Trandansen vid Hornborgarsjön är en sån där grej som man ju har tänkt att man ska uppleva någon gång. Omtalad, lite mytomspunnen. För varför dansar tranorna egentligen och varför just vid Hornborgarsjön?

Jag är ju numera stolt mamma till en biologstudent, och med detta följer stora möjligheter att få arrangera olika typer av fältstudieresor med min dotter. En möjlighet som man naturligtvis tar tillvara.
Jag syr alltså, på önskemål av min dotter, ihop en fågelskådarresa till Västergötland där min syster bor, för mig och mina två vuxna barn. Med Hornborgarsjön som huvudstopp. Perfekt i tajming för dotterns ornitologikurs.
Men först lite bakgrundsfakta.

Varför hänger tranorna vid just Hornborgarsjön?
Hornborgarsjön är det perfekta raststoppet för tranorna som övervintrat i Tyskland och om våren flyger norrut. Sjön ligger perfekt till geografiskt och har dessutom perfekta förutsättningar. Bra med mat och säkert att övernatta ute på sjön. Platåbergen som omger Hornborgarsjön gör att rätt form av termik bildas, som gör det enkelt för de aningen, aningen tunga tranorna att lyfta igen när de ska vidare. Här har flyttande tranor rastat i tusentals år.


Att Länsstyrelsen numera utfordrar tranorna vid Hornborgarsjöns södra ände är alltså inte för att locka till sig tranorna, utan för att de inte ska stjäla utsäde av de omgivande bönderna.

Varför dansar tranorna?
Dansen genomförs två och två, hane och hona emellan. Det är ingen parningsdans utan görs istället efter parningen i relationsstärkande syfte inför häckningen.


När ska man åka hit om man vill se tranor?
Den första tranan anländer i februari, men sedan dröjer det till slutet av mars och början av april innan de största skarorna tranor anländer. När de är som flest kan det vara över 20.000 tranor på plats samtidigt vid Hornborgarsjön. Från mitten av april avtar antalet tranor sedan ganska snabbt.


Vem räknar dem och hur?
Tranorna räknas manuellt av så kallade tranräknare från Hornborgarsjöns fältstation. De räknas i skymningen när de lämnar utfodringsplatsen och flyger ut på sjön för att sova.
Man räknar individerna med hjälp av en kikare när tranorna passerar över en tänkt linje som tranräknaren sett ut i förväg. Ett hårt jobb, som kräver koncentration, låter det som. Men som man säger, någon måste göra det.


Vårt besök vid trandansen
Vi besöker Hornborgarsjön den 12:e april. I slutet av säsongen alltså, men tyvärr fanns inte plats i schemat förens denna helg. Vi anländer vid 8-tiden på morgonen. Morgon och kväll ska vara de bästa tidpunkterna, då flest fåglar är på plats.


Längs vägarna i området är tillfälliga grön-gula vägskyltar uppsatta, ”Trandansen”, för att guida alla tranbesökare rätt.

Vid utfodringsplatsen i Bjurum, finns gott om parkeringsplatser, parkeringsavgiften går oavkortat till tranfoder. Fair enough. Här kan man stå på utkiksplatser med en bra vy över tranorna. Dock på lite för långt avstånd för mitt objektiv. Hade man kommit under bästa högsäsong hade man nog haft tranorna närmare och fått bättre bilder. Men inget att göra åt.

Mest av allt äter tranorna. Det får man förstå. Att flyga norrut är ett hårt jobb och proviant behövs. Då och då flyger ett gäng antingen in eller ut från fältet. Och plötsligt spritter det till i något tran-par som börjar dansa och hoppa mot varandra.

Ett bra tag kan man stå här och kika innan man tröttnar. Vi går också fram till trandansens infocenter en sväng. Det som bara är öppet just under tran-säsongen. Här finns siffran från den senaste tranräkningen och även en lista på de fåglar som setts det senaste dygnet. För det är ju inte bara tranor som kommer hit och äter.




Frukost hos Löfwings
Sedan har vi bokat frukost. Perfekt ju när man ska stiga upp tidigt för att ta sig till tranorna, att skippa frukostbestyren hemma hos syrran och bege sig direkt från sängen ut till Hornborgarsjön.



09:00 har vi bokat bord hos Löfwings 10 minuter bort. Ateljé och krog på en och samma gång är Löfwings. Samt B&B också när man ändå är igång. Vi förser oss av deras trevliga frukostbuffé i lugn och ro och besöker sedan ateljén och butiken med Göran Löfwings konstverk.

Jag slår till och köper en tändsticksask med ett av hans allra mest kända motiv, en trandans i gryningen. Det är min syster och hennes man som känner till detta ställe efter att syrrans man en gång i tiden har jobbat på samma arbetsplats som konstnären.

Hornborgarsjön är mer än bara tranor
Efter frukosten är det dags att bege sig vidare längs Hornborgarsjön. Denna gång till Naturum på östra sidan av sjön. Naturum håller till skillnad från infocenter för trandansen, öppet året om. Denna del av sjön är tillhåll för mängder av olika sorters sjöfågel. Här finns både fågeltorn och gömslen. Alva samlar för fullt arter till sin ornitologikurs, brunand, tre olika sorters dopping, röd glada, med mera.




Vi avslutar med en stärkande glass i solskenet. Vilken dag, dagen när även jag blev fågelskådare.






Läs också: 20 saker att göra i Skaraborg – våra bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.