Man harvar på med sin lilla blogg. Skriver nåt inlägg här, får någon kommentar där. Besökarantalet går upp och ner, ibland går det bra, ibland sämre.
Desto roligare då när man får oväntad uppmärksamhet någonstans. Idag har vi blivit nominerade av bloggen FREEDOMtravel till the Libster Award.

The Libster Award går ut på att man uppmärksammar några andra bloggar inom samma ”bransch” och skickar med dem ett antal frågor att svara på. Poängen med det hela är att få läsare att hitta till nya (rese-)bloggar.

liebster award

Detta är de frågor vi fått från FREEDOMtravel:

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Mest karaktäristiskt för vårt sätt att resa är nog att vi föredrar att resa i högt tempo med många aktiviteter och fullt schema hela tiden. Vi gör gärna rundresor, hur vi förflyttar oss beror på vad som är lämpligast i just det landet; hyrbil, tåg, flyg eller privatchaufför.
Vi bokar för det mesta våra resor själva, men det händer även att vi anlitar en specialiserad resebyrå för att t.ex. få hjälp att hitta de allra mest papegojtäta områdena i Pantanal.

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Vi brukar ju yra på om Namibia i sånna här sammanhang. Så nu tänkte vi förnya oss lite och i stället snöa in på Turkiet.
I maj förra året reste vi i Turkiet; Istanbul, Nemrut Dagi och Kappadokien. Vi blev så betagna att vi genast gick med i Facebook-gruppen Vi som älskar Turkiet. Vilken besvikelse sen, då det visade sig att majoriteten av deltagarna i denna grupp inte alls älskade Turkiet utan i stället all-inclusiveanlägningar med rutschkanor, billig öl och shopping i butiker i Antalya med namn som Ullared.

Turkiet bortanför Medelhavet är grymt underskattat. Vi vill egentligen åka tillbaka genast och upptäcka mer, men utvecklingen som varit i Turkiet sedan dess har medfört att UD numera avråder från resor till t.ex. Van i östra Turkiet. Dvs en av de destinationer som står på vår lista.

libster award nemrut dagi

3. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

New York är den givna ettan. Staden som ger ståpäls och pulshöjning bara man tänker på den. Så mycket atmosfär och stämning. Så vacker. Så cool. En av få platser man kan återvända till hur många gånger som helst.

Shanghai för den spännande mixen mellan Asien och kolonial-Europa. Och för världens mest spännande skyline längs the Bund.

San Francisco har stämning skönhet och coola sevärdheter. Ja vi säger inte mer, åk dit själva vet ja!

4. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Japan, Italien och Thailand. Och så var det bra med det. Turkiet som bubblare.
Vi har inte varit i Indien än, annars hade säkert det kunnat vara med och konkurrera också.

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Det kan ju finnas flera anledningar till att man aldrig vill åka tillbaka till en plats. För att man är klar med den, t.ex. och det gäller faktiskt de flesta platser vi varit till. Been there, done that, bought the t-shirt.

Sen har vi då platser som man helt enkelt inte gillar och där sorterar alla de charter-getton som vi besökt in. Helt enkelt för att charter-getton inte är vår grej.

Sist kommer de platser som man älskar, men vill minnas som de en gång var. Dit hör Burma.

IMG_7097

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Vi pratar inga mängder av språk; svenska, engelska och i Gunillas fall även tyska.
Ibland vill vi lära oss spanska också för att kunna genomföra den där luffen på egen hand i Sydamerika.
Fast å andra sidan har vi ju klarat oss ganska bra i både Japan och Brasilien där ingen kan engelska.
Vi måste nog lägga till att vi är ganska bra på ”universalspråket” också. Ni vet det där som innehåller kroppsspråk, gester, nyckelfraser på det inhemska språket, kartor och destinationer nedskrivna på små papperslappar.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Roligt! Då kommer vi omedelbart att tänka på vår chaufför på Sri Lanka. En korrekt, ständigt leende ung man vid namn Priyankara. Han jobbade på uppdrag åt en stor firma som hyr ut många chaufförer till turister. Innan vi skildes åt erbjöd vi oss att lägga ut hans kontaktuppgifter på bloggen, så att andra Sri Lanka-resenärer kunde kontakta honom direkt om de behövde en chaufför.

För ett tag sedan fick vi ett mail av honom där han berättade att han nu får massor av förfrågningar, att vi verkligen gjort en skillnad i hans liv och att han aldrig kommer att glömma oss.

Tänk att man kan få möjlighet göra det för en annan människa!

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

Japp. I Japan är det väldigt noga med skor, det visste vi ju. Uteskor och inneskor. Toalettskor osv. Olika världar som aldrig möts.
Jag hade alltså skött mig duktigt och nogsamt bytt skor på anvisad plats på vårt japanska onsen i Takayama. Tredje gången gillt under ett intensivt baddygn.

Jag har kommit ut ur badet tidigare än Christofer, tar av mig badskorna och på med mina vanliga. Sätter mig på en bänk och väntar. Men Christofer dröjer och jag är varm efter badet. Två meter in på innesko-zonen finns en stor cistern med kallt dricksvatten. Jag ser mig omkring. Hallen är tom och ödslig. Granskar försiktigt mina skor. Jo de är rena och torra. Till sist kan jag inte motstå. Smyger raskt på tå de två metrarna fram till vattenbehållaren.
Då hör jag ett ilsket illtjut. En städerska har dykt upp från ingenstans. Gestikulerar upprört och förolämpat mot mina skor. Skriker långa haranger till mig på japanska. Men en ton jag inte hör användas varken förr eller senare i detta vänliga och diskreta land.
Jag har utan tvivel brutit ett tabu och burit mig väldigt illa åt!

DSCF6028

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

När jag var barn var jag osäker, rädd och i stort behov av trygghet. Jag vågade aldrig sova över själv hos farmor, när jag var på väg till en ny plats hade jag ofta lite ont i magen, osv.
När jag var 18 år, sommaren efter gymnasiet, åkte jag ändå med min syster på en flygluff till USA. Första morgonen kommer jag ihåg hur jag vaknade på det sjabbiga YMCA-rummet på Manhattan fylld av skräck.
-Vad har jag gett mig in på? Jag vill hem!

När sommaren närmade sig sitt slut stod jag i San Francisco vid vår shuttle-buss på väg till flyget hem. Jag kramade krampaktigt vår senaste resekompis David och grät högljutt.
Jag hade träffat en av mitt livs stora kärlekar och nu skulle vi skiljas åt. Jag pratar förstås inte om David utan om Livet på resa. Sedan dess har vi liksom alltid längtat efter varandra och träffats så ofta vi bara har möjlighet.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Om vi hade obegränsat med pengar och inga barn att ta hand om, får vi försöka föreställa oss då, för det är inte främst, eller inte bara pengar som ”begränsar” oss i vårt resande.
Då skulle vi sälja våra respektive hus här i Umeå, bara behålla sommarstugan och ge oss ut i världen. Vi hittade en gång en blogg på engelska som handlade om två män (ett par?) som bodde 90 dagar på varje plats och sedan flyttade vidare till en ny plats på jorden. Så skulle vi resa.

11. Vart går nästa resa?

I morgon lyfter vi mot Split!

Våra nomineringar

Vi nominerar i vår tur följande resebloggare (som vi tycker förtjänar ännu mer uppmärksamhet) att svara på våra frågor:

Cathinka Ingman

Ladies abroad

City Lover reser

Johnnybajdzjan

Everyday explorers

Reglerna för the Liebster Award är följande:

 • Besvara de 11 frågor du fått från den som ger dig Awarden i ett blogginlägg (vi)
 • Nominera några bloggare som är i samma kategori som du själv (resebloggare) och som du tycker förtjänar att lyftas fram
 • Skriv 11 nya frågor som ska besvaras av de du nominerat

Våra frågor är

 1. Vilken är den bästa resa du någonsin gjort och varför?
 2. Vem reser du helst tillsammans med (eller reser du helst själv)?
 3. Vilken är den mest överskattade sevärdhet du besökt?
 4. Om du får rekommendera en ”hemester”, dvs en riktigt bra upplevelse i närområdet, vad blir det då?
 5. Kan du nämna ett reseinspirerat citat som verkligen inspirerar dig?
 6. Berätta om ett tillfälle eller en resa när allt gick fel.
 7. Om du fick möjlighet att utnämna världens 8:e underverk, vilket skulle det vara?
 8. Vad driver dig att lägga så mycket tid och energi på din reseblogg?
 9. Vilken resepryl finns alltid med i din packning?
 10. Berätta om hur du resonerar runt att resa till diktaturer.
 11. Vilket är ditt drömresmål just nu?

Tags

16 Comments

 1. Men så roligt! Tack för utmaningen. Här ska funderas ordentligt, helt enkla frågor var det inte?

  • gunilla yourstone

   Kul att du är med!
   Vi gjorde tvärt om och snodde ihop ett inlägg fort som tusan, åker nämligen till Kroatien i morgon och tyckte att det var bäst att smida medan järnet är varmt…

 2. Häftig grej 🙂 kul å läsa! Kram

 3. Åh, vad kul att du hakade på! Och så snabbt också! (Förstår att ni hade resa på gång ;)) Riktigt bra och reflekterande svar för övrigt! Shanghai är jag väldigt sugen på att besöka! Intressant att läsa både om chauffören och om de japanska inneskorna!!! Önskar en trevlig resa till Kroatien!

  • gunilla yourstone

   Ja jag rekommenderar alltid Shanghai framför tex
   Bangkok.
   Sitter på en pizzeria vid Plitvice nu…

 4. Du (ni) ligger i topp hos mig med. Få ställen jag blir så inspirerad från som här!
  Jag gillar också det där med att man bäst hittar ställen om man fått svettats lite. Osvosvosv. Tack för konstant inspiration! Börjar till och med överväga Seychellerna för en ensamresa i mars -17. Det var det där med cyklingen och upptäckandet, tror jag.

  http://livetfrandenljusasidan.se/2016/06/12/11-resefragor-fran-freedomtravel/

  • gunilla yourstone

   Oj vad fantastiskt roligt att höra! ?
   Seychellerna, eller i alla fall la Digue är riktigt fint. Ensamresa bara om du kan ”stå ut” med att ALLA andra är par…

 5. Kul läsning! Särskilt det där med kulturkrocken. 😉 Sen gillar jag så klart att New York är en favorit hos er också. 🙂 Ha det så bra i Kroatien!

  • gunilla yourstone

   Ja det var lite roligt det där med skorna. Vi brukar ju verkligen försöka vara följsamma och receptiva när vi vistas i andra kulturer, men här gick det helt över styr… 🙂

   Christofer åker till N.Y. igen med sin 15-åriga dotter i oktober, vi tar gärna emot tips från ”expertisen”!

 6. Så himlens kul att läsa alla dessa ”awardinlägg” som snurrar runt nu 🙂 Historien om chauffören ni hjälp att få mer jobb var ju underbar!

  • gunilla yourstone

   Ja visst är det roligt att läsa allas svar. Jag skulle gärna svara på samtliga frågor som florerar nu känner jag!

 7. Oj, jag ligger lite efter med bloggläsningen och har helt missat att vi utmanades. Sorry. Ska se om vi i alla fall hinner svara på frågorna innan semestern påbörjas.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *