Med hösten (jo den kommer snart nu) kommer ju även behovet att krypa upp i soffan under en filt och se serier, film eller kanske en bra dokumentär.

Jag har själv känt att serier och filmer med elände, död, mord och annat inte har lockat mig på senaste tiden. Världen är så full av elände ändå att jag inte behöver tillföra någon artificiellt i den vägen. Vi har mest tittat på serier och filmer med dokumentär touch (The Crown, the Queen), kostymdramer med feel good-touch (the GreatSanditon) och rena dokumentärer. Här kommer 5 favoriter i dokumentär-genren som vi vill tipsa om.

EPA

Otroligt charmig timslång dokumentär om ett gäng tjejer som kör, mekar och lever EPA i Vilhelmina, Västerbotten. Drömmar, framtid, (lite) killar och sommarnätter där solen aldrig går ner. Se, se, se!

Du hittar EPA här.

Uppdrag granskning: Knutby

Knutby-historien var ju på nyhetssändningarna  och löpsedlarna i månader i sträck där runt 2004. Men att sekten levde vidare även efter mordet och mordförsöket, det hade jag ingen aning om. Uppdrag granskning har gjort en dokumentärserie i 6 delar om sekten i Knutby och historien blir bara värre och värre för varje avsnitt. Skakande och tänkvärt.

Du hittar dokumentärserien om Knutby här.

bra dokumentär

Vargattacken på Kolmården

När man hörde om att en djurskötare blivit dödad av vargarna på Kolmården 2012, kunde man ju inte tro annat än att det var en otroligt tragisk olycka. Men denna dokumentär på TV4 i två delar avslöjar något helt annat. Får man kalla detta en arbetsmiljötriller?

Se del 1 här.

bra dokumentär

Vårt eget säkra vargmöte på Järvzoo skedde genom en fönsterruta

Läs också: Varghotellet på Järvzoo – närkontakt med vargar

Världens historia: Kungahuset Windsor

Den givna sysselsättningen för alla oss som bara går och väntar på säsong 4 av the Crown, är förstås att se dokumentärserien Kungahuset Windsor på SVTPlay.

Året var 1970… och 1971

Sen kan vi inte låta bli att tipsa om dessa årsdokumentärer som SVT gör 50 år efteråt. Otroligt charmiga med grundlig research. Och extra intressant nu för oss eftersom Christofer är född 1970 och jag 1971.

Se dokumentären om 1970 här. Och här kommer den om 1971 när den är klar.

bra dokumentär

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *