I samarbete med dackonline.se och tirendo.se 

Roadtrip. Ett enkelt och spontant sätt att färdas. Särskilt nu kanske i GPS:ernas tidevarv. Men vilka platser passar egentligen för en roadtrip?

Där det finns mycket att se efter vägen tänker vi, där man vill göra många små stopp, som inte låter sig göras med buss eller tåg. Där landskapet längs vägen är vackert. Där det kanske finns spektakulära vägar eller vägavsnitt som är sevärdheter i sig.

Och samtidigt, där det inte är för mycket och för hetsig trafik, utan att det passar för en turist att kunna flyta in i trafikrytmen.

Vi har plockat ut 5 stycken totala gobitar till områden (eller länder) där roadtrippen är det logiska färdmedlet och förstahandsalternativet om man vill få ut max av sin resa.

Sydafrika

Vänstertrafik visserligen. Men med det hindret överbryggat (man vänjer sig fortare än man tror) är Sydafrika den perfekta roadtrip-destinationen. Antingen roadtrippar man Panorama-route uppe vid Kruger (ska vi göra i maj nästa år), eller så väljer man kusten i stället. Börja i Kapstaden, gör Godahoppsudden, Boulders Bay med alla sina pingviner och vindistrikten. Fortsätt längs Garden-route eller ännu längre. Den här delen av Sydafrika är förhållandevis europeisk och säker.

Chapmans Peak drive söder om Kapstaden, på väg till Godahoppsudden är en av världens vackraste vägsträckor.

roadtrip Kapstaden
Kapstaden
roadtrip
Chapmans Peak Drive

Kalifornien

Roadtripparnas roadtrip är förstås Kalifornien. Highway One har ett rykte om sig världen över, men är enligt vår mening långt ifrån det bästa. Vi rekommenderar i stället särskilt Kaliforniens inland. Yosemite, Death Valley och Bodie Ghost town. Eller norrut mot de enorma träden i Redwood.

Vi är så exalterade över Kaliforniens möjligheter som roadtrip-stat att vi skrivit ett helt separat inlägg om detta här.

Island

Island är verkligen skolexemplet på en roadtrip-destination. Alla Islands sevärdheter ligger verkligen utplacerade jämt över hela ön. För att göra dem alla rättvisa är det ett måste att roadtrippa Ringvägen runt. 4-hjulsdrivet is the way to do it.
Vinterdäck kan behövas under vinterhalvåret.

roadtrip Island

roadtrip Island

Transsylvanien

En uppstickare på roadtrip-himlen. Lite utmanande trafikant-mentalitet då och då på de större vägarna närmast Bukarest, men med aldrig så lite is i magen går det bara fint att köra här. Ett riktigt härligt jordbruks- och omväxlande bergslandskap, många möten med häst och vagn och hur många söta städer och byar som helst, att rasta eller övernatta i, är bara några av fördelarna.

Och då har vi inte ens nämnt vägarnas väg, Transfaragan Road än. Denna serpentinväg är det grymmaste vi sett i den vägen hittills. Hur det var att köra den, ja det vet Christofer allt om…

roadtrip Transsylvanien häst och vagn

roadtrip Transsylvanien Transfaragan road
Transfaragan road

Namibia

Det vackraste landet på jorden? Utan allmänna kommunikationer. Dubbla Sveriges yta, men med endast 2 miljoner innevånare. Mil efter mil med röd grusväg genom ändlöst vacker öknen. En struts ibland, kanske en vildhäst. Och om man har tur en ökenelefant.

Att det är vänstertrafik här är egentligen inget problem. När man nu bara möter en bil i timmen.

Här gäller det att ha tungan rätt i mun och bägge händerna på ratten. Plötsligt leder vägen ner i en flodbädd. Eller så ligger den en sanddyn där vägen skulle ha varit. 4-hjulsdrift. Vi bokstaverar. Och åk ingenstans alls förrän du är helt säker på att du har reservdäck, domkraft och motorolja med i bagaget.

roadtrip Namibia

roadtrip Namibia

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler reseberättelser och resetips.

 

Tags

12 Comments

 1. Kalifornien är enda stället på listan där jag roadtrippat, och det är som gjort för sånt. Har besökt Island för nästan 10 år sedan också (wow, är det så längesen? Inte van att prata om ”för 10 år sen…”) men gjorde då bara ett par guidad bussturer. Vill supergärna åka tillbaka och roadtrippa där 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Haha, jag har börjar säga ”det måste ha varit för en 20-25 år sedan” Mycket värre! 🙂

 2. Rekommenderar Irland och Ring of Kerry 😍

  • Gunilla Yourstone

   Ja! Raodtrippade ju på Irland på 90-talet. Hade nästa glömt det. 🙂

 3. Stelviopasset och vägen mot Müstair är ett hett tips. Stelviopasset är Europas näst högst belägna bergspass om man får tro Wikipedia. Vi åkte där i juli och kan verkligen rekommendera det. Dock inget för den höjdrädda.
  http://fritid.helenasahlqvist.se/2017/07/14/stelviopasset-och-schweiz/

  • Gunilla Yourstone

   Oj, wow, ser helt galet fantastiskt ut! Dit måste vi helt enkelt åka!! 🙂

 4. Wow inspirerande 🙂 Har inte roadtrippat någonstans men blev sugen 😉

 5. Maggan

  Irland och Norge har massor av vacker natur

  • Gunilla Yourstone

   Ja Irland har jag också roadtrippa på. Men faktiskt inte Norge mer än med familjen när jag var 8 år.

 6. En Road Trip att inte glömma och är väl lite av Roadtrippens Road Trip. Route66. En Road Trip som var värd var ända dollar. Det största misstaget var att 3 veckor var för kort tid. Läckert att se ett USA bortanför storstäder.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *