Vi har ju glömt att berätta om hur det har gått för Trulle, inser vi ju nu.

Vår hund Trulle, upptäckte ju veterinären en mystisk utväxt på i halsen i somras. Och ingen verkade veta hur den skulle behandlas utom min systers kollega, smådjursexperten Karin på Distriktsveterinärerna i Falköping.

Vi beslutade alltså att skicka ner Trulle till Falköping i samband med att hela familjen träffades i Gävle på pappas födelsedag i november. Trulle bodde sedan en månad hos min syster i Falköping. Samsades med familjens två boarder collies, vägrade envist att gå in i stallet och att gå på promenad med någon annan familjemedlem än syrran. Blev upplärd i skällandets ädla konst av den tillfälligt inneboende holländska hunden Sigge. Samtidigt fick han kortisonsprutor i halsen på Distriktsveterinärernas smådjursklinik. För varje spruta måste han sövas, så det är en hyfsat stor affär ändå. Efter den sista sprutan fick han plötsligt hög feber och dåliga levervärden. Jag var på Filippinerna och krisstämning infann sig. Var detta i bokstavlig bemärkelse dödsstöten för Trulle? Men Trulles feber gav snabbt med sig efter antibiotika. Kanske en lunginflammation som komplikation av sövningen? Och de dåliga levervärdena var bara en effekt av kortisonsprutorna, visade det sig.

Till jul kom vi ner till Falköping och återförenades med Trulle. Lite vilsen var han allt efter så lång frånvaro. Visste inte alls var han skulle sova första natten. I gäststugan med oss? Eller på klinkergolvet i groventrén med de andra hundarna som vanligt? Det tog några dagar också att få tillbaka kontakten och känna att han lyssnade och löd på kommando som vanligt.

När väl Falköping hade behandlat med gott resultat, vågade även Distriktsveterinärerna här uppe i Vännäs genomföra samma behandling. Och Trulle har nu fått ytterligare sprutor här under januari.  Den sista fick han i veckan och är nu färdigbehandlad. De konstiga utväxterna i halsen är borta och Trulle mår bra.

Slutet gott allting gott alltså. Åtskilliga tusenlappar senare. Det är svårt att riktigt inse exakt hur dyrt det är att ha en sjuk hund innan man är där. Oavsett om man har försäkring eller inte. Fantastiskt ändå att sjukvården är gratis för människor i Sverige och man slipper långa fakturor där varenda kompress summeras.

Trulle vid Grodtjärn utanför Arvidsjaur i somras

4 Comments

  1. Å andra sidan är det bra att se varje kompress och anestesiläkare på räkningen så länge man kan få det direktbetalat av sin försäkring som i Belgien. Det gör att du förstår kostnaderna.

    • Gunilla Yourstone

      Det är sant. Då kanske man blir lite mer ödmjuk inför vad man faktiskt får för skattepengen. (och vården mer sparsam?)

  2. Åh så skönt att Trulle mår bra nu! <3 Har tänkt på honom.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *