Dagens inlägg hade ju också kunnat heta ”den långa vägen genom Sverige”. Och då pratar vi inte främst om kilometer.

Vår biljett var bokad som en sammanhållen biljett från Umeå och ända ner till Hamburg. SJ´s nya bokningssystem hade föreslagit en biljett med tåg 06:17 från Umeå. Sedan avstigning i Sundsvall och 3 timmars väntan där. Innan det 12:06 var dags för nästa etapp ner till Stockholm, där vi sedan hade 2 timmar tillgodo till Euronight till Hamburg 17:34.

I och med bytet i Sundsvall utgick vi ifrån att det inte fanns några tillgängliga direkttåg denna morgon, det blir lätt så på grund av banarbeten på sommaren. Men väl på plats på tåget visade det sig att det ju visst gick hela vägen ner till Stockholm. Bara det att vi hade ju bara fått sittplatser till Sundsvall. Tåget var fullbokat och knökfullt till sista plats, så några alternativ till att hoppa av i Sundsvall fanns dessvärre inte.

Sundsvalls järnvägsstation, 12 grader

Om man någon gång har sett Sundsvalls järnvägsstation, inser man att 3 timmar där inte är något att längta till. Vi var heller inte jättesugna, utan hittade ett regionaltåg som avgick inom en halvtimme ner till Gävle. Detta långsammare tåg slog ihjäl ytterligare tid åt oss och i Gävle blev det nu lagom att ta en lunch på järnvägsstationen. Gävle är ju en av få järnvägsstationer med en intakt gammaldags järnvägskrog på plats. I det för dagen trevliga vädret, dessutom med en uteservering.

Gävle järnvägsstation, 20 grader
Gävle järnvägsstation

Efter maten kunde vi sedan hoppa på det tåg vi skulle ha tagit från Sundsvall och fortsätta vår färd enligt plan. Bara för att i Stockholm mötas av ”vagnsfel” på Euronight-tåget och 2 timmars försening.

4 timmar totalt att fördriva för oss i Stockholm med fullt bagage att släpa på. Vi promenerade ner till Stadshuset och satt i solen på baksidan där ett tag med varsin inpluggad ljudbok, men man vågar ju inte vara borta för länge från Centralen om något plötsligt skulle ändras.

Till slut kom vi ändå äntligen iväg med Euronight. Så där som man alltid gör.
Natten förflöt sedan lugnt och fint, i någorlunda korrekt temperatur och utan störningar. Vi anlände till Hamburg 2,5 timmar försenade, vilket inte var något katastrof för oss, vi hade ändå väntetid i Köln inför sträckan Köln-Bryssel som krävt en förbokning.

Glada ändå ju. Vi är ju på tåget.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *