En sak som den här pandemin har gjort med oss är att vi har börjat se på serier. Och inte en eller två heller, utan massor. Något måste man göra med den tid som man plötsligt fått till sitt förfogande inom hemmets väggar. Dessa har vi sett under hösten och är våra tips på bra serier att kasta er över nu under långhelgerna.

Läs också: 5 bra dokumentärer som vi rekommenderar nu när hösten anfaller

Utredningen

Utredningen är en serie på SVT i 6 delar som handlar om Ubåtsfallet, dvs mordet på Kim Wall inuti en ubåt. Serien besparar oss alla otäcka bilder och hyfsat många av de fruktansvärda detaljerna och fokuserar i stället på polisen utredningsarbete. Det är fiktion, men ligger mycket nära verkligheten. Serien är unik i och med att den gjorts så tätt inpå den verkliga händelsen 2017.

Tips på bra serier

The Undoing

Nicole Kidman och Hugh Grant i en 6 delar lång serie om mord, otrohet och svek, mot en fond av gamla pengar i Upper west side. Riktig spännande, fast kanske lite svagt slut, tycker vi. Dock fortfarande mycket sevärd. Visas på HBO.

Tips på bra serier
Tips på bra serier: the Undoing

Big little lies

När man har sett The Undoing måste man ju direkt gå vidare till Big Little Lies, eftersom dessa två serier hela tiden jämförs av recensenter. Nicole Kidman är med i båda, båda har ett mord i centrum. Och båda handlar om snuskigt rika människor. Annars ganska olika tycker vi, men båda är sevärda. Även denna serie går på HBO.

Tips på bra serier

Jakten på en mördare

Ytterligare en svensk serie om ett verkligt mord och en verklig mordutredning. I detta fall är det Helenmordet från 1989 och den hela 15 år långa utredningen som skildras. Realistiskt och med en rätt ordentlig känga mot New Public Management och ineffektiva organisationer som fokuserar på helt andra saker än sin huvuduppgift.
Går på SVT.

Tips på bra serier
Tips på bra serier: Jakten på en mördare

The Crown

Klassiker som väl alla redan sett. Men om du mot förmodan missat denna, hittills 4 säsonger långa serie på Netflix om drottning Elisabeth, så är det hög tid att börja titta nu.

Tips på bra serier

Dessa planerar vi att se i helgerna

La casa de Papel

Netflix mest populära spansktalande serie har vi redan börjat se på tillsammans med Alva, som ju även läser spanska i skolan, och kommer att fortsätta med det i helgerna.

Falsk identitet

”Här ser vi fransk spionverksamhet som en vanlig dag på jobbet. Brickluncher med uttråkade miner, fåfänga positioneringar, hopplösa chefer, irritation på folk som aldrig kan hålla sig inom ramarna, eller tvärtom, våga sig utanför ramarna. Storpolitiken speglas i gråmulet vardagstrassel. Men inte vilken vardag som helst, livet kan stå på spel precis hela tiden i världens alla länder.” skriver Dagens nyheter om serien.

Vi kommer nog att testa denna SVT-serie under helgerna.

The queen’s gambit

På rekommendation av Alva ska vi prova denna serie om en schackspelande ung tjej. Finns på Netflix.

Graven

Efter Jakten på en mördare vill man ju se mer av regissören Mikael Marcimain. Hans serie om Lasermannen verkar tyvärr inte gå att se längre, så kommer att satsa på Graven i stället.

Sløborn

Kanske, kanske ger vi oss också på den dansk-tyska pandemiserien Slöborn också. Om vi orkar mer pandemi, liksom.

Film

Film då? Finns det fortfarande? Jo vi har faktiskt sett två asiatiska filmer på sistone.

Parasit

En prisbelönt sydkoreansk film som är rätt rolig och som förvånar.

Under Körsbärsträden

Japansk film. Långsam, vacker och sorglig.

God jul på er så länge, så ses vi framåt juldagen.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

12 Comments

 1. Falsk identitet! Missa den inte för allt i världen, alla säsongerna är kanonbra.

 2. Önskar er en GOD JUL

 3. The Queens Gambit är riktigt bra, se den! La casa de papel fastnade jag inte riktigt för, men alla tycker ju olika har jag märkt. Önskar en fin jul!

  • Gunilla Yourstone

   Då får prova den som nästa. Nu kör vi falsk identitet efter bifall här i kommentarsfältet. 🙂

 4. Klämde The Queens Gambit strax innan jul och det gjorde vi på en vecka. Och vi ser vanligtvis väldigt sällan på serier. Sedan såg vi också den norska feelgood-jul-serien Hjem till jul, inspelad i Røros. Kan verkligen rekommendera även den. Två säsonger, vilka vi klämde på mindre än en vecka. Perfekt med 20-30 minutersavsnitt.

  • Gunilla Yourstone

   Nu är du en andra som rekommenderar Hjem till jul, så då måste vi ju se den! 🙂 Tack för tips, vi kör Falsk identitet för fullt just nu.

 5. Säsong 2 av ”His Dark Materials” är i full gång på HBO Nordic med. Den serien rekommenderar jag starkt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *