I söndags skrev vi ett inlägg där vi frågade er läsare vad ni tycker om att vi ibland har länkköp på bloggen, samt funderar på att åka på press- och bloggresor.
Vi har fått in ett gäng svar från er både i kommentarsfältet på bloggen och på Facebook och vi är väldigt tacksamma över alla som tagit sig tid att svara.

Vad ni tycker

Om vi ska försöka oss på att sammanfatta, så säger egentligen alla att det är väl klart att ni måste kunna tjäna lite på bloggen också när ni lägger så mycket tid.

Några extra snälla läsare har passat på att utnämna oss till Sveriges bästa reseblogg, vilket naturligtvis får oss att rodna djupt av både blygsamhet och förtjusning.

Ni har påtalat för oss hur viktig ärlighet är, att det märks när bloggare förskönar och att ni ibland lägger märke till bloggar som inte märker ut samarbeten och upprörs av det.

Ni har berättat att ni tappar intresset när det blir för mycket destinations-samarbeten/bloggresor, att det då blir ointressant och inte känns äkta.

Några av er tycker att annonser på sidan är fult, andra tycker ändå att annonser är bättre än sponsrade resor eftersom det är tydligt att det är reklam.

Hur vi tänker att vi gör med sponsrade inlägg/länkköp

Vi är så glada att vi gjorde det här inlägget och tog upp diskussionen med er. Ni är så kloka och insiktsfulla och befäster dessutom det vi själva har tänkt i vår ensamhet på vår kammare.

Vi tänker med slutsats av det som skrivits, så här:

De sponsrade inläggen, dvs där ett företag köper en länk av oss, typ detta, kan vi fortsätta med. De får inte bli för många, men då och då. Det bästa är om det kan vara inlägg som vi redan tänkt att vi skulle skiva som 5 perfekta platser för en roadtrip, eller Världens vackraste vägar, för då får ni precis det läsvärde vi redan tänkt ut åt er. De är förstås tydligt uppmärkta och ingen behöver fundera över objektiviteten i själva texten eftersom det företaget betalar för är själva länken och inte innehållet i inlägget. Känns som ett ”safe” sätt för oss att få in lite pengar för besväret utan att vår trovärdighet kan ifrågasättas.

Om vi skriver sponsrade artiklar som specialskrivs till ett företag, t.ex. gjorde vi denna för ganska länge sedan, så publicerar vi den som extra inlägg utöver de 4 st/vecka som vi alltid levererar, inte i stället för ett osponsrat inlägg. Då tar sponsringen inte bort något läsvärde.

Hur vi tänker att vi gör med press- och bloggresor

Sedan har vi det här med bjudresor från turistbyråerna. Dvs pressresor och bloggresor. Och då blir det mer komplicerat eftersom vår objektivitet kan ifrågasättas, men även för att det inte blir samma stil på resan som om det varit våra egen och inte kan skrivas om på samma sätt som om vi är ute på egen hand.

Först vill vi säga att vi älskar resorna vi gör idag precis som de är och tänker inte på något sätt byta bort dem mot sponsrade resor.
Men kanske komplettera lite om och när rätt tillfälle dyker upp?

Pressresor riktar sig traditionellt till journalister, men på senare år blir även bloggare inbjudna. Där finns ingen överenskommelse om att skriva något alls, utan bloggaren eller journalisten kan om hen vill åka, bli bjuden på allt och sedan inte skriva en rad om saken (fast blir kanske inte bjuden igen?)

Vi lever så pass komplicerade liv, med varannan-veckas-barn, just nu ett heltidsboende barn, funktionshindersproblematik, hästhoppningstävlingar, åtaganden inom militären, chefsjobb och egen firma att det känns som en riktig högoddsare att vi någon gång skulle kunna bli erbjudna en pressresa som vi faktiskt kan åka på.

Hittills har det aldrig hänt. Vi har gråtit blod samtidigt som vi tackat nej till Lake District (kan ni tänka er en person med temuggar med Stolthet-och-fördom-citat på som tackar nej till en resa till Lake Districit???), Lofoten, Tunisien osv.

Men om/när det till slut händer ska vi (först köpa varsin trisslott förstås), men sedan vara riktigt, riktigt tydliga med vem som betalar och vad på resan som vi även skulle kunna tänka oss att betala för och lägga tid på privat.

Bloggresor arrangeras, som framgår av namnet, för bloggare och innehåller någon form av uppgörelse om att det ska skrivas om destinationen på bloggen.

Vi tänker att det verkligen gäller att hålla tungan rätt i mun angående dessa och att vi bara åker på sådana om det är ett resmål vi drömmer om och som känns rätt och om vi själva har möjlighet att själva styra så att det blir ett innehåll som vi även skulle ha valt för en privat semester. Och inte för ofta då…

Samt att vi förstås är ärliga i våra åsikter, skriver på samma sätt som vi gör efter våra privata resor och väldigt tydligt skriver om vad för slags resa vi är på och vem som betalar.

Låter det bra?
Och sedan sist av allt. Fortsätt gärna att tala om för oss vad ni tycker om det vi gör och skriver om på bloggen. Hojta till om ni tycker att vi gör fel val eller att det inte blir bra på ett eller annat sätt!

Nu laddar vi för fullt för Kuba och Mexiko som ju är en helt vanlig privat resa!

 

11 Comments

 1. En oerhört sund syn, men jag tror inte heller man får vara rädd för att göra betalda/bjud-resor. Jag menar, nästan oavsett vilket magasin eller tidning med resereportage du läser så är allt det där förmodligen helt sponsrat (och då framgår det dessutom aldrig om så är fallet eller ej).

  Jag tycker att kraven på bloggare kontra tidningar (som väl verkligen ska stå för objektiva bedömningar?) är skeva.

 2. Låter som en bra och genomtänkt plan!

  Ha en fin helg!

  Kram Lena

 3. Anneli

  Det låter klokt! Speciellt glad blir jag över att läsa att ni kommer att välja ut resemål som ni själva längtar till. Det känns bra för mig som läsare och jag kommer att vara fortsatt genuint intresserd av er blogg. Jag tror det här blir bra!

  • Gunilla Yourstone

   Skönt att du gillar vårt tankar om upplägget. Tror också att det blir bra! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *