För den som vill se vilda apor är verkligen Uganda place to be. Gorillorna är ju världskändisar förstås, men övriga apor hade vi inte jättebra koll på innan vi åkte.

Det byggs upp successivt. Ungefär som på game drive. Första dagen står jeepen jättelänge på tomgång framför en ensam Impala. Alla fotar. Kikare åker fram. Man ställer intresserat frågor om Impalans vanor och livsvillkor.
Sista dagen gasar jeepen bara förbi de där tråkiga antiloperna. Det krävs åtminstone en buffel för att man ska idas ta upp kameran.

Apor, apor, apor

Vår första dag i Uganda stannar vi bilen vid vägkanten. För vi har sett apor uppe i ett träd. Jag får inte fram mitt stora objektiv i hastigheten. Det blir några foton på långt håll. Några stjärtar och svansar. Kanske inte helt skarpa heller? Men ändå. Vilda apor liksom.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Nej, inte så imponerande. Egentligen.

När vi närmar oss Kimbale National Park där vi följande dag ska se schimpanser, dyker babianerna upp längs vägen. Babianen är ett förhållandevis stort djur som lyckats med konststycket att leva sida vid sida med oss människor. Man ser dem överallt i Afrika. Gärna längs vägarna. I samhällena. De lever av det vi kastar. I soptunnor och ut genom bilfönstren. Primatvarianten av maskrosen på något sätt.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland

– Va, finns det inte babianer i Sverige? utbrister vår guide svårt chockad. Jag trodde de fanns överallt!

Vi stannar förstås och fotar. Hänger ut genom bilfönstret. De som sitter på fel sida för babian-bäbisen formligen ligger över sina medresenärer för att ändå få till bilden. Bara någon dag senare susar vi förstås obrytt förbi alla babianer. Även bäbisarna.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Babian-bäbis. Foto: Ylva ter Horst

Monkeys och apes

Apor och människoapor, säger vi på svenska. Eller sa, för begreppet människoapa är numer ersatt av begreppet hominid. Monkeys och apes heter det på engelska. Har faktiskt aldrig reflekterat över det förut. Att ape betyder människoapa. Men nu får man ju lära sig. Apes finns det bara 5 sorter av på jorden. Gorillan, schimpansen, orangutangen, bonobon. Men det var ju bara 4, påpekar du. Ja, men och så människan förstås. 98% lika genuppsättning som schimpansen. Människoaporna smäller ju högst. I status att se.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland

Bigodi Wetland

Ugandas apor - och Bigodi Wetland

På eftermiddagen, träffar vi ännu fler apor. Vanliga apor. Monkeys. De som schimpanserna äter till middag. Bokstavligen. Och bönderna i området lägger ut gift till. För att inte få sina skördar förstörda. Eller skulle ha gjort. För detta är ett naturreservat och bönderna får ekonomisk ersättning för att låta aporna vara.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Ugandas apor - och Bigodi Wetland

Vi gör en walking safari med en parkvakt. Två timmar ungefär är vi ute. Mjukt ljus och snart solnedgång. Apor, fåglar och exotiska blommor träffar vi på längs stigen. Och den afrikanska mjölkkossan förstås. Ger mindre mjölk än sin europeiska släkting, men klarar de tropiska sjukdomarna bättre. Rosa skulle dö ganska fort här nere av något elak parasit.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Ugandas apor - och Bigodi Wetland
Ugandas apor - och Bigodi Wetland

Vi är exalterade över aporna. Idag. I övermorgon efter schimpanserna, eller på fredag efter gorillorna, skulle vi inte vara lite lättimponerade. Men vi tar dem i rätt ordning, Ugandas primater. Och idag är det här överväldigade nog.

Ugandas apor - och Bigodi Wetland

Läs alla våra inlägg från Uganda här.

Missa inga inlägg, gilla 4000mil på Facebook.


Resan genomfördes i samarbete med AA Safaris and Tours

2 Comments

  1. Så fantastiska djur! Alla sorter, till och med de mer tjuvaktiga varianterna. I går hade vi besök av en makak på hotellbalkongen och den lyckades roffa åt sig en chipspåse. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja jag tror jag är kär i apor! 🙂 Särskilt efter denna resa till Uganda. Så fina djur och så lika oss.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *