Just när jordens regnskogar behövs som allra bäst för att tugga i sig koldioxid från atmosfären och spotta ur sig syre i stället, så avverkas dessa istället som hårdast.

På Borneo, en av jordens största kvarvarande regnskogsreserver, skövlas massor av regnskog årligen bort till förmån för palmoljeplantager. Palmoljan är en billig olja som används i en rad produkter världen över. En riktigt bra sak man kan göra för klimatet är alltså att inte köpa de produkter som innehåller palmolja.

Förutom att palmoljeodlingarna minskar mängden syre i atmosfären, så håller de även på att utrota orangutangerna på Borneo, eftersom dessa är beroende av regn skog för att överleva.

Läs mer: Rädda klimatet – flyg till Borneo som turist på bloggen HallojVärlden.

Vilka produkter innehåller palmolja?

Snacks: Mikropopcorn, salta jordnötter, kex, salta pinnar, vissa chips och vissa riskakor

Kakor, bullar, bröd: Kakor, kanelsnäckor, pepparkakor, punchrullar, chokladbollar, biskvier, mazariner, chokladmunkar, portionsbröd (bake-up) och skorpor

Halvfabrikat: Pulversoppor, vaniljsås, brulépudding, fromage, chokladmousse, kakmix, bearnaisesås, nudelsoppor, frysta pommes och buljongtärningar

Godis: Chokladbitar, nötcrème, choklad med kex, chokladaskar, lösgodis som till exempel chokladpraliner, geléråttor och fruktfiskar

Barnmat: Färdig majsvälling, vällingpulver, grötpulver och modermjölksersättning

Växtbaserade produkter: Havregrädde, havrefraiche, växtbaserad vaniljsås och mjölkfria fetter

Pålägg: Jordnötssmör, chokladpålägg och bordsmargarin

Dessutom finns palmoljan i stearinljus, tvål, tvättmedel, hudkräm och kosmetika.

Vilka företag använder inte palmolja?

Göteborgskex har renast ut palmoljan ur i stort sett hela sortimentet. Bara i produkterna Remi Mint och Remi Nougat finns den kvar. Estrella har plockat bort palmoljan helt. EkoFokus har palmoljefria värmeljus där man dessutom återanvänder metallbehållaren. Jordklok har tvålar utan palmolja och alla produkter från Lush är palmoljefria. Liljeholmen har ingen palmolja i sina stearinljus.

Rädda regnskogen med smör eller rapsolja

Vad gäller livsmedel är det lätt att undvika palmoljan helt om man lagar sin egen mat, bakar sitt eget bröd och sina egna kakor. Alltför många köpe-pepparkakor innehåller till exempel palmolja.

Idag får ni därför ett riktigt klassiskt recept på pepparkakor av oss, nämligen Tant Harriets Pepparkakor.

300 gram smör eller rapsolja
5 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk inegfära
2 msk kanel
1 msk kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
1,5 liter vetemjöl

Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt vattnet, kryddorna och bikarbonaten. Arbeta in mjölet. Låt degen vila över natt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 5 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Har jag förresten berättat att det är palmoljans fel att jag så när fick huvudet eller handen krossat av en sten i Batu Caves? Om inte palmoljeplantagen satt regnskogen i brand på Borneo, så hade vi åkt på flodkryssning på Borneo i godan ro. Som det nu var kom vi inte över, utan fick vända om och bege oss till Kuala Lumpur i stället.

Läs mer: Haze i Sydostasien – Indonesiens regnskogar brinner och Att bli sjuk eller råka ut för en olycka på resan

 

4 kommentarer

 1. Hej,
  receptet verkar lovande, ska prova det. Har du nån ungefärlig uppfattning om hur många kakor det blir?
  Hälsningar från en tant som gillar din blogg.

 2. Det är faktiskt helt galet vad många saker som innehåller palmolja. Har själv precis insett att jag har en allergi mot just palmolja. Och i samband med detta har jag verkligen insett så mycket konstiga saker som innehåller just palmolja och vad utbudet blir minimalt!

  • Gunilla Yourstone

   Kanske borde fler bli allergiska. Så att den byttes mot något annat. 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *