt få andra turister ändå, tycker vi.

Här hyr man förstås en väderkvarn, men utsikt över inloppet till ön och inväntar solnedgången med en eller annan katt i knät.

Skönaste öarna

Holbox, Mexiko

En ö som det till och med går charter till. Och ändå har Holbox lyckats bevara sin charm intakt. All gator är av sand, manjana härskar, ibland tar det slut på varor i butikerna eller pengar i ATM´sen men det tar man bara med ro.

Läs mer: Isla Holbox – när vi äntligen hittade hem i Mexiko

Skönaste öarna

Gozo, Malta

Busy Maltas okända lillasyster. Här lever man byaliv, småpratar med mannen i butiken på hörnet, med tanten på bänken och med de andra passagerarna på bussen förstås. Dramatiskt natur med branta klippor som störtar lodrätt ner i havet runt stora delar av ön, gör Gozo ideal för vackra, men enkla vandringar.

Skönaste öarna

Siargao, Filippinerna

Grönt ljuvligt tropiskt bohemliv lever man här tillsammans med surfarna, dreadlocksen och long-term backpackers.

Skönaste öarna

Koh Rong, Kambodja

Egentligen är kanske detta min allra bästa ö-upplevelse. Ingen el, ingen wi-fi och absolut inget att göra i 3 dagar. Inte ens en spegel. Kilometer efter kilometer av folktomma vita stränder. Över julhelgen dessutom.

Men det blir ett frågetecken här, för jag är osäker på om detta finns kvar idag på Koh Rong. Huvudbyn på Koh Rong ser definitivt inte ut så längre. Och numera finns en väg från huvudbyn till den strand där vi bodde. Samt att man som bäst höll på att bygga en resort på vår strand. Ni vet en sån där med tv på rummet och vattenskotrar vid bryggan att underhålla sig med.

Det ska vara Lonely Beach på norra Koh Rong kanske, att man kan hitta lugnet där fortfarande? Eller så får man bege sig till nästa ö. Eller nästa.

Läs mer:  Koh Rong – det oexploaterade paradiset?

Skönaste öarna

Högbonden, Sverige

En fyr på en dramatisk klippa på en ö längt ut i havet vid Höga kusten. Torrdass, vandrarhem, vedbastu. Och lugnet när dagsturisterna åkt hem. Tid för att vara.

Högbonden – bland de skönaste öarna

Missa inga kommande inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

7 Comments

  1. Härliga tips 🤩 kanske jag också borde blogga om öar jag besökt 😃

  2. Vilka fina bilder! Man blir sugen att uppleva flera av dem. 😍

  3. Annika D Ekblad

    Utö, Nordkoster, Fuerteventura, La Palma, Menorca..Halki ❤️
    Imorgon åker jag till Orotavadalen, norra Tenerife o bor uppe i La Paz med utsikt mot Teide. Älskar synen av Teide! 🏔️

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *