Vi har ju vårt projekt med Sveriges landskaps högsta toppar. Eller toppar och toppar förresten. Det händer väl ärligt talat att det kanske inte är så mycket topp av det hela när vi kommer fram. Men vad gör väl det, för då är det kanske något annat istället. En svensk flagga, en informationsskylt som sagt upp med finansieringshjälp av Uricehamns kommun och en stol uthuggen ur en trädstam? Jo men faktiskt, så kan  det också vara.

Galtåsen - Västergötlands högsta punkt
Galtåsen – Västergötlands högsta punkt

Men vi börjar väl från början?

Vi är på rull genom Sverige i maj 2021. Den första rull vi kunnat unna oss på över 7 månader. Inlåsta i Västerbotten har vi varit. Den enda region som valde att avråda från resor under denna pandemivinter.

Vi har stannat vid Höga kusten, besökt pappa i Gävle. Tillbringat en vandringsvecka på Öland.

Dagen innan detta har vi färdats från Byxelkrok på Öland till Vetlanda dagen innan. Eller Vrigstad närmare bestämt. Inte Vetlanda. Tillbringat innevarande dag med att vandra 1 mil i Store Mosse nationalpark. En imponerade nationalpark. Men väldigt blöt. Åtminstone en regnig dag som detta.

I den lilla byn Vistorp 40 minuter bort hägrar en hemlagad middag hos syrran. Smördegsinbakad lax, säger ryktet.

Men inte kan vi väl hoppa över Galtåsen? När vi nu är så nära? Nej det går inte för sig. Den där laxen till trots.

Vi följer gps:en. Som, som vanligt leder fel. VI hamnar på en gårdsplan och får skämmas lite. Omtag och tillbaka. En smal skogsväg som slutar i någon form av vändplan. Christofer är nog lite less. För han hittar två hjulspår och fortsätter köra. Tills jag får säga stopp. Nu är det ingen bilväg längre! Knappt ens en stig. Bilen överges och resterande 100 meter stegas till fots.

Som sagt, här har vi inte ens att göra med en höjd. Tur att flaggan visar oss rätt. Kul att man har ansträngt sig ändå. ”Här uppe” ska till och med finnas Kung Karls spira, så alpint är det. En fjällorkidé alltså. Fast inte nu i maj.

Galtåsen - Västergötlands högsta punkt
Fel.
Galtåsen - Västergötlands högsta punkt
Rätt.

Vi tar fotona. Bänder loss Toyotan där nere i skogen och kör vidare mot syrrans. Och den där hägrande laxen.

Bänder loss Toyotan

Om Galtåsen

Om man knappar in Galtåsen på gps:en kommer man rätt så när som på sista biten. Se bilden nedan. Man kommer längs vägen där vår blå”plupp” är. Sväng vänster upp på vägen som slutar i skogen. Inte fram till gården. Gå från vändplanen/gräsytan. Det är bara en kort bit fram.

Den som vill göra en heldagsutflykt av sin landskapspunkt, kör istället till Lassalyckans Friluftsområde och går den 9 kilometer långa Galtåsenleden som leder förbi Galtåsen. Leden har en orange markering.

Galtåsen - Västergötlands högsta punkt

Galtåsen - Västergötlands högsta punkt
Galtåsen – Västergötlands högsta punkt
Åh, dessa fina gårdar i Västergötland! (helt nära laxen)

Läs också: Smålands högsta punkt Tomtabacken 377 m.ö.h. – Högst i Götaland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *